Kompetanseforum om menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold

Kompetanseforum ble avholdt 25. januar med deltakelse fra relevante organisasjoner og eierdepartementer. Temaet var forventningene til selskapers arbeid med menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i ny eierskapsmelding, med formål om å gi eierdepartementene bedre forståelse av hva som ligger til grunn for forventningene og dialog med sivilsamfunnet om hvordan disse kan følges opp i eierutøvelsen.

Om programmet:

Forumet ble innledet av næringsminister Jan Christian Vestre. Deretter fulgte innledninger fra det norske kontaktpunktet for OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper/OECDs kontaktpunkt v/Kristel Manal Tonstad, Amnesty International v/Beate Ekeløve-Slydal, Etisk handel Norge v/Silje Gabrielsen Eger og Eierskapsavdelingen i Nærings- og Fiskeridepartementet v/Reidun Blehr Lånkan. Programmet ble avsluttet med gruppediskusjoner.

Hovedpunkter fra innlegget til næringminister Jan Christian Vestre
Vestre innledet om statens forventninger på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i den nye eierskapsmeldingen og begrunnet disse med at de også bidrar til robuste og konkurransedyktige selskaper. Næringsministeren la vekt på at forventningene er basert på internasjonale rammeverk for næringsliv og menneskerettigheter, og at det staten som eier forventer er i tråd med utviklingen på feltet. Videre kom han inn på at forventningene følges opp i eierdialogen basert på en vesentlighetstilnærming.

Se presentasjonen til næringsministeren her

Hovedpunkter fra innlegget til OECDs kontaktpunkt v/Kristel Manal Tonstad
Tonstad redegjorde for det internasjonale menneske- og arbeidstakerrettighetssystemet gjennom FN og ILO. Hun la vekt på at internasjonale menneske- og arbeidstakerettighetskonvensjoner har vært nedfelt i lang tid, men at disse forplikter stater. De senere årene har vi gjennom FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettighter, samt gjennom regional og nasjonal lovgivning (åpenhetsloven) fått rammeverk og bestemmelser hvor selskapers respekt for menneskerettigheter er sentralt.

Se presentasjonen til Tonstad her

Hovedpunkter fra innlegget til Amnesty International v/Beate Ekeløve-Slydal
Slydal presenterte tre eksempler på næringslivsrelaterte menneskerettighetsbrudd; tvangsarbeid på polsk verft, sikkerhetspersonell i Aserbadsjan og koboltutvinning i Kongo. Slydal la vekt på at det er en forutsetning at selskapene kjenner egne leverandørkjeder for å kunne håndtere risiko for menneskerettighetsbrudd, og at samarbeid på tvers av bransjer er sentralt for å kunne ta tak i problematikk som et enkelt selskap ikke kan greie å håndtere alene.

Se presentasjonen til Ekeløve-Slydal her

Hovedpunkter fra innlegget til Etisk handel Norge v/Silje Gabrielsen Eger
Eger innledet om hvordan selskaper kan arbeide for å respektere menneske- og arbeidstakerrettigheter. Eger presenterte aktsomhetsvurderinger som en metodikk for å kartlegge, forhindre, begrense og gjøre rede for hvordan man som selskap håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser på menneske- og arbeidstakerrettigheter i egen virksomhet eller og i leverandørkjeden.
Se presentasjonen til Eger her

Hovedpunkter fra innlegget til Eierskapsavdelingen i NFD v/Reidun Blehr Lånkan
Lånkan innledet om hvordan eierdepartementene kan ta opp tematikk med selskapene i eierdialogen, og om tilgjengelige verktøy for eierdepartementene for å kunne vurdere selskapenes arbeid på forventninger knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Hun la vekt på at det er sentralt at staten som eier kjenner til risikoen selskapene står overfor når det gjelder menneske- og arbeidstakerrettigheter, for bedre å kunne vurdere og utfordre selskapenes arbeid på området.

Se presentasjonen til Lånkan her