Historisk arkiv

10 millioner til Åknes-Tafjordprosjektet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det foreslås å bevilge 10 millioner kroner til sluttfinansiering av investeringer i overvåkingsløsninger.

LMD budsjett-logo



Alt om Landbruks- og matdepartementets budsjett for 2007

Pressemelding

Nr.: 14
Dato: 06.10.06

Kontaktperson:

Ståle Norang, tlf.: 41 43 80 11

Statsbudsjettet 2007:

10 millioner til Åknes-Tafjordprosjektet

Det foreslås å bevilge 10 millioner kroner til sluttfinansiering av investeringer i overvåkingsløsninger.

- For befolkningen langs Storfjorden er det viktig at det etableres et tilfredsstillende overvåkings- og beredskapssystem som muliggjør varsling i forkant av et eventuelt fjellskred med påfølgende flodbølger, sier statssekretær Ola T. Heggem.

64 millioner kroner i statlig tilskudd
Midlene skal brukes til overvåking av Åkneset og Hegguraksla; to skredfarlige områder i Stranda og Norddal kommuner i Møre og Romsdal. Med denne bevilgningen på 10 millioner kroner i 2007 sluttføres den statlige støtten til dette prosjektet, som da vil ha fått i alt 64 millioner kroner i statlig tilskudd. Dette er det helt klart største prosjektet som har blitt støttet over naturskadeordningen noensinne.

Nær 100 prosent statlig finansiering
Det er kommunene som har ansvaret for sikring mot naturskader. De utfordringene som kommunene her står overfor er imidlertid så krevende både med hensyn til kompetanse og økonomi at de er avhengig av statlig medvirkning. Dette er bakgrunnen for at dette prosjektet i perioden 2004-2006 har fått nær 100 prosent av utgiftene dekket av staten. Normalt dekker det statlige tilskuddet til sikringstiltak 75 prosent av utgiftene.

Kun sikringstiltak
I søknaden om tilskudd for 2006 ble det fra kommunenes side budsjettert med 12,5 millioner kroner i utgifter til prosjektet for 2007. Statens naturskadefond mottok imidlertid i slutten av august 2006 en revidert søknad fra Åknesprosjektet der de søker om 40 millioner kroner i 2007. En betydelig andel er forutsatt brukt til rene beredskapstiltak, bl.a. investeringer i evakueringsveger, varslingsanlegg og drift av et eget beredskapssenter.

- Dette er utgifter som ikke kan prioriteres over sikringsposten under naturskadefondet, sier statssekretær Heggem.