Meld. St. 20 (2010–2011)

Norges deltakelse i Europarådet i 2010

Til innholdsfortegnelse

10 Utdanning og forskning

Samarbeidet med Europarådet på utdannings- og forskningsområdet foregår i regi av to styringskomiteer, en for utdanning (CDED) og en for høyere utdanning og forskning (CDESR).

10.1 Høyere utdanning og forskning

Styringskomiteen for høyere utdanning og forskning har tre sentrale arbeidsområder: Internasjonal godkjenning av høyere utdanning, Bolognaprosessen og mindre prosjekter. Godkjenningsarbeidet er basert på UNESCO og Europarådets «Konvensjon om godkjenning av kvalifikasjoner vedrørende høyere utdanning i Europaregionen» (Lisboa-konvensjonen). Denne er sentral for arbeidet med utvikling av politikk og verktøy for godkjenning av høyere utdanning nasjonalt, mellom landene i Europa – og i praksis også mellom andre verdensdeler.

I Bolognaprosessen, som gjelder høyere utdanningssamarbeid mellom 47 europeiske land, bidrar Europarådet på flere måter:

  • gjennom deltakelse i den internasjonale oppfølgingsgruppen (Bologna Follow-up Group),

  • ved å utarbeide grunnlagsdokumenter gjennom egne prosjekter

  • ved å assistere landene i Sørøst- og Øst-Europa gjennom rådgivning og egne ministermøter.

I tillegg koordinerer Europarådet erfaringsutveksling om utviklingen av nasjonale kvalifikasjonsrammeverk mellom deltakerlandene. Samarbeidet, som opprinnelig gjaldt gjennomføring av Det europeiske området for høyere utdanning (EHA) innen 2010, er vedtatt forlenget til 2020.

Europarådet har bidratt sterkt til at Bolognaprosessen har tatt opp saker som den sosiale dimensjon og studentrettigheter, demokrati og akademisk frihet. Samtidig har Bolognaprosessen bidratt til å gjøre Europarådet til en synlig og viktig aktør i europeisk høyere utdanning.

Komiteens prosjekter gjelder dels styring av høyere utdanning og kvalitetssikring mv. for å støtte opp under arbeidet i Bolognaprosessen, dels temaer av betydning for det tverrgående arbeidet i Europarådet, som interkulturell dialog og høyere utdannings ansvar for å fremme en demokratisk kultur. En europarådskonferanse om sistnevnte tema vil finne sted på Universitetet i Oslo i juni 2011 i samarbeid med Det europeiske Wergelandsenteret.

For å gjøre arbeidet i komiteen mer synlig, har CDESR de siste årene arrangert en årlig konferanse i serien Council of Europe Higher Education Forum og – siden 2004 – publisert resultatene av arbeidet sitt i bokserien Council of Europe Higher Education Series. Det er nå 15 bøker i serien.

10.2 Skole og opplæring

Styringskomiteen for utdanning (CDED) har ansvaret for samarbeid om skole og opplæring. Språkopplæring, historieundervisning, opplæring i demokrati, menneskerettigheter og interkulturell dialog er vesentlige områder innenfor dette samarbeidet. Norge har deltatt aktivt og støtter opp om Europarådets aktiviteter. Komiteen har hatt ett møte i 2010. Informasjon om reformarbeidet i Europarådet var et viktig tema.

Språk

Norge betaler et årlig grunntilskudd til og deltar i virksomheten til det europeiske senteret for moderne språk (ECML) i Graz. Arbeidet i regi av språksenteret organiseres som prosjekter i tematiske fireårsprogrammer. Hovedtemaene i programmet for 2008-2011 er vurdering, flerspråklighet, kontinuitet i opplæringen og innhold og opplæring i andre fag gjennom fremmedspråk. De viktigste målgruppene og deltakerne er lærerutdannere, forskere og personer som på annen måte er involvert i utviklingsarbeid og nettverk innen fremmedspråkopplæring. Norske ressurspersoner deltar på ulike nivåer i utviklingsprosjektene i ECMLs regi. Norge har gitt ekstra økonomisk støtte til Europarådets prosjekt for språk i utdanning (Language Policies and the Right to Equality Education for All, Descriptions of Language Competencies).

Historie, forsoning og arbeid med opplæring for menneskerettigheter og demokrati

Norge har bidratt faglig og økonomisk til Europarådets arbeid med historie og forsoning. Arbeidet med å lære gjennom historie er et viktig element i arbeidet med opplæring i menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap. Norge støttet Europarådets arbeid på dette området blant annet gjennom tilskudd til prosjektet «Shared Histories –for a Europe Without Dividing Lines».

Europarådets sluttkonferanse for prosjektet The Image of the Other in History Teaching ble gjennomført i juni 2010. Det europeiske Wergelandsenteret var arrangør av konferansen, som ble støttet fra norsk side.

Det 23. ministermøte for utdanningsministre ble avholdt i Ljubljana 3. – 5. juni 2010. Hovedtemaet var utdanning i demokratier. Finland skal arrangere neste konferanse.

Norge var i 2010 vertskap for den årlige samlingen for Europarådets koordinatorer for utdanning for demokratisk medborgerskap (Education for democratic citizenship). Utdanningsdirektoratet bidro økonomisk og Wergelandsenteret gjennomførte det praktiske arbeidet med konferansen, som fant sted i Drammen i november.

10.3 Det europeiske Wergelandsenteret

Det europeiske Wergelandsenteret ble opprettet av Norge og Europarådet i samarbeid som et ressurssenter for Europarådets medlemsstater innenfor opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap. Senteret er lokalisert i Oslo, og har vært operativt siden mai 2009. Det er organisert som en egen stiftelse med en grunnfinansiering fra Norge. Regjeringen anser senteret som et viktig bidrag til Europarådets arbeid med demokratibygging.

Senteret er en utvalgt partner for Europarådet, og har som mandat å bygge broer mellom politikk, forskning og praksis. Senterets målgrupper er primært lærerutdannere, rektorer og lærere som aktivt kan spre og videreformidle holdninger, kunnskap og kompetanse på praksisfeltet. Samtidig retter senterets tilbud seg også mot politiske aktører, forskere og studenter.

Senterets ulike tilbud er basert på Europarådets og Norges felles verdigrunnlag og politiske prioriteringer, relevant forskning og oppdatert kunnskap på feltet. Det innebærer at senterets aktiviteter og ressurser er samlet rundt tre kjerneområder:

  1. Kompetanseutvikling med vekt på en kombinasjon av fysiske og digitale læringsarenaer og læringsaktiviteter

  2. Formidling av læringsmateriell, eksempler på god praksis, forskningslitteratur og politiske anbefalinger

  3. Dialog, samarbeid og erfaringsutveksling gjennom konferanser, seminarer og workshops samt nettbaserte nettverk

I 2010 samlet senterets ulike aktiviteter deltakere fra 48 land, hvorav fem land utenfor Europa.

Kunnskapsdepartementet har gitt ekstra økonomisk støtte til senterets arbeid med å integrere informasjons- og kommunikasjonsteknologi som en sentral del av sitt tilbud som ressurssenter. Midlene er brukt til utvikling av nettbaserte tilbud innenfor hvert av senterets kjerneområder, bl.a. et søkbart digitalt bibliotek med læringsressurser og relevant litteratur på hittil 18 språk, en database for dialog og erfaringsutveksling blant eksperter innenfor feltet og en digital læringsplattform for deltakere i ulike kompetanseutviklingsprosjekter.

Nettressursene er gratis tilgjengelige for alle. Senterets hjemmesider opplevde en besøksøkning på 48 % i 2010 med brukere fra til sammen 81 land.

Det europeiske Wergelandsenteret samarbeider nært med Europarådets Pestalozzi-program for lærerutdannere og videreutdanning av lærere. Senterets arbeid har fått stor oppmerksomhet og gode tilbakemeldinger i Styringskomiteen for utdanning.

Til forsiden