Historisk arkiv

Kolossal bok om bieforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Boka "Coloss Beebook" som nettopp er utgitt, er resultat av det internasjonale forskernettverket Coloss i regi av COST-programmet. Norges Birøkterlag har deltatt fra Norge.

Boka "Coloss Beebook" som nettopp er utgitt, er resultat av det internasjonale forskernettverket Coloss i regi av COST-programmet. Norges Birøkterlag har deltatt fra Norge.

COST lanserer boka – eller bøkene – med store ord som «unike og innovative publikasjoner». Med undertittelen "Standard Methodologies for Apis mellifera Research" er intensjonen å være en praktisk manual innenfor alle områder av studier på honningbier. Målet er åpen tilgang til standardmetoder som stadig oppdateres og videreutvikles.

"Bieboka" er delt i to volumer og inneholder til sammen 32 fagfellevurderte kapitler som beskriver rundt 1700 forsøk utført av 234 internasjonalt ledende bieforskere fra 34 forskjellige land.

Nyttig nettverk
Bjørn Dahle fra Norges Birøkterlag har vært Norges representant i Coloss. Han er ikke selv blant bidragsyterne til bøkene, men mener de vil være svært nyttige for videre forskning både i Norge og ellers i verden.

– Dette er et standard referanseverk som gir rammer vi kan forholde oss til når vi skal gjøre forsøk, sier Bjørn Dahle. – Alt er offentlig tilgjengelig, publisert gjennom "open access"-tidsskrift, og de kan brukes av alle. Og ikke minst er det viktig at dette vil være et levende dokument som stadig oppdateres, påpeker han.

Coloss er blant de aller største COST-prosjektene med 341 deltakere fra 58 land.
– For oss har det viktigste med å delta i Coloss vært tilgangen til dette store forskernettverket, sier Dahle. – Det har gjort det mye lettere for oss å ta kontakt med forskere og kolleger i andre land.

Styrker norsk birøkt
Norges Birøkterlag har ledet flere forskningsprosjekter støttet av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) og Forskningsmidler over Jordbruksavtalen (JA). Disse prosjektene, som er en del av Bionærs portefølje, har primært hatt en norsk innretning for å styrke norsk birøkt. De har likevel gitt norske forskere og næringsaktører kompetanse som kvalifiserer til å delta i internasjonale forskernettverk som Coloss.

Bikube
Biene har en avgjørende betydning for landbruket, blant annet når det gjelder polinering av oljevekster, kløver, frukt og bær. Les hele historien om birøkter Guri Aalerud i boka Det grønne gullet – Arvesølvet. (Foto: Stein J. Bjørge Aftenposten/Scanpix)