Historisk arkiv

55 rettsakter tatt inn i EØS-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

På møtet i EØS-komiteen fredag 27. april ble 55 rettsakter tatt inn i EØS-avtalen. Blant disse er nye regler knyttet til revisorer og revisjonsselskaper.

EØS-komiteen 27. april 2018
EØS-komiteen 27. april 2018

To av rettsaktene (et direktiv og en forordning) handler om lovpliktig revisjon av årsregnskap og konsoliderte regnskap, samt krav til revisjon av foretak av allmenn interesse og krav til revisorer og revisjonsselskaper for slike foretak.

Formålet med de nye reglene er å stryke kvaliteten på revisjonen, styrke konkurransen mellom revisjonsselskapene, sette klarere og strengere krav til revisors uavhengighet, styrke tilsynet med revisorene og revisjonsselskapene, og sikre at revisjonstjenester i større utstrekning kan ytes over landegrensene i EØS-området. Mer informasjon finnes her.

Gjennomføring av det direktivet og forordningen vil kreve endringer av norsk revisorlovgivning. Innlemmelsen av de to rettsaktene i EØS-avtalen ble derfor tatt med forbehold om Stortingets samtykke.

Norges ambassadør til EU, Oda Helen Sletnes, under møtet i EØS-komiteen.
Norges ambassadør til EU, Oda Helen Sletnes, under møtet i EØS-komiteen.

Øl mot snegler

En annen rettsakt som ble tatt inn i EØS-avtalen definerer øl som et såkalt basisstoff. Dermed kan øl markedsføres som plantevernmiddel i Norge, nærmere bestemt til å bekjempe snegler.

Klimagassutslipp fra tunge kjøretøy

Europakommisjonen har vedtatt en ny forordning for typegodkjenning av komponenter, separate tekniske enheter og systemer med hensyn til CO2-utslipp og drivstofforbruk for tunge kjøretøy.

Bakgrunnen er EUs mål om 60 prosent reduksjon av klimagassutslipp fra transportsektoren innen 2050 og EUs veikart for lavkarbonøkonomien frem mot 2050. Reglene vil gjelder for produsenter av basiskjøretøy og vil ikke gjelde norsk påbyggerindustri.

Mer informasjon:

Omtale av alle rettsakter som ble innlemmet i EØS-avtalen 27. april 2018 finnes i EØS-notatbasen

Slik blir EØS-regelverket til

Dette er EØS-komiteen