Meld. St. 20 (2010–2011)

Norges deltakelse i Europarådet i 2010

Til innholdsfortegnelse

8 Barn og ungdom

8.1 Det barnepolitiske samarbeidet

Norge deltar i det barnepolitiske samarbeidet hovedsaklig gjennom forum for barns rettigheter. Europarådet arrangerte to ekspertkonferanser om barns rettigheter i 2010 hvor Norge deltok. Den første konferansen, som ble avholdt i samarbeid med Østerrike, omhandlet nasjonale strategier for å avskaffe alle former for vold mot barn. Bakgrunnen var FNs studie om vold mot barn lansert i FNs generalforsamling oktober 2006 og Europarådets retningslinjer for nasjonale strategier. Norge deltok aktivt i dette arbeidet. Den andre konferansen gjaldt lanseringen av en europeisk kampanje mot seksuell vold og overgrep mot barn i samarbeid med italienske myndigheter. Norge deltok og vil drøfte mulige tiltak i tråd med konferansen og Europarådets anbefalinger.

8.2 Ungdomspolitisk samarbeid

Europarådets arbeid med ungdomspolitiske saker blir utviklet og gjennomført i nært samarbeid mellom medlemslandene, frivillige internasjonale barne- og ungdomsorganisasjoner, nasjonale ungdomsråd i medlemslandene og andre grupper som arbeider med barne- og ungdomsspørsmål internasjonalt. Denne samarbeidsformen setter Europarådet i en særstilling sammenliknet med andre mellomstatlige organisasjoner. Samarbeidet mellom medlemslandene skjer i første rekke i styringskomiteen for ungdomsspørsmål (CDEJ), som omfatter alle de 50 landene som har sluttet seg til kulturkonvensjonen til Europarådet. De ikke-statlige barne- og ungdomsorganisasjonene og andre relevante partnere har en egen rådgivende komité. Styringskomiteen og den rådgivende komiteen møtes i Felleskomiteen for å drøfte og ta avgjørelser om hovedprioriteringene på barne- og ungdomsområdet.

I arbeidet på ungdomsområdet forvalter Europarådet viktige ressurser gjennom driften av ungdomssentrene i Strasbourg og Budapest og ved fordeling av tilskudd fra Det europeiske ungdomsfondet. Gjennom det såkalte co-management-systemet blir det avgjort hvilke organisasjoner som får gjennomføre kurs i ungdomssentrene, og det blir fordelt midler fra fondet til ulike barne- og ungdomsprosjekter.

Europarådets åttende konferanse for ministre med ansvar for ungdomspolitikk som ble avholdt i Kiev, Ukraina, i oktober 2008, vedtok en erklæring med retningslinjer og anbefalinger for Europarådets politikk på ungdomsområdet. Erklæringen trekker spesielt fram den tverrsektorielle karakteren ungdomspolitikken har, sammen med behovet for en bedre samordning av barne- og ungdomspolitikken i Europarådet. Det ble vedtatt konkrete anbefalinger og retningslinjer på områdene menneskeretter og demokrati, det mangfoldige samfunnet og sosial inkludering av ungdom i samfunnet. Ministerkomiteen fulgte opp erklæringen med en resolusjon om Europarådets ungdomspolitikk, som ble vedtatt 25. november 2008. Resolusjonen omfatter alle vesentlige punkter i erklæringen fra Ungdomsministerkonferansen.

Det drøftes nå hvordan resolusjonen fra Ministerkomiteen skal gjennomføres i praksis. Gjennomføringen av Europarådets program «Et Europa for og med barn» drøftes også, og ungdomssektoren har tatt på seg en spesiell rolle for å fremme barns medvirkning i samfunnslivet og sluttet seg til forslaget om å etablere en rådgivende ad hoc-komité på området barns og ungdoms medvirkning.

Europarådet har inngått en samarbeidsavtale med EU-kommisjonen på ungdomsområdet. Avtalen omfatter tilbud om opplæring og ledertrening for europeisk ungdom, et samarbeid om forsking og kunnskapsinnhenting på barne- og ungdomsområdet og samarbeid med de ikke-europeiske landene i middelshavsområdet og Midtøsten. Samarbeidsavtalen omfatter også et prosjekt med en europeisk kunnskapsdatabase om ungdoms situasjon i medlemslandene.

Det er startet et arbeid med å fornye og effektivisere internasjonal evaluering av nasjonal ungdomspolitikk i medlemslandene.

Til forsiden