Taksonomiforordningen: Tekniske screeningkriterier for klassifisering av økonomisk aktivitet (miljømål 1 og 2)

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2021/2139 av 4. juni 2021 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2020/852 ved fastsettelse av de tekniske screeningkriteriene for å fastslå vilkårene for at en økonomisk aktivitet skal anses å bidra vesentlig til begrensning av klimaendringer eller tilpasning til klimaendringer, og for å fastslå om det er slik at den økonomiske aktiviteten ikke er til betydelig skade for noen av de andre miljømålene

Commission Delegated Regulation (EU) 2021/2139 of 4 June 2021 supplementing Regulation (EU) 2020/852 of the European Parliament and of the Council by establishing the technical screening criteria for determining the conditions under which an economic activity qualifies as contributing substantially to climate change mitigation or climate change adaptation and for determining whether that economic activity causes no significant harm to any of the other environmental objectives

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 27.08.2021

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: V. Bestemmelser som gjelder alle finansielle tjenester

Status

Forordningen er vedtatt og har trådt i kraft i EU. Forordningen er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i forskrift til lov om offentliggjøring av bærekraftsinformasjon i finanssektoren og et rammeverk for bærekraftige investeringer.

Sammendrag av innhold

Rettsakten er teknisk utfyllende regelverk til taksonomiforordningen (forordning (EU) 2020/852). Taksonomiforordningen er et rammeverk som inneholder kriterier for foretak og investorer for klassifisering av økonomisk aktivitet som miljømessig bærekraftig. Informasjon om taksonomiforordningens virkeområde er utdypet i eget EØS-notat. Formålet er blant annet å redusere risikoen for grønnvasking og regulatorisk fragmentering mellom ulike sektorer. Forordningen oppstiller fire vilkår en økonomisk aktivitet må oppfylle for å kvalifisere som miljømessig bærekraftig: Aktiviteten må 1) bidra vesentlig til oppnåelsen av ett av seks definerte miljømål, 2) ikke gjøre vesentlig skade på noen av de andre miljømålene, 3) ivareta minstekrav til sosiale og styringsmessige forhold, og 4) oppfylle tekniske screeningkriterer fastsatt av Kommisjonen gjennom delegerte rettsakter.

Kommisjonen har fastsatt tekniske screeningkriterier i to ulike rettsakter. I denne rettsakten, forordning (EU) 2021/2139, har Kommisjonen fastsatt tekniske screeningkriterier for de to første miljømålene: begrensning av klimaendringer og klimatilpasning. Tekniske screening-kriterier for de fire øvrige miljømålene er fastsatt i en senere rettsakt, forordning (EU) 2023/2486.

I tillegg til å fastsette tekniske screeningkriterier, har Kommisjonen i nevnte rettsakter spesifisert kriterier for å fastslå om det er slik at den økonomiske aktiviteten ikke er til betydelig skade for noen av de andre miljømålene.

Kommisjonen skal etter taksonomiforordningen gjennomgå de tekniske screeningkriteriene minst hvert tredje år. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordningen innlemmes i EØS-avtalen og gjennomføres i norsk rett ved forskrift. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forordningen fastsetter tekniske regler til pliktene som følger av taksonomiforordningen. Det må påregnes en del administrative og økonomiske konsekvenser ved etterlevelsen av de tekniske screeningkriteriene, både for foretak som er underlagt krav om taksonomirapportering for sin egen økonomiske virksomhet, for aktører som som ønsker å tilby finansielle produkter som oppfyller taksonomien, og for Finanstilsynet som skal føre tilsyn med aktørenes etterlevelse av regelverket om bærekraftig finans..

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for kapitalbevegelser og finansielle tjenester, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Forordningen anses EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2021)2800
Rettsaktnr.: 2021/2139
Basis rettsaktnr.: 2020/852
Celexnr.: 32021R2139

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 18.06.2021
Frist returnering standardskjema: 08.10.2021
Dato returnert standardskjema: 01.11.2021
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 15.12.2022
Nummer for EØS-komitebeslutning: 218/2022
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: 15.12.2022
Dato for faktisk gjennomføring: 01.01.2023
Dato varsling til ESA om gjennomføring:

Lenker