Ot.prp. nr. 91 (2008-2009)

Om lov om endringer i apotekloven

Til innholdsfortegnelse

5 Apotekets personale

5.1 Endring i kravene til apotekets personale

5.1.1 Gjeldende rett og høringsnotatets forslag

Apotekets faglige personale defineres i dag i apotekloven ut fra krav til utdanning. Det er krav om at minst en fra apotekets faglige personale skal være tilstede i hele åpningstiden.

I høringsnotatet ble det foreslått å endre definisjonen av apotekets personale, slik at det er retten til å utøve yrke som provisorfarmasøyt eller reseptarfarmasøyt etter lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell mv.(helsepersonelloven) som skal ligge til grunn for hva som utgjør apotekets farmasøytiske personale. Videre ble det foreslått en presisering av at apotekets tekniske personale er de som har rett til å utøve yrke som apotektekniker etter helsepersonelloven.

5.1.2 Høringsinstansenes syn

Ingen høringsinstanser som uttaler seg, har motforestillinger mot forslaget til endret definisjon av apotekets faglige personale. Flere høringsinstanser benyttet anledningen til å påpeke viktigheten av at det alltid er minst en fra apotekets farmasøytiske personale tilstede i apotekets åpningstid. Norges Farmaceutiske Forening mener det bør presiseres at vedkommende skal være tilstede i den delen av apotekets lokaler der det foregår reseptekspedisjon og salg av legemidler, slik at publikum har tilgang til farmasøytisk kompetanse og vedkommende har mulighet til å ha oppsyn med arbeidet som foregår.

5.1.3 Departementets vurdering

Formålet med endringen er først og fremst å bringe apotekloven i samsvar med reglene i helsepersonelloven. Den eneste realitetsendringen fra dagens situasjon vil være at ufaglært personale som ikke har skaffet seg autorisasjon som apotektekniker i kraft av arbeidserfaring, ikke lenger regnes som apotekets faglige personale. Departementet anser ikke det som problematisk og opprettholder forslaget.

5.2 Apotekbestyrer

Apotekbestyrer har vært benyttet som betegnelse på stedlig leder av filialapotek etter apotekloven § 3-4 og for stedfortreder ved apotekers midlertidige fravær etter § 3-7. For begge funksjoner har det vært et krav om godkjenning av apotekbestyrer etter § 4-2. Denne bestemmelsen foreslås opphevet som følge av forslagene i proposisjonens kapittel 4.5 og 4.6.

Til forsiden