Grenseverdier - erukasyre
Kommisjonsforordning (EU) nr. 696/2014 24. juni 2014 som endrer forordning (EC) 1881/2006 når det gjelder grenseverdier for erukasyre i vegetabilske oljer og fettstoffer og næringsmidler som inneholder vegetabilske oljer og fettstoffer
Commission regulation (EU) No 696/2014 of 24. June 2014 amending Regulation (EC) No 1881/2006 as regards maximum levels of erucic acid in vegetable oils and fats and foods containing vegetable oils and fats
EØS-notat | 11.11.2015 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 03.07.2014
Spesialutvalg: Næringsmidler
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 03.09.2014
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Kommisjonsforordning (EC) nr.696/2014 er en endringsforordning til kommisjonsforordning (EC) nr. 1881/2006 av 19. desember 2006 om fastsettelse av grenseverdier for visse forurensende stoffer i næringsmidler. Forordning (EC) nr. 1881/2006 er inntatt i EØS-avtalen vedlegg II kapittel XII nr. 54zzzz
Endringene gjelder erukasyre, en naturlig plantegift, som kan knyttes til hjerte-, kar- og leverskader. Innholdet av erukasyre i næringsmidler er relatert til primærproduksjonen og da særlig valg av plantesort. Tidligere inneholdt rapsolje mye erukasyre, og på 80-tallet var det i Europa tilfeller med skader knyttet til bruk av rapsolje i matlaging. Det viste seg imidlertid at dette antagelig skyldtes annen forurensing av denne oljen enn erukasyre. I ettertid har det foregått en stadig foredling av raps, slik at rapsolje inneholder langt mindre erukasyre enn tidligere.
Kommisjonsforordning (EC) nr. 1881/2006 endres ved at grenseverdiene for erukasyre tas inn i et nytt avsnitt 8 "naturlige plantegifter" i vedlegget til forordningen slik;
Del 8: Naturlige plantegifter
8.1 |
Erukasyre |
|
8.1.1 |
Vegetabilske oljer og fettstoffer |
50(*) |
8.1.2 |
Næringsmidler som er tilsatt vegetabilske oljer og fettstoffer med unntak av næringsmidler som fremgår av pkt. 8.1.3 |
50(*) |
8.1.3 |
Morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger til spebarn og småbarn |
10(*) |
(*)Grenseverdien gjelder for innholdet av erukasyre beregnet på grunnlag av den samlede mengden fettsyrer i næringsmiddelets fettkomponent. |
Selve nivået på grenseverdiene har sitt grunnlag i eldre risikovurderinger og disse er ikke endret. Grenseverdiene inntatt i (EC) nr. 1881/2006 uttrykkes i g/kg, og gjelder for all omsetning av de aktuelle næringsmidlene, dvs at både produsent, grossist og detaljist har ansvar for at de aktuelle produktene ikke inneholder erukasyre i mengder over gjeldende grenseverdi. I EU anvendes de nye bestemmelsene fra 1. juli 2014.
Merknader
Økonomiske og administrative konsekvenser
Denne regelendringen er ikke ment å skulle innebære materielle endringer, kun en strukturell opprydding. Endringen antas derfor ikke å innebære økonomiske eller administrative konsekvenser.
Rettslige konsekvenser
Endringene innebærer at grenseverdiene for erukasyre, som i dag følger av forskrift 21. desember 1993 nr. 1383 om øvre grense for innhold av erukasyre i olje og fett m.v. og forskrift 13. august 2008 nr. 936 om morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger, heretter vil følge av forskrift 27. september 2002 nr. 1028 om visse forurensende stoffer i næringsmidler som gjennomfører forordning (EC) nr. 1881/2006 i norsk rett.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for næringsmidler, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet støtter de endringene i regelverksstruktur som er gjennomført i EU. Endringene vil innebærer at den gamle norske særforskriften for erukasyre kan oppheves, og regelversstrukturen og vedlikeholdet av regelverket forenkles.
Rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
I forbindelse med arbeidet med grenseverdiene for erukasyre har EU-kommisjonen også sett at analysemetodikken for erukasyre i vegetabilske oljer og fett, som er regulert i et eldre direktiv (80/891/EØF), gir anvisning på en metode som ikke lenger er i bruk og som gir feil resultater. Kommisjonen arbeider derfor med en egen forordning der bl.a. ytelseskriterier ved analyse for erukasyre tas inn. Denne forordningen er ennå ikke vedtatt i EU.
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 696/2014 |
Basis rettsaktnr.: | (EC) nr. 1881/2006 |
Celexnr.: | 32014R0696 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 27.06.2014 |
Frist returnering standardskjema: | 08.08.2014 |
Dato returnert standardskjema: | 09.09.2014 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 20.03.2015 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 044/2015 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 04.07.2014 |
Høringsfrist: | 29.08.2014 |
Frist for gjennomføring: | 21.03.2015 |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |