NOU 1995: 5

Norsk sør-politikk for en verden i endring

Til innholdsfortegnelse

0 Sammendrag av konklusjoner og anbefalinger

0.1 En helhetlig norsk sør-politikk

Kommisjonen mener det er nødvendig med en sterkere samordning av de ulike deler av norsk politikk overfor landene i sør. Sør-politikken må få mer politisk oppmerksomhet og knyttes nærmere til den øvrige utenrikspolitikken. Det overordnede målet for norsk sør-politikk bør være å bidra til større menneskelig velferd og utfoldelse innenfor rammen av en bærekraftig forvaltning av naturgrunnlaget. Norsk sør-politikk må kunne kombinere et engasjement for å bekjempe fattigdommen med en aktiv politikk for å samarbeide med et bredt antall land i sør om løsning av felles interesser knyttet til miljø, fred og utvikling.

Sør-politikken bør i større grad differensiere mellom de enkelte land og regioner i sør. Spesielt er det viktig å skille tydeligere mellom lavvelferdsland og mellomgruppeland. Både bistandsbudsjettet, handelspolitiske virkemidler og andre tiltak bør utformes slik at de differensierer mellom disse to gruppene av land. Etter Kommisjonens mening bør en opprettholde en minst like stor andel av bistandsbudsjettet til lavvelferdsland som i dag.

I tråd med det overordnede målet, må hovedmålene for norsk sør-politikk etter Kommisjonens mening være:

  • å bekjempe fattigdommen og bidra til varige bedringer i levekår og livskvalitet, og dermed fremme større sosial og økonomisk rettferd nasjonalt, regionalt og globalt;

  • å redusere grunnlaget for krig og konflikter, og bidra til fredsløsninger og en demokratisk utvikling;

  • å fremme en forsvarlig forvaltning og utnyttelse av jordas miljø og naturgrunnlag.

Jordas miljø vil ikke tåle om hele verdens befolkning skulle kopiere produksjons- og forbruksmønsteret i Norge og andre industriland. En helhetlig sør-politikk må derfor ses i sammenheng med utviklingen i Norge. Kommisjonen mener at vi må utvikle en politikk her i Norge for å endre vårt forbruks- og produksjonsmønster slik at det tar hensyn til at jordas ressurser er begrensede, og samtidig gir rom for at resten av verdens befolkning får gode muligheter til utvikling av sin produksjon og sitt forbruk.

Kommisjonen er overbevist om at Norges forhold til landene i sør vil bli stadig viktigere på en rekke områder; som økonomi, arbeidsliv, kultur, miljø og sikkerhet. Dette nødvendiggjør omfattende endringer i Norges politikk overfor disse landene.

Etter Kommisjonens mening er den internasjonale utvikling med på å gi nord/sør-forholdet nye dimensjoner. De raske endringene, de økende konfliktene og den truende krisen verdenssamfunnet står oppe i, både politisk, økonomisk, sosialt og økologisk, gjør at vi ikke lenger kan se vår egen utvikling isolert fra utviklingen i resten av verden. Miljøproblemer henger sammen med fattigdomsproblemer i noen deler av verden og overforbruk av ressurser og alvorlig forurensning i andre. Politisk sikkerhet henger sammen med økonomisk sikkerhet.

I dag lever omkring en milliard mennesker i en tilstand av absolutt fattigdom, uten mulighet til å få dekket sine grunnleggende behov. Den omfattende fattigdommen er, sammen med truslene mot det globale miljøet, den største utfordringen det internasjonale samfunnet står overfor i dag. Det er både i vår egen interesse og i tråd med Norges humanitære tradisjoner å styrke innsatsen for å løse disse problemene. En forståelse av samsvar mellom felles interesser, egeninteresser og uegennyttig handling, gir grunnlag for håp om endring.

Bistandsministerens arbeidsområde utgjør i dag en meget begrenset del av den totale sør-politikken - og omfatter heller ikke hele bistandspolitikken. Deler av nødhjelpen, støtte til demokratitiltak og de spesielle handelsordninger overfor sør faller utenfor bistandsministerens ansvarsområde.

Etter Kommisjonens mening bør den statsråd som har ansvaret for bistandspolitikken, også ha ansvaret for nødhjelp og humanitær bistand til flyktninger, støtte til demokratitiltak i sør, spesielle handelspolitiske tiltak overfor sør som f.eks. GSP-ordningen, og deler av det globale miljøarbeidet. Vedkommende statsråd bør også få en viktigere rolle i koordineringen av norsk deltakelse i internasjonale forhandlinger om nord/sør-spørsmål.

Etter kommisjonens mening er det to alternativer for hvordan denne samordningen kan skje:

  1. Hele sør-politikken - inklusive bistanden - samles og knyttes direkte til Utenriksministeren, støttet av en statssekretær for sør-politikken.

  2. Bistandsministeren får et utvidet ansvar som Utviklingsminister.

    Kommisjonen antar at sør-politikken blir best ivaretatt ved å knyttes til en selvstendig ministerpost, Utviklingsministeren, som arbeider nært sammen med Utenriksministeren.

0.2 En tredelt verden

Endringene i den internasjonale situasjonen krever en ny virkelighetsbeskrivelse og en ny politikk. Kommisjonen vil skrinlegge begrepene utviklingsland og den tredje verden. Norsk politikk bør baseres på en tredeling av verden - i lavvelferdsland, mellomgruppeland og høyinntektsland.

Verden har gjennomgått store endringer i løpet av de siste årene. Berlinmurens fall, de kommunistiske regimers sammenbrudd i Øst-Europa og oppløsningen av Sovjetunionen betydde slutten på den kalde krigen og betydelige endringer i verdensbildet.

I Øst- og Sørøst-Asia og Latin-Amerika har en rekke land gjennomgått en økonomisk og sosial utvikling som har løftet et flertall av befolkningen ut av fattigdom og sikret dem et visst minimum av velferd. I mange andre land, først og fremst i deler av Afrika og Sør-Asia, lever fortsatt et flertall av befolkningen i fattigdom og nød. I noen av disse landene øker fattigdommen, slik den også gjør det i deler av det tidligere Sovjetunionen. Forskjellene mellom rike og fattige land øker både i verden som helhet og innenfor de enkelte verdensdeler.

Håpet om en mer fredelig verden etter avslutningen av den kalde krigen er ikke innfridd. Mens betydelige framskritt i retning av fred og forsoning har funnet sted i noen konfliktområder, har nye kriger og konflikter brutt ut. De fleste ofrene er uskyldige sivile. Aldri tidligere i historien har så mange mennesker vært på flukt som i dag, og et flertall av flyktningene er kvinner og barn.

Et annet negativt trekk ved den internasjonale utviklingen er de økte miljøproblemene. Hovedkilden til de globale miljøproblemene er produksjons- og forbruksmønsteret i de industrialiserte landene, men rask industrialisering i mange land i sør bidrar også til økt trusler mot miljøet - lokalt og globalt.

Det som skjer i andre deler av verden har direkte betydning for oss i Norge. Miljøproblemer respekterer ikke landegrenser. Kriger og konflikter skaper stadig nye strømmer av flyktninger som søker beskyttelse utenfor sitt eget land. Økt forskjell mellom fattige og rike land, øker innvandringspresset på industrilandene.

Kommisjonen er av den oppfatning at endringene i den internasjonale situasjonen krever en ny virkelighetsbeskrivelse og en ny politikk. Betegnelsene utviklingsland og den tredje verden har ikke samme relevans som tidligere, på grunn av de store forskjellene i utviklingsnivå landene imellom og fordi tredelingen av verden mellom øst, vest og sør ikke lenger eksisterer.

Kommisjonen vil erstatte de tradisjonelle begrepene med en mer differensiert inndeling av verden, etter økonomisk og sosialt utviklingsnivå. FNs utviklingsprogram (UNDP) har utviklet en indeks for menneskelig utvikling (human development index - HDI) som bygger på en kombinasjon av økonomisk velferd, utdanningsnivå og helse (forventet levealder). Denne indeksen er etter Kommisjonens oppfatning det beste redskap vi har i dag for å få et bilde av utviklingsprosessen i de enkelte land og foreta en gruppering av landene etter velferdsnivå.

Kommisjonen anbefaler derfor at framtidig norsk politikk overfor landene i sør tar utgangspunkt i følgende tredeling av verden, basert på UNDPs indeks:

  • Lavvelferdsland: Omfatter de fleste land i Afrika sør for Sahara, Sør-Asia og enkelte andre svært fattige land. Forventet levealder er i disse landene gjennomsnittlig 56 år, andelen av befolkningen som kan lese er 47 prosent, folk har i snitt 2 års skolegang og brutto nasjonalprodukt pr. innbygger ligger på 1.170 dollar (kjøpekraftsjustert).

  • Mellomgruppeland (Mellomvelferdsland): Omfatter de fleste land i Latin-Amerika, Nord-Afrika, Midtøsten, Sentral, Øst- og Sørøst-Asia. Forventet levealder er i gjennomsnitt 68 år, 80 prosent av befolkningen er lesekyndige, gjennomsnittlig skolegang er 4,8 år og brutto nasjonalprodukt er 3.420 dollar pr. innbygger.

  • Høyinntektsland (Høyvelferdsland): Omfatter de fleste land i Europa og Nord-Amerika, samt noen land i Øst-Asia, Midtøsten og Latin-Amerika. Gjennomsnittlig levealder i disse landene er 74 år, nesten alle kan lese og skrive, gjennomsnittlig skolegang er 10 år, og brutto nasjonalprodukt ligger i snitt på 14.000 dollar pr. innbygger.

Kommisjonen vil benytte fellesbetegnelsen landene i sør på lavvelferdsland og mellomgruppeland.

Kommisjonen anser det som viktig og klargjørende for norsk sør-politikk og foreta et skille mellom lavvelferdsland og mellomgruppeland. Kommisjonen mener derfor at Norge på selvstendig basis bør innføre en slik skillelinje sin politikk og arbeide for at andre land og internasjonale organisasjoner etter hvert gjør det samme. Kommisjonen anbefaler at Norge benytter UNDPs inndeling når dette er mulig, og arbeider for at denne inndelingen anerkjennes internasjonalt, inntil eventuelle nye og mer dekkende mål for utvikling er utarbeidet.

0.3 Konfliktløsning og nødhjelp

Norge må være forberedt på å bruke mer penger på innsats i konfliktområder. Nødhjelp må koples til innsats for konfliktløsning. Det operasjonelle ansvar for nødhjelp bør overføres fra Utenriksdepartementet til NORAD, mens UD må opprettholde den politiske styringen. Utgifter til mottak av flyktninger i Norge må fjernes fra bistandsbudsjettet.

I løpet av de siste årene har tallet på ofre for kriger, konflikter og katastrofer økt kraftig. Parallelt med dette har norske bevilgninger til nødhjelp vist en sterk stigning. Norge har også engasjert seg som deltaker i en rekke av FNs fredsbevarende operasjoner.

Kommisjonen stiller seg bak Norges innsats på disse områdene, men mener det er nødvendig med en bedre koordinering av de ulike innsatsene knyttet til nøds-, konflikt- og krisesituasjoner. Deltakelse i fredsoperasjoner, mekling i konflikter og andre innsatser for å forebygge eller redusere væpnede konflikter må integreres i sør-politikken og knyttes nærmere opp til norsk nødhjelpsinnsats.

Kommisjonen er forberedt på at Norge vil måtte bruke økende ressurser for å redusere konflikter, yte nødhjelp, bidra til fredsoperasjoner og sikre overgangen til mer langsiktig utvikling. Samtidig som en egen budsjettpost for nødhjelpsbehov opprettholdes, kan det i akutte situasjoner være nødvendig å omdisponere midler innenfor den øvrige bistanden. For land i akutt nød kan dette i en periode innebære nedprioritering av støtte til langsiktige tiltak for å løse mer presserende oppgaver. Kommisjonen mener at dette må aksepteres fordi konflikter og manglende fred undergraver utviklingsmulighetene. I konfliktsituasjoner der Norge yter betydelig humanitær hjelp, må nødhjelpen kombineres med sterk innsats og press for å redusere og stanse krigshandlinger, og skape et grunnlag for varige fredsløsninger.

I mange land er fattigdommen og økt gap mellom fattig og rik en medvirkende årsak til omfattende sosial uro. Andre steder kan miljøødeleggelser og kamp om knappe ressurser gi grobunn for konflikter. Dette innebærer at også den langsiktige bistanden og miljøpolitikken må bringes inn i arbeidet for å forebygge og løse konflikter.

Kommisjonen mener det er nødvendig med endring i arbeidsforholdet mellom NORAD og Utenriksdepartementet i forbindelse med nødhjelpen. Kommisjonen vil foreslå at NORAD overtar det operasjonelle ansvar for all norsk nødhjelpsinnsats. Dette forutsetter at det opprettes en ny avdeling i NORAD med den nødvendige kompetanse. Det må samtidig sikres at den nære koplingene som det i dag er mellom nødhjelp og fredsskapende arbeid opprettholdes.

De to siste årene er deler av utgiftene knyttet til mottak av flyktninger i Norge belastet bistandsbudsjettet. Kommisjonen mener at alle slike utgifter bør lukes helt ut av bistandsbudsjettet. Dette er oppgaver nasjonen må ha råd til å løse uten å belaste bistanden.

FN spiller en nøkkelrolle i den internasjonale innsatsen for konfliktløsning og nødhjelp. Samtidig er det klart at FN i mange situasjoner har kommet til kort. Det er derfor nødvendig at Norge bidrar til å styrke FNs evne til konflikthåndtering og en mer handlekraftig nødhjelpsinnsats. Norsk nødhjelpsinnsats må ikke undergrave FNs muligheter til å innta en ledende rolle.

Kommisjonen mener det er behov for å styrke FNs avdeling for humanitære saker (DHA) og avdelingens muligheter til å koordinere FN-systemets humanitære innsats og koplingen til innsatsen på det bistands- og sikkerhetspolitiske område.

Det internasjonale samfunnet har i de senere årene med vekslende hell foretatt såkalte humanitære intervensjoner , bl.a. etter Golfkrigen, i Somalia og på Haiti. Verdenssamfunnet mangler imidlertid klare spilleregler for slike intervensjoner. Kommisjonen vil derfor sterkt anmode om norsk pådrivervirksomhet med sikte på å utforme et mer gjennomtenkt handlingsmønster for humanitære intervensjoner .

Kommisjonen mener også at Norge bør være en pådriver for et mer forpliktende internasjonalt samarbeid for å redusere og kontrollere våpenhandelen i verden.

En stor andel av de norske nødhjelpsbevilgningene kanaliseres gjennom norske frivillige organisasjoner. Den sterke vekten organisasjonene legger på selv å være operative kan virke uheldig i forhold til å bygge opp lokal kompetanse og sterke lokale samarbeidspartnere. Kommisjonen legger ikke så stor vekt på norsk identitet og norsk flagg i forbindelse med gjennomføringen av nødhjelpsinnsats, og vil hevde at resultatene sannsynligvis blir best når lokal kunnskap og kompetanse tas i bruk og bygges ut. Sterkere vekt må også legges på å benytte lokalt produserte varer der det er mulig.

For å heve kvaliteten på nødhjelpen, foreslår Kommisjonen at det gjennomføres en omfattende uavhengig evaluering av norsk nødhjelp, som tar for seg innsatsen både gjennom FN og gjennom norske organisasjoner.

0.4 Handel og næringsutvikling

Norge må arbeide for å gi lavvelferdslandene bedre betingelser innenfor det internasjonale handelssystemet og for å stanse bruken av subsidier ved eksport til landene i sør. Bistanden må støtte opp under næringsutvikling og koples til handelspolitikken. Norge bør inkludere leveranser fra lavvelferdsland i sine eksportstøtteordninger.

Næringsutvikling og internasjonal handel er viktig. Ikke som et mål i seg selv, men som et middel til verdiskaping og inntektsopptjening for å bekjempe fattigdom.

Et viktig mål for norsk bistand må være å bidra til å styrke grunnlaget for en næringsutvikling for en bred økonomisk vekst i mottakerlandet. Bistanden må konsentreres om de institusjonelle forutsetninger for en slik næringsutvikling, og innrettes mer tydelig på næringsutvikling som skaper inntekt og sysselsetting for brede befolkningsgrupper.

Den nye GATT-avtalen som ble forhandlet ferdig i 1994, innebærer en rekke skritt for å liberalisere verdenshandelen. Avtalen innebærer opprettelsen av Verdens handelsorganisasjon (WTO), som vil være den viktigste arena for å bedre lavvelferds- og mellomgruppelandenes handelsbetingelser.

Storparten av gevinsten ved handelsliberaliseringen i kjølvannet av GATT-avtalen vil tilfalle høyvelferdslandene i nord og til en viss grad mellomgruppelandene. Lavvelferdslandene vil som gruppe på kort sikt tape.

Utfra en totalvurdering mener Kommisjonen likevel at GATT-avtalen i hovedsak er til fordel for landene i sør. Det er imidlertid nødvendig at Norge gjør en innsats for å skape bedre og mer rettferdige betingelser for disse landene - og spesielt lavvelferdslandene - innenfor det nye handelsregimet. Norge må arbeide for at WTO får som en sentral oppgave å bidra til økt og mer differensiert eksport fra sør. Landene i sør må innrømmes spesielle preferanser for å kunne ta igjen avstanden mellom sør og nord.

Norge bør også legge vekt på at miljøhensyn innarbeides i regelverket for handelspolitikken. Det er også aktuelt å bruke handelspolitiske virkemidler for å støtte opp under internasjonalt aksepterte minstekrav til sosiale forhold i arbeids- og produksjonslivet.

UNCTADs betydning vil bli betydelig redusert etter opprettelsen av WTO. Det bør vurderes å nedlegge UNCTAD som selvstendig enhet og integrere oppgavene i WTOs virksomhet.

Kommisjonen vil gå inn for at Norge innen WTO arbeider for en mer konsistent handelspolitikk på to sentrale felt:

  • at det legges opp til en mer positiv diskriminering ikke bare generelt overfor land i sør, men også mellom ulike grupper land, som f.eks. mellom lavvelferdsland og mellomgruppeland.

  • at det oppnås bredere internasjonal enighet om å redusere eller helst fjerne eksportsubsidier som konkurranseelement ved eksport til land i sør. Bistandsfinansierte ordninger for eksportstøtte fungerer som en uheldig binding av bistanden. Slike ordninger stimulerer land i sør til import og svekker konkurransemulighetene for lokale eller regionale leverandører. Norge bør i stedet arbeide for å utvikle former for støtte til oppbygging av næringsliv i sør som også kan styrke samarbeid og samhandel uten de uheldige virkningene som eksportsubsidier har.

Subsidiering av eksport av landbruksprodukter fra industriland skaper tilsvarende problemer for næringsliv i sør. GATT-avtalen innebærer reduserte subsidier, men Norge bør etter Kommisjonens mening arbeide for ytterligere reduksjon og etter hvert full avvikling av denne formen for eksportsubsidiering.

Handelspolitikken bør få en mer framtredende plass innenfor den totale norske sør-politikken enn tidligere. Norges importpolitikk overfor land i sør preges av en kombinasjon av handelshindringer (særlig for jordbruksvarer og tekstiler) og spesielle importfremmende tiltak. Kommisjonen slutter seg til regjeringens forslag om lettelser i adgangen for varer fra land i sør på det norske marked, men mener det er rom for ytterligere forbedringer i forhold til det regjeringen har lagt opp til. Kommisjonen mener det er på tide med en samlet gjennomgang av Norges importpolitikk overfor landene i sør, innenfor rammen av den nye GATT-avtalen, og i lys av en mer samlet sør-politikk som foreslås i denne rapporten. Kommisjonen foreslår at de gjenværende kvotebegrensningene på import av teko-varer bør oppheves straks.

Når det gjelder tiltak for å fremme norsk eksport til landene i sør, er Kommisjonen positivt innstilt til økt handelssamkvem. Kommisjonen mener imidlertid at bare eksportstøtteordninger som klart fremmer produksjon, sysselsetting og inntektsgrunnlaget hos partneren i sør, bør finansieres som utviklingsbistand.

Ulike eksportstøtteordninger fører som nevnt til en konkurransevridning som vanskeliggjør oppbygging av næringsliv i sør. Selv om slike ordninger kan gi gevinst på kort sikt, kan de langsiktige skadevirkningene være store.

Så lenge Norge benytter ordningen med blandete kreditter, mener Kommisjonen at det må gis større incitament til å inkludere leveranser fra lokale leverandører og fra andre lavvelferdsland. Samtidig bør Norge være en pådriver i arbeidet for å redusere bruken av blandete kreditter - med sikte på full avvikling.

Kommisjonen mener at praktiseringen av ordningen med parallellfinansiering også må endres slik at en oppnår større leveranser fra land i sør. Kommisjonen mener at den negative diskrimineringen av næringslivet i land i sør kan reduseres ved at anbud til slike prosjekter skal være åpne for næringslivet i lavvelferdsland i tillegg til i Norge.

