Endring av forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler

Kommisjonsforordning (EU) 2020/685 av 20. mai 2020 som endrer forordning (EF) nr. 1881/2006 med hensyn på maksimumsverdier for perklorat i utvalgte matvarer

COMMISSION REGULATION (EU) 2020/685 of 20 May 2020 amending Regulation (EC) 1881/2006 as regards maximum levels of perchlorate in certain foods

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 18.12.2019

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Det er i Kommisjonsforordning (EC) nr. 1881/2006 fastsatt grenseverdier for visse forurensende stoffer (kontaminanter) i næringsmidler. Kommisjonen foreslår nå å inkludere grenseverdier for perklorat.

EFSA kom i september 2017 med en vurdering av eksponering av perklorat. «The CONTAM Panel concluded that the chronic dietary exposure to perchlorate is of potential concern, in particular for the high consumers in the younger age groups of the population with mild to moderate iodine deficiency. Furthermore, it is possible that short-term exposure to perchlorate is of concern for breast-fed infants and small children with low iodine intake».

EFSA har i en tidligere risikovurdering satt tolerabelt daglig inntak (TDI) til 0,3 µg/kg kroppsvekt. I vurderingen fra 2017 påpekte de at både kort- og langtidseksponering for små barn overstiger TDI, mens det for den voksne populasjonen er på nivå som TDI. Grønnsaker og vegetabilske produkter, melk og melkeprodukter og frukt/produkter av frukt ble utpekt som viktige bidragsytere til inntaket på tvers av populasjonsgrupper.

Perklorat forekommer miljøet både fra naturlige og antropogene kilder. Det kan dannes i atmosfæren og avsettes i jord og grunnvann. Det forekommer også som miljøforurensning fra bruk i nitratgjødsel. Vann, jord og gjødsel er altså ansett som potensiell kilde til perklorat forurensning i mat.

De nye grenseverdier for perklorat vil fremkomme slik i tabellen i vedlegget til forordning (EC) 1881/2006:

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordning (EC) 1881/2006 er gjennomført som norsk forskrift ved § 3 i forskrift 3. juli 2015 nr. 870 om visse forurensende stoffer i næringsmidler. Denne endringsforordning til fororordning (EC) 1881/2006 om grenseverdier for perklorat gjennomføres i form av en endringsforskrift til forskriften om visse forurensende stoffer i næringsmidler. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

De foreslåtte endringene i grenseverdiene for erukasyre vurderes ikke å innebære administrative eller økonomiske konsekvenser verken for næringsutøvere eller myndighetene utover generelle forpliktelser til farevurdering, overvåking, analyser og kontroll basert på risiko for overskridelser.  

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for matområdet der relevante departementer og Mattilsynet deltar. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel. 

Vurdering

Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Mattilsynet har støttet Kommisjonens arbeid med grenseverdier for perklorat i næringsmidler og de forekomstdata Mattilsynet har ser ut til å støtte opp om de foreslåtte grenseverdiene.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2020/685
Basis rettsaktnr.: 1881/2006
Celexnr.: 32020R0685

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 13.12.2019
Frist returnering standardskjema: 24.01.2020
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 11.06.2020
Høringsfrist: 27.07.2020
Frist for gjennomføring: