Historisk arkiv

Statsminister Stoltenberg leder FN-kommisjon for livsviktige medisiner til kvinner og barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

FN lanserer i dag en kommisjon for livsviktige medisiner til kvinner og barn. Statsminister Jens Stoltenberg har takket ja til invitasjonen fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon om å lede kommisjonen sammen med Nigerias president Goodluck Jonathan.

Kommisjonen skal jobbe for å forbedre tilgangen til medisiner for gravide, fødende kvinner, og nyfødte barn i fattige land.

- Den første dagen er den farligste dagen i en kvinnes og et barns liv. At kvinner ikke får livreddende fødselshjelp er det mest brutale uttrykk for diskriminering av kvinner, sier statsminister Jens Stoltenberg. 

På verdensbasis dør det hvert år omlag 300.000 kvinner under svangerskap og fødsel, og mer enn 7 millioner barn under fem år. De fleste av disse dødsfallene kan forhindres med medisinsk behandling. Men altfor ofte kommer de billige, effektive medisinene ikke frem til kvinnene og barna som trenger dem. Familieplanlegging er også en del av løsningen. FN-kommisjonen er opprettet for å foreslå konkrete tiltak som vil øke tilgjengeligheten, redusere prisene og bidra til riktig bruk av livsviktige medisiner.

- Hvert av disse dødsfallene er en stor tragedie for familien, lokalsamfunnet og landene som rammes. Dødsfallene er uakseptable fordi vi har kunnskap og midler til å forhindre de fleste av disse dødsfallene, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Forskning viser at økt bruk av dokumenterte, rimelige medisiner som antibiotika for lungebetennelse, og saltoppløsning og sink for diaré, kan redusere dødsfall blant barn med mer enn 70 prosent. På samme måte kan blødning i forbindelse med fødsel som fører til over 100.000 dødsfall årlig, forebygges med billige medisiner.

Kommisjonen har medlemmer fra regjeringer, private bedrifter og det sivile samfunn. Den vil støtte opp om FNs generalsekretær Ban Ki-moons kampanje ”Every Women Every Child” for å nå de helserelaterte tusenårsmålene.