0.5 FN og det multilaterale systemet

Norge må arbeide for reformer i FN-systemet som kan gjenreise tilliten til FN. Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet må gjøres mer ansvarlig overfor FN og ikke ta på seg oppgaver som andre kan gjøre bedre.

Norge har lagt stor vekt på internasjonalt samarbeid gjennom FN-systemet og Bretton Woods-institusjonene Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Kommisjonen mener at dette bør fortsette som en viktig del av norsk sør-politikk i årene framover.

Mangel på ressurser, liten fleksibilitet og manglende evne eller vilje til å prioritere har imidlertid svekket FN-systemet. Omfattende reformer er nødvendig for å gjenreise tilliten til FN-systemet og gi det en sterkere politisk rolle i forhold til økonomiske og sosiale spørsmål, samt konflikthåndtering. Det siste bør tillegges like stor vekt som FNs bistandsvirksomhet.

Det nordiske FN-prosjektet har bidratt med konstruktive forslag til reformer i FN-systemet. I forbindelse med den pågående reformprosessen mener Kommisjonen det er viktig å fastholde det multilaterale systemets fortrinn, og unngå at systemet forstrekker seg og mister sin egenart.

Svakhetene i FN-systemet har bidratt til å gi Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet (IMF) en stadig mer framtredende rolle i forhold til landene i sør. De to finansinstitusjonene har lagt grunnen for økonomiske omstruktureringsprogrammer i mange land i sør. Kommisjonen er enig i behovet for økonomiske reformer i mange land, men mener at ulikhetene i synet på hvilke økonomiske modeller som er mest tjenlige er tillagt for liten vekt. Eksempelvis er det betydelig forskjell mellom den nordiske og den liberalistiske Reagan/Thatcher-modellen, spesielt når det gjelder det offentlige ansvar for tilbud av fellesgoder og for å gi borgere sosial trygghet. I kravene som stilles til land i sør er disse forskjellene for sterkt nedtonet. Sammen med andre nordiske og likesinnede land må Norge arbeide for at de verdier vi synes er viktige i vårt samfunn, ivaretas ved krav om økonomiske reformer i sør.

Det faktum at landene i sør har begrenset innflytelse i Verdensbanken og IMF gir grunn til å stille spørsmål ved deres rolle i forholdet mellom nord og sør. Dersom sør-politikken skal bidra til å styrke nasjonalt ansvar, kapasitet og evne til å ta ansvar for egen utvikling, må mottakerlandet ikke gjøres til klient, men til medansvarlig.

Kommisjonen mener at Norge aktivt må støtte forslag om å gjøre alle de multilaterale organisasjonene, inkludert Verdensbanken og IMF, mer ansvarlige overfor sentrale organer i FN. Kommisjonen stiller seg spørrende til at finansinstitusjonene utvikles videre i retning av faglige bistandsorganisasjoner. Verdensbanken bør i større utstrekning enn nå samarbeide med FN-systemet når det gjelder bistandsoppgaver.

FNs bistandsinnsats må særlig rettes mot styrking av mottakerlandenes kapasitet til å utforme sin egen politikk. Kommisjonen mener Norge må bidra til en klarere prioritering av arbeidsoppgaver i FNs særorganisasjoner og en bedre samordning av organisasjonenes arbeid.

Kommisjonen mener det er for lite samsvar mellom norske politiske målsettinger om å skape et mer effektivt og rasjonelt multilateralt system og norsk bevilgningspraksis og posisjoner i styrer og generalforsamlinger i de ulike organisasjoner.

0.6 Bistanden

Kommisjonen ønsker betydelige endringer i norsk bistand og anbefaler at den langt sterkere ses i sammenheng med den øvrige utenrikspolitikken. Kommisjonen er skeptisk til at staten skal gi direkte bistand til spesielle målgrupper i sør.

Det er ingen tvil om at store deler av det internasjonale samfunns bistandsinnsats, såvel som vår egen, ofte har gitt dårligere resultater enn forventet. Etter Kommisjonens oppfatning er imidlertid ikke dette noe argument for å skjære ned på bistanden. Derimot må kvaliteten høynes.

Når staten i ulike land i sør ikke har maktet sine oppgaver, har bistandsorganisasjoner i mange tilfeller bygget opp alternative strukturer og gått utenom staten. Dermed har bistanden - også den norske - bidratt til å undergrave staten ytterligere og forsterke avhengigheten av fortsatt bistand. Kommisjonen advarer sterkt mot en slik praksis og viser til erfaringer som tilsier at bistanden har hatt de klareste positive effekter der mottakeren bruker den som et supplement til egne ressurser.

Til nå har bistanden hatt en perifer plass i forhold til den øvrige utenrikspolitikken. Kommisjonen ønsker en endring av dette og mener at bistandens oppgave innenfor den totale sør-politikken primært bør rettes mot de interne betingelsene for utvikling. Hovedvekten bør etter Kommisjonens oppfatning legges på:

  • å styrke de offentlige myndighetenes handlingsevne til å gjennomføre en utviklingsfremmende nasjonal politikk,

  • å bidra til å styrke ulike grupper og institusjoner i det sivile samfunn.

Kommisjonen er i utgangspunktet skeptisk til forestillingen om at norske eller andre internasjonale giverorganisasjoner skal finne fram til og yte direkte bistand til de fattigste deler av befolkningen eller spesielle målgrupper i landene i sør. Bistandens rolle må være å støtte opp under landenes egen utviklingspolitikk og deres institusjoner slik at de kan ivareta essensielle funksjoner. Det er imidlertid Kommisjonens oppfatning at det internasjonale samfunn bør kunne stille visse minimumskrav til statsapparatet og styringssystemet ut fra allmenne menneskerettslige prinsipper.

I bistandspolitikken som i de øvrige deler av sør-politikken er det avgjørende å finne fram til en rolle- og ansvarsfordeling mellom de ulike bistandsorganisasjonene. Utgangspunktet må være at multilaterale organer konsentrerer seg om de globale utfordringene og samarbeid med statlige organer i mottakerlandene. Bilaterale statlige samarbeidstiltak bør konsentreres om statlige institusjoner og offentlig politikk. Næringsliv, institusjoner og organisasjoner i det sivile samfunn bør fortrinnsvis støttes gjennom separate kanaler eller tilsvarende organer i Norge eller internasjonalt.

0.7 Bilateral bistand

Kommisjonen foreslår en total omlegging av bistandsbudsjettet, med øremerkede midler til lavvelferdsland og et bredere samarbeid som også omfatter mellomvelferdsland. Bevilgningene til miljøformål må økes betydelig, og det bør opprettes et næringsutviklingsfond for investeringer i lavvelferds- og mellomgruppeland. Kommisjonen foreslår at det utarbeides et kvalitetssikringsprogram for bistanden.

Norsk bilateral bistand er preget av mange ulike mål som delvis er overlappende og delvis motstridende. Effekten av bistanden er svekket ved at det ikke er foretatt tilstrekkelig klare prioriteringer og avveininger mellom de ulike formålene. Evnen til å prioritere opp har alltid vært større enn evnen til å prioritere ned.

Slik bistandsbudsjettet i dag er utformet gir det et utilstrekkelig grunnlag for en effektiv styring og samordning av bistanden. Kommisjonen vil derfor foreslå en omfattende endringer i organisering av bistandsbudsjettet og forvaltning av bistanden. Målet er en opprydding som kan gi et bedre redskap for styring av bistanden.

Kommisjonen er bekymret over svakhetene i kvalitetsbevissthet og utilfredsstillende resultatorientering i bistanden og legger stor vekt på at det må utarbeides bedre kvalitetssikringssystemer i alle deler av bistanden. Et sentralt element i kvalitetssikringen er muligheter til innsyn fra eksternt hold. Dette forutsetter en generell mulighet for innsyn for media, interessegrupper, politiske myndigheter og opposisjon. Samtidig er det viktig at samarbeidspartnere og uavhengige grupper i mottakerlandene får anledning til innsyn i sentrale rapporter, strateginotater, vedtak, mm.

Kommisjonen anser det som viktig å skille mellom lavvelferdsland og mellomgruppeland i bistanden. For å sikre at arbeidet for å bekjempe fattigdom gis tilstrekkelig vekt, bør en del av bistandsbudsjettet øremerkes lavvelferdsland. Samtidig mener Kommisjonen at det er nødvendig å sette av midler til et bistandssamarbeid som også inkluderer land i mellomgruppen.

Kommisjonen foreslår at det skilles helt tydelig mellom et langsiktig bistandsprogram basert på samarbeidsavtaler med et begrenset antall lavvelferdsland, og et mer fleksibelt utvidet samarbeid med et større antall land som også omfatter mellomgruppen. Dette utvidete samarbeidet kan ivareta et bredere spekter av norsk sør-politikk, som bl.a. omfatter felles interesser knyttet til miljøtiltak og fredsarbeid. Et viktig formål med å avsette egne budsjettposter øremerket for et støtteprogram for lavvelferdsland, vil være at disse midlene ikke uten videre skal kunne omdisponeres til andre og mer utviklede deler av sør, uten et klart nytt budsjettvedtak.

Helt konkret foreslår Kommisjonen at det bilaterale bistandsbudsjettet deles i to deler; i) et støtteprogram for lavvelferdsland, og ii) et program for utvidet samarbeid med landene i sør.

i) et støtteprogram øremerket lavvelferdsland. Dette programmet må ha som formål å fjerne grunnleggende hindringer for utvikling av problemløsende og inntektsgenererende kapasitet, slik at disse landene selv kan settes i stand til å dekke grunnleggende behov for sine innbyggere og ivareta statlige styringsoppgaver. Støtteprogrammet for lavvelferdsland vil kunne omfatte de av NORADs programland som befinner seg blant lavvelferdslandene, og de foreslåtte ordninger vil erstatte det nåværende system med landprogrammer.

Kommisjonen vil foreslå at støtteprogrammet for lavvelferdsland deles i to programkategorier:

  • et langsiktig program for kompetanse-, kapasitets- og institusjonsutvikling rettet mot et begrenset antall land, og

  • ett eller flere regionale fond som kan finansiere mer kortsiktige tiltak og investeringsbehov i de samme lavvelferdsland (og evt. andre lavvelferdsland i samme region) som et supplement til de langsiktige programmene.

Kommisjonen tenker seg at ordningen med faste budsjettrammer for utvalgte lavvelferdsland bare bør inkludere de langsiktige programmene for institusjons- og kompetanseutvikling. Når prioriterte mottakerland har behov for investeringsmidler til å bygge ut sin økonomiske og sosiale infrastruktur, til å etablere industrifond, distriktutviklingsfond eller liknende, vil de kunne søke om midler til dette fra en regional budsjettpost for finansielle støttetiltak. Søknadene vil bli vurdert om de tilfredsstiller de nødvendige kvalitetskrav og tilstrekkelig forankring i en nasjonal eller lokal institusjon, om disse har tilstrekkelig kompetanse og kapasitet til å gjennomføre tiltaket, og om tiltaket tilfredsstiller krav om institusjonell, økonomisk og miljømessig bærekraft.

Kommisjonen vil foreslå at støtteprogrammet med de utvalgte lavvelferdslandene forankres i en form for utviklingskontrakt mellom Norge og vedkommende land som spesifiserer et sett av gjensidige interesser og forpliktelser mellom giver- og mottakerland innenfor rammen av et langsiktig perspektiv.

ii) et program for utvidet samarbeid med landene i sør, med fire programområder:

* Miljørettet utviklingssamarbeid. Dette bør være det sentrale satsingsområdet i tillegg til det øremerkede støtteprogrammet, ut fra Kommisjonens hovedfokusering på de to sentrale utfordringene fattigdom og miljø. Kommisjonen vil derfor anbefale at bevilgningene til denne programkategorien økes betydelig i de nærmeste årene.

Tiltak på miljøområdet må ta sikte på en mest mulig optimal bruk og forvaltning av naturressursene, begrense produksjon av avfall og forurensning, skape bedre betingelser for gjenbruk og ressursøkonomisering, og utvikle teknologi for sikring av farlig avfall og utslipp. Alle tiltak må gjennomføres i nært samarbeid med nasjonale og lokale representanter. Departementet bør utarbeide en plan for utforming av Norges videre bidrag på dette området.

* Næringsutvikling og økonomisk utvikling. Hovedformålet med dette programmet må være å fremme økt produksjon, sysselsetting og bedre inntektsgrunnlag for næringsvirksomheter i sør gjennom handelspolitikken eller samarbeid med norsk næringsliv. Tiltak som kan føre til en mer miljøvennlig produksjon må få høy prioritet. Kommisjonen vil anbefale at det innføres en ny ordning for statlige kapitaltilskudd - et næringsutviklingsfond - der norske investorer deltar i etableringer eller joint ventures for næringsutvikling i sør.

* Program for demokratiutvikling, organisasjons- og institusjonssamarbeid. Hovedmål med dette programmet er å bidra til styrking og utvikling av demokratiske reformer og relevant institusjonsbygging i den forbindelse; tiltak som fremmer utdanning og helse; og tiltak som kan fremme et bredt nett av politiske, sosiale, vitenskapelige og kulturelle kontakter og samarbeid med land i sør.

* Støtte til land i politiske overgangsfaser og til land som tidligere har hatt langsiktige samarbeidsavtaler med Norge. Gjennom dette programområdet skal det gis støtte til å stabilisere land og regimer som er i vanskelige overgangsfaser som nye selvstendige nasjoner, ved overgang til mer demokratiske styringsformer, ved fredsslutning etter en krig eller tilsvarende tilfeller, spesielt der Norge har vært involvert i arbeidet for å legge grunnlaget for en slik positiv utvikling. Programmet bør også gi rom for videre samarbeid med land som tidligere har mottatt langsiktig norsk bistand, men som etter hvert bedrer sin situasjon slik at de ikke lenger er lavvelferdsland.

0.8 Organisasjonenes rolle

Færre organisasjoner bør drive praktisk bistandsarbeid, og statlig støtte til slik virksomhet bør prioritere lavvelferdsland. Organisasjonenes egenandel ved bistandsvirksomhet i mellomgruppeland bør være 50 prosent. NORAD bør være forsiktig med direkte støtte til frivillige organisasjoner i sør.

De frivillige organisasjonene spiller en viktig rolle i det norske samfunn. Dette kommer bl.a. til uttrykk ved at omkring en tredel av den bilaterale bistanden - ca 1,5 milliarder kroner i 1993 - kanaliseres gjennom disse. Kommisjonen vil imidlertid understreke at den anser organisasjonenes virke som organisasjonspartnere og som del av en bred internasjonal og interkulturell kontaktflate, som like viktig som den konkrete bistandsinnsatsen ute.

Kommisjonen vil oppfordre et bredere spekter av norske organisasjoner og institusjoner til å inngå samarbeidsrelasjoner med partnere i sør, og gjennom dette bidra til en bredere kontaktflate og gjensidig kommunikasjon. En viktig målsetting med dette samarbeidet må være at det bildet som tegnes i Norge av de ulike samfunn i sør blir like sammensatt som virkeligheten.

Blant organisasjonene er det et mindre antall som har bistand som en primæroppgave. Kommisjonen vil anbefale at disse trekkes mer inn i utformingen av norsk sør-politikk. Organisasjonene må spesielt benyttes som høringsinstans ved utforming av større politiske initiativer.

Det viktigste bidrag for et flertall av organisasjonen vil imidlertid være samarbeid med organisasjoner i sør basert på felles verdier og interesser, for å styrke deres evne og kapasitet til å fremme sine målsettinger. Dette er en oppgave som ikke kan erstattes av det offentlige.

Hovedtyngden av de frivillige organisasjonene bør konsentrere seg om organisasjonssamarbeid i samarbeid med partnere i sør. Når det gjelder bistandsvirksomhet utover dette, er det ønskelig at virksomheten konsentreres om færre organisasjoner.

