St.prp. nr. 61 (2004-2005)

Om samtykke til deltaking i ei avgjerd i EØS-komiteen om innlemming i EØS-avtala av europaparlaments- og rådsvedtak nr. 456/2005/EF av 9. mars 2005 om fellesskapsprogrammet for å fremje europeisk digitalt innhald i globale nett (eContent plus )

Til innhaldsliste

2 Europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 456/2005/EF av 9. mars 2005 om opprettelse av et flerårig fellesskapsprogram for å gjøre digitalt innhold i Europa mer tilgjengelig, mer anvendelig og enklere å utnytte

EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR –

under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, særlig artikkel 157 nr. 3,

under henvisning til forslag fra Kommisjonen,

under henvisning til uttalelse fra Den europeiske økonomiske og sosiale komité( 1 ),

etter å ha rådspurt Regionkomiteen,

etter framgangsmåten fastsatt i traktatens artikkel 251( 2 ) og

ut fra følgende betraktninger:

  1. Utviklingen av informasjonssamfunnet og framveksten av bredbånd vil påvirke livet til alle borgere i Den europeiske union, blant annet ved at de får tilgang til og kan tilegne seg kunnskap på nye måter, noe som vil øke etterspørselen etter nytt innhold, nye anvendelser og nye tjenester.

  2. Internett-bruken i Fellesskapet blir stadig mer utbredt. De mulighetene som Internett tilbyr, bør utnyttes slik at hver enkelt borger og organisasjon i Fellesskapet kan dra nytte av de sosiale og økonomiske fordelene ved informasjons- og kunnskapsdeling. Europa er nå klar til å utnytte potensialet i digitalt innhold

  3. I konklusjonene fra Det europeiske råds møte i Lisboa 23. og 24. mars 2000 ble det understreket at overgangen til en digital, kunnskapsbasert økonomi, som har vokst fram som følge av nye varer og tjenester, vil bli en betydningsfull faktor for vekst, konkurranseevne og arbeidsplasser. Videre ble innholdsindustrienes rolle spesielt anerkjent med hensyn til skaping av tilleggsverdi ved å utnytte og opprette nett for det europeiske kulturelle mangfoldet.

  4. Handlingsplanen e-Europa 2005, som videreutvikler Lisboa-strategien, etterlyser tiltak som vil stimulere framveksten av sikre tjenester og anvendelser samt sikkert innhold via bredbåndsnett, og dermed skape et gunstig klima for private investeringer og skaping av nye arbeidsplasser, for å øke produktiviteten, modernisere offentlige tjenester og gi alle mulighet til å delta i det verdensomspennende informasjonssamfunnet.

  5. I Europa er det stadig økning i etterspørselen etter digitalt kvalitetsinnhold med balanserte tilgangs- og brukerrettigheter. Etterspørselen kommer fra et bredt publikum bestående av borgere, studenter, forskere, små og mellomstore bedrifter og andre forretningsbruker eller personer med særlige behov som ønsker å utvide sin kunnskap, eller «viderebrukere» som ønsker å utnytte digitale innholdsressurser for å etablere tjenester.

  6. Aktører innen digitalt innhold omfatter innholdsleverandører (herunder offentlige og private organisasjoner og institusjoner som skaper, samler eller eier digitalt innhold) og innholdsbrukere (herunder organisasjoner og foretak som er sluttbrukere som viderebruker og/eller gir tilleggsverdi til digitalt innhold). Det bør legges særlig vekt på at små og mellomstore bedrifter deltar.

  7. I programmet eContent (2001-2004), som ble vedtatt ved rådsvedtak 2001/48/EF( 3 ) fremmes utvikling og bruk av europeisk digitalt innhol på Internett og det språklige mangfoldet på europeiske nettsider i informasjonssamfunnet. I Kommisjonens meddelelse av 10. oktober 2003 om vurderingen av eContent midtveis i programmet, ble det på nytt bekreftet hvor viktig det er å handle på dette området.

  8. Teknologiske framskritt gjør det mulig å tilføre innholdet verdi i form av innebygd kunnskap og forbedre samvirkingsevnen på tjenestenivå, noe som er en grunnleggende forutsetning for tilgang til samt bruk og distribusjon av digitalt innhold. Dette er særlig relevant for de områder av offentlig interesse som dette program omfatter.

  9. Fremming av solide forretningsmodeller kommer til å forbedre kontinuiteten i de prosjekter som iverksettes under dette program, og kommer således til å forbedre mulighetene for økt økonomisk gevinst fra tjenester på grunnlag av adgang til og viderebruk av digitalt innhold.

  10. Det er fastsatt lovgivningsrammer for behandling av utfordringene som oppstår i forbindelse med digitalt innhold i informasjonssamfunnet( 4 )( 5 )( 6 ).

  11. Ulik praksis i de enkelte medlemsstatene utgjør fortsatt en teknisk hindring for utbredt tilgang til samt anvendelse, viderebruk og utnyttelse av informasjon fra offentlig sektor i Fellesskapet.

  12. I tilfeller der det digitale innholdet omfatter personopplysninger, bør bestemmelsene i direktiv 95/46/EF( 7 ) og direktiv 2002/58/EF( 8 ) følges, og teknologiene som brukes, bør om mulig styrke personvernet.

  13. Fellesskapstiltak som iverksettes i forbindelse med informasjonsinnhold, bør fremme Fellesskapets flerspråklige og flerkulturelle særegenheter.

  14. De tiltak som er nødvendig for gjennomføringen av denne beslutning, bør vedtas i samsvar med rådsbeslutning 1999/468/EF av 28. juni 1999 om fastsettelse av nærmere regler for utøvelsen av den gjennomføringsmyndighet som er tillagt Kommisjonen( 9 ).

  15. Kommisjonen bør sikre komplementaritet og synergi med beslektede fellesskapstiltak og -programmer, herunder programmer tilknyttet undervisning og kultur samt rammen for europeiske samvirkingsevne.

  16. I denne beslutning fastsettes det for hele programmets varighet en finansiell ramme som utgjør det viktigste referansegrunnlaget for budsjettmyndighetene ved den årlige budsjettbehandlingen, som definert i punkt 33 i den tverrinstitusjonelle avtalen av 6. mai 1999 mellom Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen om budsjettdisiplin og forbedring av den årlige budsjettbehandlingen( 10 ).

  17. Ettersom målene for de foreslåtte tiltak, nemlig å gjøre digitalt innhold i Europa mer tilgjengelig, mer anvendelig og enklere å utnytte, ikke i tilstrekkelig grad kan oppnås av medlemsstatene på grunn av spørsmålenes tverrnasjonale karakter, og da de på grunn av tiltakenes europeiske omfang og virkninger derfor bedre kan oppnås på fellesskapsplan, kan Fellesskapet treffe tiltak i samsvar med nærhetsprinsippet som fastsatt i traktatens artikkel 5. I samsvar med forholdsmessighetsprinsippet fastsatt i nevnte artikkel, går dette vedtak ikke lenger enn det som er nødvendig for å nå disse målene –

TRUFFET DENNE BESLUTNING:

Artikkel 1

Programmets mål

  1. Ved denne beslutning etableres det et fellesskapsprogram for tidsrommet 2005-2008 for å gjøre digital innhold i Europa mer tilgjengelig, mer anvendelig og enklere å utnytte, og dermed forenkle skaping og spredning av informasjon – på områder av allmenn interesse – på fellesskapsnivå.

    Programmet skal kalles «eContent plus » (heretter kalt «programmet»).

  1. For å oppnå programmets overordnede mål, skal følgende tiltaksområder gjennomføres:

    1. Gjøre det enklere å få tilgang til, anvende og utnytte digitalt innhold på fellesskapsnivå.

    2. Gjøre det enklere å forbedre kvalitet og god praksis i forbindelse med digitalt innhold mellom innholdsleverandører og -brukere på tvers av sektorer.

    3. Styrke samarbeidet mellom aktører innen digitalt innhold og øke bevisstheten.

De aktiviteter som skal gjennomføres i henhold til tiltaksområdene, rettes mot områdene innen informasjon fra offentlig sektor og romslige data samt undervisningsmessig, kulturelt og vitenskapelig innhold, som fastsatt i vedlegg I. Programmet skal gjennomføres i henhold til vedlegg II.

Artikkel 2

Deltaking

  1. Programmet skal være åpent for deltaking for rettssubjekter som er etablert i medlemsstatene. Programmet skal også være åpent for deltaking for rettssubjekter som er etablerte i søkerstatene i samsvar med nåværende eller framtidige bilaterale avtaler.

  2. Deltaking i programmet kan åpnes for deltaking for rettssubjekter etablert i EFTA-stater som er medlemmer av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) i samsvar med bestemmelsene i EØS-avtalen.

  3. Programmet kan åpnes for deltaking for rettssubjekter etablert i tredjestater og for internasjonale organisasjoner, uten økonomisk støtte fra Fellesskapet, når slik deltaking bidrar effektivt til gjennomføringen av programmet. Beslutningen om å tillate en slik deltaking skal treffes i henhold til framgangsmåten i artikkel 4 nr. 2.

Artikkel 3

Kommisjonens myndighet

  1. Kommisjonen skal ha ansvar for gjennomføringen av programmet.

  2. Kommisjonen skal utarbeide et arbeidsprogram på grunnlag av denne beslutning.

  3. Ved gjennomføringen av dette program, skal Kommisjonen i nært samarbeid med medlemsstatene sikre en overordnet sammenheng og komplementaritet med annen relevant fellesskapspolitikk og andre relevante fellesskapsprogrammer og -tiltak som virker inn på utviklingen og bruken av europeisk digitalt innhold og fremmingen av språklig mangfold i informasjonssamfunnet. Dette gjelder spesielt fellesskapsprogrammene for forskning og teknologisk utvikling, IDA, eTEN, eInclusion, eLearning, Modinis og Safer Internet.

  4. Kommisjonen skal handle etter framgangsmåten nevnt i artikkel 4 nr. 2 med hensyn til

    1. vedtakelse og endringer av arbeidsprogrammet,

    2. fastsettelse av kriteriene for og innholdet i forslagsinnbydelsene i samsvar med målene angitt i artikkel 1,

    3. vurdering av prosjekter foreslått i forbindelse med forslagsinnbydelsene til fellesskapsfinansiering, der anslått fellesskapsbidrag er på 1 million euro eller over

    4. denhver fravikelse fra reglene fastsatt i vedlegg II.

  5. Kommisjonen skal underrette komiteen nedsatt ved artikkel 4 om framdriften i gjennomføringen av programmet.

Artikkel 5

Overvåking og vurdering

  1. For å sikre at fellesskapsstøtten blir brukt effektivt, skal Kommisjonen sørge for at tiltakene i henhold til denne beslutning blir underlagt effektiv forhåndsvurdering, oppfølging og etterfølgende vurdering.

  2. Kommisjonen skal overvåke gjennomføringen av prosjektene i programmet. Kommisjonen skal vurdere hvordan prosjektene er blitt utført og virkningen av gjennomføringen, for å vurdere om de opprinnelige målene er nådd.

  3. Kommisjonen skal innen midten av 2006 framlegge for Europaparlamentet, Rådet, Den økonomiske og sosiale komité og Regionkomiteen en vurderingsrapport om gjennomføringen av tiltaksområdene nevnt i artikkel 1 nr. 2. Kommisjonen skal i denne forbindelse redegjøre for hvordan beløpet for 2007-2008 samsvarer med det finansielle overslaget. Kommisjonen skal ta de nødvendige skritt i budsjettbehandlingen for 2007-2008 for å sikre at samsvar mellom de årlige bevilgningene og det finansielle overslaget. Kommisjonen skal framlegge en endelig vurderingsrapport ved programmets avslutning.

  4. Kommisjonen skal legge fram resultatene av de kvantitative og kvalitative vurderingene for Europaparlamentet og Rådet sammen med eventuelle forslag til endringer av denne beslutning. Resultatene skal oversendes før forslaget til Den europeiske unions alminnelige budsjett for henholdsvis 2007 og 2009 legges fram.

Artikkel 6

Finansiell ramme

  1. Den finansielle rammen for gjennomføringen av de fellesskapstiltak som er fastlagt i denne beslutning, fastsettes herved til 149 millioner euro for tidsrommet 1. januar 2005–31. desember 2008, hvorav 55,6 millioner euro er avsatt til tidsrommet fram til og med 31. desember 2006.

  2. For tidsrommet etter 31. desember 2006 skal beløpet anses bekreftet dersom det for denne fase er i samsvar med det finansielle overslaget som gjelder for perioden som innledes i 2007.

  3. De årlige bevilgningene for tidsrommet 2005-2008 skal godkjennes av budsjettmyndigheten innenfor rammen av det finansielle overslaget. En veiledende utgiftsfordeling er angitt i vedlegg III.

Utferdiget i Strasbourg, 9. mars 2005.

For Europaparlamentet

For Rådet

J. P. BORRELL FONTELLES

N. SCHMIT

President

Formann

Vedlegg I

Tiltak

I. Innledning

Det overordnede målet for programmet eContent plus er å gjøre digital innhold i Europa mer tilgjengelig, mer anvendelig og enklere å utnytte, for dermed å forenkle skaping og spredning av informasjon – på områder av allmenn interesse – på fellesskapsnivå.

Programmet vil skape bedre vilkår for tilgang til og styring av digitalt innhold og digitale tjenester i flerspråklige og flerkulturelle miljøer. Det vil øke brukernes valgfrihet og støtte nye samhandlingsformer med kunnskapsberiket digitalt innhold, en funksjon som blir stadig viktigere for å kunne gjøre innhold mer dynamisk og skreddersydd for spesifikke områder (undervisning, kultur, personer med særlige behov osv.).

Programmet vil bane vei for strukturerte rammer for digitalt kvalitetsinnhold i Europa – det europeiske området for digitalt innhold – ved å forenkle overføring av erfaringer, god praksis og overføringsverdi mellom innholdssektorer, innholdsleverandører og -brukere.

Programmet kan grupperes i tre tiltaksområder:

  1. Gjøre det enklere å få tilgang til, anvende og utnytte digitalt innhold på fellesskapsnivå.

  2. Gjøre det enklere å forbedre kvalitet og god praksis i forbindelse med digitalt innhold mellom innholdsleverandører og -brukere på tvers av sektorer.

  3. Styrke samarbeidet mellom aktører innen digitalt innhold og øke bevisstheten.

II. Tiltaksområder

  1. Gjøre det enklere å få tilgang til, anvende og utnytte digitalt innhold på fellesskapsnivå.

    Aktivitetene som skal utføres på disse tiltaksområdene, omfatter opprettelse av nett og allianser mellom aktører, noe som oppmuntrer til skaping av nye tjenester.

    Målområdene er informasjon fra offentlig sektor, romslige data samt undervisnings- og kulturinnhold.

    Hovedfokus skal være på følgende områder:

    1. Støtte bevisstheten om betydningen av informasjon fra offentlig sektor, deres kommersielle verdi og de samfunnsmessige konsekvensene av deres anvendelse. Aktivitetene skal effektivisere transnasjonal anvendelse og utnyttelse av informasjon fra offentlig sektor mellom offentlige organisasjoner og private selskaper, inkludert små og mellomstore bedrifter, for å skape informasjonsprodukter og -tjenester med tilleggsverdi.

    2. Oppmuntre til økt bruk av romslige data i offentlig sektors organer, private selskaper, inkludert små og mellomstore bedrifter, og blant borgere via samarbeidsmekanismer på europeisk nivå. Aktivitetene bør omfatte både tekniske og organisatoriske problemstillinger, slik at dupliserte og utilstrekkelig utviklede geografiske datasett unngås. De bør fremme samvirking på tvers av landegrensene, støtte samordning mellom kartverk og fremme framveksten av nye mobiltjenester på europeisk plan. De bør også støtte bruk av åpne standarder.

    3. Fremme utbredelsen av åpne europeiske kunnskapsfellesskap med digitale objekter til undervisnings- og forskningsmiljøer samt enkeltpersoner. Aktivitetene skal støtte etableringen av transeuropeiske formidlingstjenester for digitalt læringsinnhold, med tilknyttede forretningsmodeller. Aktivitetene bør også oppmuntre til bruk av åpne standarder og etablering av store brukergrupper som skal analysere og teste prestandardiserings- og spesifikasjonsmodeller, slik at europeiske flerspråklige og flerkulturelle innslag kan introduseres i arbeidet med å fastsette verdensomfattende standarder for digitalt undervisningsinnhold.

    4. Fremme utviklingen av en transeuropeisk informasjonsinfrastruktur for tilgang til og anvendelse av europeiske digitale kulturelle og vitenskapelige ressurser av høy kvalitet ved å kople sammen blant annet virtuelle bibliotek og felles dataminner. Aktivitetene bør omfatte samordnede framgangsmåter for digitalisering og oppbygning av samlinger, bevaring av digitale objekter samt fortegnelser over kulturelle og vitenskapelige digitale ressurser. De bør videre forbedre tilgangen til digitale kulturelle og vitenskapelige verdier gjennom velfungerende lisensordninger og kollektiv forutgående klarering av rettigheter.

    1. Gjøre det enklere å forbedre kvalitet og god praksis i forbindelse med digitalt innhold mellom innholdsleverandører og -brukere på tvers av sektorer.

      Aktivitetene som skal utføres på dette tiltaksområdet, skal gjøre det enklere å fastsette og spre hva som er god praksis innen metoder, prosesser og virksomheter, med den hensikt å oppnå bedre kvalitet og effektivitet ved skaping, anvendelse og distribusjon av digitalt innhold.

      Disse aktivitetene omfatter eksperimenter som demonstrerer forskjellige aspekter ved digitalt innhold innenfor det eksisterende regelverket – søkbarhet, anvendelighet, mulighet for viderebruk, sammenstillings- og samvirkingsmuligheter – samtidig som man allerede på et tidlig stadium i prosessen tilgodeser krav fra forskjellige målgrupper og markeder i et miljø som blir stadig mer flerspråklig og flerkulturelt, og omfatter dermed mer enn bare lokaliseringsteknologier.

      Disse aktivitetene skal utnytte fordelene ved å berike digitalt innhold med maskinlesbare data (ved å bruke semantisk veldefinerte metadata basert på relevant beskrivende terminologi, vokabular og ontologier).

      Forsøkene skal utføres gruppert i temaområder. Innsamling, spredning og overføring av oppnådde erfaringer på tvers av sektorer vil være en integrert del av forsøkene.

      Målområdene for anvendelsen av resultatene er informasjon fra offentlig sektor, romslige data, digital undervisnings- og kulturinnhold samt vitenskapelig og akademisk digitalt innhold.

    2. Styrke samarbeidet mellom aktører innen digitalt innhold og øke bevisstheten

      Blant de aktiviteter som skal utføres på disse tiltaksområdene, inngår tiltak som følger opp relevant lovgivning om digitalt innhold og fremmer økt samarbeid mellom aktører innen digitalt innhold samt opplysningskampanjer. Aktivitetene skal fremme utviklingen av verktøy til referansemåling, overvåking og analyse samt konsekvensanalyse av programmet og formidling av resultater. Muligheter og problemer som oppstår, blant annet når det gjelder tillit, kvalitetsmerking og immaterialrettigheter på undervisningsområdet, skal identifiseres og analyseres, og forslag til løsninger skal legges fram.

