Forlengelse av det europeiske statistikkprogrammet 2013-17 til også å gjelde 2018-2020

Forslag til europaparlaments- og rådsforordning som endrer europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 99/2013 om det europeiske statistiske programmet 2013-17 ved å forlenge det til også gjelde perioden 2018-2020

Proposal for Regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulation (EU) No 99/2013 of the European Parliament and of the Council on the European statistical programme 2013-17, by extending it to 2018-2020

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 30.05.2017

Spesialutvalg: Statistikk

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XXI. Statistikk

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Forordningen er under behandling av Europaparlamentet og -rådet, og til vurdering i EFTA/EØS-landene.

Sammendrag av innhold

Kravet om etablering av et statistisk program følger av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 223/2009 om europeisk statistikk, som er innlemmet i EØS-avtalens vedlegg 21 om statistikk. Programmet skal danne rammen for utvikling, utarbeiding og formidling av europeisk statistikk og fastsette hovedområdene og målene for de planlagte tiltakene for et tidsrom på inntil fem år. Videre skal det europeiske statistikkprogrammet prioritere fellesskapets statistikkbehov. Disse behovene skal veies opp mot de ressurser som er nødvendige på fellesskapsplan og på nasjonalt plan for å framskaffe den nødvendige statistikken, herunder oppgavebyrden. Programmet skal vedtas av Europaparlamentet og -Rådet, og programmets virkning og kostnadseffektivitet skal vurderes med medvirkning fra uavhengige sakkyndige.

Statistikkprogrammet skal gjennomføres ved årlige arbeidsprogrammer der det foreligger detaljerte målsetninger og konkrete rettsakter. Det europeiske statistikkprogram er gjenstand for rapportering og evaluering etter utløpet av programperioden. Hovedformålet med felles europeisk statistikk er løpende å kunne underbygge utarbeidelsen, kontrollen og evalueringen av EUs politikk med pålitelig, objektiv og sammenlignbar statistikk.

Forordning (EU) nr. 99/2013, som er innlemmet i EØS-avtalens protokoll 30 om særlige bestemmelser om organiseringen av samarbeidet innen statistikk, fastsatte en omfattende strategi for europeisk statistikk for årene 2013-2017. Programmet omfatter plan for å utarbeide mer effektive statistikkmetoder, styrke kvaliteten på statistikken og styrke den videre utvikling av det europeiske statistiske system – ESS. En midtveisevaluering av 2013-17-programmet viste at det generelt har blitt gjennomført på en effektiv måte som godt dekker brukerbehov, men pekte også på noen anbefalinger for å gjøre arbeidet enda bedre: å fokusere mer på problematiske områder, sikre nok ressurser for å modernisere statistikkproduksjonen og gjennomføre prosjekter på unionsnivå. Tilbakemelding fra ulike interessenter la også vekt på å modernisere produksjons-prosessen for europeisk statistikk, for å prøve å lage detaljert og aktuell statistikk for brukere gitt produsentenes begrensede ressurser. Særlig er det viktig å fokusere på relevant økonomi-, sosial- og energistatistikk, og å utnytte mulighetene fra nye datakilder, som muligheter fra stordata.

Dette nye forslaget til forordning foreslår å endre forordning (EU) nr. 99/2013 ved å forlenge det europeiske statistikkprogrammet for 2013-17 til også å gjelde for perioden 2018-2020. Begrunnelsen for å forlenge statistikkprogrammet, er at gjennomføringen og evalueringen av EUs politikk avhenger av sammenlignbar statistikk av god kvalitet om den økonomiske, sosiale og miljømessige tilstanden i Europa. For å kunne møte etterspørselen etter informasjon fra kommisjonens ti politiske prioriteringer, er det viktig å tette flere gap der informasjon mangler. Disse ti prioriteringene dreier seg om å skape jobber, vekst, rettferdighet og demokratiske endringer, og at dette skal skje på en inkluderende og bærekraftig måte. Den nåværende statistikkproduksjonen er ikke fleksibel nok til å levere den den stadig økende etterspørselen etter pålitelig og aktuell statistikk, og det nåværende statistikkprogrammet bør derfor forlenges til 2018-2020. Dette vil også samsvare med perioden for EUs flerårige finansielle rammeverk (MFF).

Partene som berøres mest av dette forslaget er brukere av statistikk, statistikkprodusenter, som nasjonale statistikkbyrå og andre etater som lager offentlig statistikk, samt oppgavegivere (husholdninger og bedrifter).

I forslaget til forordningen etableres det en finansiell ramme på 218.1 millioner euro for forlengelse av statistikkprogrammet til 2018-2020, som dekkes av programperioden 2014-2020. I tillegg blir det noen endringer av artiklene i forordning (EU) nr. 99/3013:

  • Artikkel 13 om beskyttelse av Unionens finansielle interesser blir erstattet av en ny versjon av denne artikkelen. Denne innebærer at Kommisjonen skal sikre Unionens finansielle interesser gjennom preventive tiltak og kontroll av regnskap.
  • Artikkel 15 (3) blir også erstattet, og sier nå at Kommisjonen skal sørge for en endelig evalueringsrapport om gjennomførelsen av programmet innen 31 desember 2021.

Videre blir vedlegget til forordning (EU) nr. 99/2013 endret, som betyr at noen av programmets målsetninger suppleres og endres for å bedre reflektere EUs politikk og nåværende prioriteringer. Dette gjelder først og fremst mer oppdaterte målsettinger om økonomisk-, sosial- og miljøstatistikk. Målsettingene og produksjonsmetodene skal fokusere enda mer på globale dimensjoner og nye statistikkilder, samtidig som produksjon av statistikk skal være mer aktuell i forbindelse med andre politiske programmer i EU.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Under vurdering.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Deltakelse i statistikkprogrammet vil innebære økonomiske forpliktelser for Norge over flere år, og konsekvensene av dette er under vurdering.

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2016)557
Basis rettsaktnr.: 99/2013

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker