svoveldioksid i vin
Kommisjonsforordning (EU) nr. 59/2014 av 23 januar 2014 om endring av vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 fra Europaparlamentet og i Rådet når det gjelder bruk av svoveldioksid - sulfitter (E 220-228) i aromatiserte vin-baserte produkter...
Commission Regulation (EU) No 59/2014of 23 January 2014amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the use of sulphur dioxide ? sulphites (E 220-228) in aromatised wine-based products...
EØS-notat | 04.07.2014 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 03.02.2014
Spesialutvalg: Næringsmidler
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 28.02.2014
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 6.desember 2013, og er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer unionslisten over godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 når det gjelder bruk av svoveldioksid - sulfitter (E 220-228) i aromatiserte vin-baserte produkter.
Vedlegg II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 fastsetter unionslister over de tilsetningsstoffene som er godkjent for bruk i næringsmidler, tilsetningsstoffer, næringsmiddelenzymer, smakstilsetninger og næringsstoffer og deres vilkår for bruk.
Det er et teknologisk behov for bruk av svoveldioksid - sulfitter (E 220-228) i aromatiserte vin-baserte produkter som vermut. Svoveldioksid - sulfitter (E 220-228) stopper oksidasjonen og hindrer oppvekst av mikrobiologiske forurensninger, og bevarer dermed smaken og fargen i produktet. Aromatiserte vin-baserte produkter som vermut oppbevares ofte over tid etter at flasken er åpnet og har derfor et større behov for konserveringsmidler og antioksidanter.
Aromatiserte vin-baserte produkter er alkoholholdige drikkevarer som anses som et alternativ til andre alkoholholdige drikker som vin der svoveldioksid - sulfitter er tillatt. Økt eksponering for svoveldioksid - sulfitter (E 220-228) basert på denne nye bruken vil være begrenset, og fører ikke til økt totalinntak. Det er derfor hensiktsmessig å tillate bruk av svoveldioksid - sulfitter (E 220-228) som konserveringsmiddel og antioksidant i aromatiserte vin-baserte produkter.
Siden godkjenning av bruk av svoveldioksid - sulfitter (E 220-228) ikke fører til økt eksponering, er det ikke nødvendig å søke uttalelse fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Godkjenning av tilsetningsstoffene svoveldioksid - sulfitter (E 220-228) i aromatiserte vin-baserte produkter vil bidra til økt holdbarhet og hindre endringer i de organoleptiske egenskapene.
Næringsmiddelindustrien vil derfor ikke påføres økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning, men vil få mulighet til å produsere et bedre kvalitetsmessig produkt.
Mattilsynet mener godkjenningen ikke medfører økt helsemessig risiko.
Rettsakten antas ikke å medføre økonomiske, administrative eller andre konsekvenser av betydning for myndighetene og samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Regelverket er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler der Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet mener godkjenningen ikke medfører økt helsemessig risiko og samtidig gir et bedre kvalitetsmessig produkt til forbruker, og anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Parlament og Råd |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 59/2014 |
Basis rettsaktnr.: | 1333/2008 |
Celexnr.: | 32014R0059 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 24.01.2014 |
Frist returnering standardskjema: | 13.02.2014 |
Dato returnert standardskjema: | 03.03.2014 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 16.05.2014 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 078/2014 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 01.03.2014 |
Høringsfrist: | 01.05.2014 |
Frist for gjennomføring: | 17.05.2014 |
Dato for faktisk gjennomføring: | 26.05.2014 |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: | 01.07.2014 |