Støtten til organisasjonenes bistandstiltak må i større grad underlegges bistandspolitiske prioriteringer, ettersom det er snakk om bruk av statlige midler. Slik støtte bør konsentreres om lavvelferdsland, i tråd med de generelle målsettinger for bistanden. Organisasjonene bør i mindre grad påregne tilskudd fra bistandsbudsjettet til bistandsprosjekter i land som ikke er lavvelferdsland, uansett om tiltakene her også retter seg mot fattige målgrupper.

I tråd med dette bør organisasjonenes egenandel differensieres etter hvilke land de arbeider i. Kommisjonen anbefaler at organisasjonenes egenandel for bistandsprosjekter i lavvelferdsland opprettholdes på 20 prosent, men at den for prosjekter i mellomgruppeland økes til 50 prosent.

Et viktig element i norsk sør-politikk må være å bidra til oppbygging av frivillige organisasjoner i sør. Kommisjonen stiller seg imidlertid sterkt skeptisk til den direkte støtten norske myndigheter gjennom NORAD-kontorene gir til nasjonale og lokale organisasjoner i mottakerland. Støtte til organisasjonsbygging bør komme som et resultat av samarbeid mellom norske organisasjoner og organisasjoner i det land det måtte gjelde. Dersom Norge er interessert i å benytte nasjonale organisasjoner for gjennomføring av bistandstiltak i mottakerlandene bør dette gjøres ved at mottakerlandets myndigheter anerkjenner vedkommende organisasjon slik at dette kan innarbeides i en langsiktig strategi for redusert bistandsavhengighet.

Kommisjonen vil foreslå at norske organisasjoner stimuleres til å videreutvikle sitt organisasjonsarbeid og samarbeid med likesinnede organisasjoner i sør, og at dette får en viktig plass i bistandsbudsjettet som en del av det utvidete samarbeidet med landene i sør. Det bør ikke settes geografiske begrensninger på støtte til slikt arbeid.

Kommisjonen vil understreke at organisasjoner som skal få slik støtte må ha en klar basis i frivillig oppslutning og innsats i Norge. Et reelt organisasjonssamarbeid forutsetter at organisasjonene har et utgangspunkt i det norske samfunn, med en medlemsmasse eller støttegrupper som arbeider for de samme interesser og verdier i Norge.

0.9 Informasjon og opinionsarbeid

Organisasjonene bør få friere rammer for bruk av statlige informasjonsmidler og selv ta større ansvar for forvaltningen av disse. Bevilgningene til informasjonsarbeid bør økes.

Informasjon og holdningsskapende arbeid er viktig både for å utløse endringer, men også for å skape aksept for dem. Det må være en hovedmålsetting for informasjons- og holdningsskapende arbeid å berede en politisk vilje i brede lag av folket for de nødvendige konsekvensene av en global bærekraftig utvikling. Dette innebærer bl.a. en forståelse for omlegging til bærekraftige produksjons- og forbruksmønstre og endringer i den urettferdige ressurs- og maktfordelingen i verden.

Holdninger formes også gjennom møter mellom mennesker i ulike sammenhenger, for eksempel gjennom sportsaktiviteter og kulturell virksomhet. Her ligger det muligheter for å skape forståelse og fellesskapsfølelse på en helt annen måte enn gjennom tradisjonelle kanaler. Kommisjonen anbefaler at denne formen for kontakt og holdningsskapende arbeid gis større plass og flere ressurser. Hele det sivile samfunn bør ses som mulige samarbeidspartnere, ikke bare organisasjoner som tradisjonelt har arbeidet med forholdene i sør.

NORAD og de frivillige organisasjonene har gjennom flere tiår drevet et omfattende informasjonsarbeid som har bidratt til å skape oppslutning i befolkningen for norsk utviklingshjelp. Denne oppslutningen må vedlikeholdes, samtidig som informasjonsarbeidet i dag må ha et langt videre perspektiv - i tråd med de omfattende utfordringene for norsk sør-politikk som denne rapporten tar opp.

Kommisjonen vil foreslå at organisasjonene får et større ansvar, både faglig og forvaltningsmessig, i forbindelse med den statlige støtten til organisasjoners informasjonsvirksomhet. Det bør etableres en struktur der organisasjonene gis friere rammer for bruk og fordeling av statlige midler til informasjons- og opinionsarbeidet.

Informasjon om norsk og internasjonalt bistandssamarbeid må settes inn i et helhetlig perspektiv som også formidler innsikt i andre deler av sørpolitikken, som internasjonal handel, gjeldsspørsmål og konsekvensene av globalisering og økende gjensidig avhengighet. Både NORAD og bistandsorganisasjonene har et ansvar for å sette sin bistandsrettede informasjon inn i et helhetlig nord/sør-perspektiv.

Massemediene er i stor grad med på å forme mennesker holdning til nord/sør-spørsmål. På denne bakgrunn har NORAD og organisasjonene gitt tilbud til skolering av journalister gjennom kurs og reisestipendier. Dette har bidratt til høyere kvalitet i dekningen av dette stoffet. Kommisjonen anbefaler at slike tilbud til journalister og videreutvikles og økes.

Kommisjonens vektlegging av informasjons- og opinionsarbeidet tilsier at det er nødvendig med en betydelig økt innsats på dette feltet. Kommisjonen foreslår at det i årene framover legges opp til en økning i bevilgningene til informasjons- og opinionsarbeidet.

Figur 0.1 
Til forsiden