Ot.prp. nr. 91 (2008-2009)

Om lov om endringer i apotekloven

Til innholdsfortegnelse

10 Klagebehandling - apotekloven § 9-1

10.1

10.1.1 Gjeldende rett

Loven § 9-1 gir hjemmel for Kongen til å beslutte at Statens helsepersonellnemnd (Apotekklagenemnda) skal være klageinstans for vedtak etter apotekloven kapitlene 3, 4, 7, 8 og 9. Bakgrunnen for bestemmelsen er at en rekke av vedtakene som fattes i medhold av apotekloven, egner seg best for klagebehandling i et organ med særlig innsikt i helsefaglige spørsmål, jf. Ot.prp. nr. 29 (1998-99).Det gjelder vedtak for driftskonsesjon, tilvirkertillatelser og tilsyn/sanksjoner. Det er fastsatt i kgl. res. av 27. juni 2001 at Apotekklagenemnda er klageinstans for vedtak fattet av Statens legemiddelverk etter apotekloven §§ 3-1, 3-4, 3-5, 3-6 annet ledd, 3-9, 4-2, 7-1 og 8-4.

10.1.2 Høringsnotatets forslag

Høringsnotatet foreslo at Apotekklagenemnda skal gis adgang til å beslutte at den ikke skal være klageinstans i saker som ikke gjelder apotek- eller helsefaglige problemstillinger. Klagebehandlingen vil da følge de generelle bestemmelsene i forvaltningsloven, slik at departementet vil være klageinstans.

10.1.3 Høringsinstansenes syn

Statens helsepersonellnemnd/Apotekklagenemnda støtter ikke forslaget og viser til at det ikke har vært tilfeller i praksis hvor Apotekklagenemnda ikke har følt seg kompetent til å behandle de mottatte klagesakene, og at nemnda har en bredt sammensatt fagkompetanse. Videre peker Apotekklagenemnda på at det er en dårlig løsning at nemnda selv, etter en konkret vurdering, kan velge å sende en klage til departementet for klagebehandling, da dette gir liten grad av forutberegnelighet, samt medvirker til å forlenge saksbehandlingstiden.

Apotekforeningen og HSH er enig i at klagesaker av mer politisk karakter bør behandles av departementet i stedet for Apotekklagenemnda.

10.1.4 Departementets vurdering

I lys av høringsuttalelsen fra Statens helsepersonellnemnd vurderer departementet det slik at dagens klageordning bør opprettholdes.

Departementet har i etterkant av høringen sett på hvorvidt Apotekklagenemnda også skal kunne være klageinstans for saker etter apotekloven kapittel 5 og 6. Disse kapitlene i loven gir ingen eksplisitt kompetanse til å treffe enkeltvedtak. Selv om det ikke finnes slike eksplisitte bestemmelser, vil uttalelser fra Legemiddelverket i visse tilfeller være å anse som enkeltvedtak med klagerett etter forvaltningsloven. Det vises til Sivilombudsmannens uttalelse av 12. desember 2008 (sak 2008/191). Videre er det etter apoteklovens vedtakelse fastsatt forskrifter med hjemmel i loven kapittel 5 og 6 som gir Legemiddelverket kompetanse til å fatte enkeltvedtak. Kapittel 5 og 6 inneholder bestemmelser om grunnkrav til apotekvirksomhet og om salg og markedsføring fra apotek. Etter departementets vurdering vil klagebehandling av vedtak etter disse kapitelene være egnet for behandling av Apotekklagenemnda. Forslaget om å endre § 9-1 i tråd med dette har vært forelagt Statens helsepersonellnemnd, Apotekforeningen og Norges Farmaceutiske Forening, som alle støtter forslaget. Departementet foreslår derfor at § 9-1 endres slik at hjemmelen for Kongen til å fastsatte at Apotekklagenemnda skal være klageinstans også omfatter vedtak etter loven kapittel 5 og 6.

Til forsiden