Vedlegg II

Midler til gjennomføring av programmet

  1. Kommisjonen skal gjennomføre programmet i samsvar med de tekniske spesifikasjonene som er angitt i vedlegg I.

  2. Programmet skal gjennomføres ved indirekte tiltak som omfatter følgende:

    1. Tiltak med kostnadsdeling

      1. Prosjekter hvis mål er å oppnå ny kunnskap som kan være nyttig i forbindelse med forbedring av eksisterende produkter, prosesser, og/eller tjenester og/eller møte behov i Fellesskapets politikk. Generelt skal fellesskapsfinansieringen ikke overstige 50 % av prosjektets kostnader. Offentlige organer vil få tilbakebetalt inntil 100 % av tilleggskostnadene.

      2. Aktiviteter for god praksis innen kunnskapsspredning. De gjennomføres vanligvis gruppert i temaområder og er forbundet i tematiske nett. Fellesskapets bidrag til aktivitetene på dette området begrenses til direkte kostnader som anses som nødvendige eller passende for at de konkrete målene for aktiviteten skal kunne oppnås.

      3. Tematiske nett: Nett som knytter sammen en rekke aktører omkring det samme teknologiske og organisatoriske mål for å forenkle samordning av virksomhet og overføring av kunnskap. Tematiske nett kan være knyttet til tiltak innen «god praksis». Det vil bli gitt støtte til støtteberettigede tilleggskostnader for samordning og gjennomføring av nettet. Fellesskapets bidrag kan dekke de støtteberettigede tilleggskonstandene.

    2. Oppfølgingstiltak

      Oppfølgingstiltak bidrar til gjennomføring av programmet eller til forberedelse av framtidig virksomhet. Tiltak som tar sikte på kommersialisering av produkter, prosesser eller tjenester, markedsføringsvirksomhet og salgsfremmende tiltak, utelukkes.

      1. Undersøkelser til støtte for dette program og til forberedelse av framtidige tiltak.

      2. Informasjonsutveksling, konferanser, seminarer, arbeidsgrupper eller andre møter samt styring av grupperte tiltak.

      3. Formidlings-, informasjons- og kommunikasjonsvirksomhet.

  3. Utvelgelsen av tiltak med kostnadsdeling skal skje blant innsendte søknader basert på forslagsinnbydelser offentliggjort på Kommisjonens nettsted, og i samsvar med de gjeldende finansielle bestemmelsene.

  4. Søknader om fellesskapsstøtte bør om nødvendig omfatte en finansieringsplan som gir opplysninger om alle sider ved prosjektets finansiering, herunder den økonomiske støtten som det søkes om fra Fellesskapet, og om enhver annen søknad eller tilsagn om støtte som mottas fra andre kilder.

  5. Oppfølgingstiltak gjennomføres på grunnlag av anbudsinnbydelser i samsvar med de gjeldende finansielle bestemmelsene.

Vedlegg III

Veiledende utgiftsfordeling

  1. Gjøre det enklere å få tilgang til, anvende og utnytte digitalt innhold på fellesskapsnivå, 40–50 %

  2. Gjøre det enklere å forbedre kvalitet og god praksis i forbindelse med digitalt innhold mellom innholdsleverandører og –brukere på tvers av sektorer, 45–55 %

  3. Styrke samarbeidet mellom aktører innen digitalt innhold og øke bevisstheten, 8–12 %

Fotnotar

1.

EUT C 117 av 30.4.2004, s. 49.

2.

Europaparlamentsuttalelse av 22. april 2004 (ennå ikke offentliggjort i EUT), Rådets felles holdning av 24. september 2004 (EUT C 25 E av 1.2.2005, s. 19) og Europaparlamentets holdning av 27. januar 2005 (ennå ikke offentliggjort i EUT). Rådsbeslutning av 28. februar 2005.

3.

EFT L 14 av 18.1.2002, s. 32.

4.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/98/EF av 17. november 2003 om viderebruk av opplysninger fra offentlig sektor (EUT L 345 av 31.12.2003, s. 90).

5.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2001/29/EF av 22. mai 2001 om harmonisering av visse sider ved opphavsrett og beslektede rettigheter i informasjonssamfunnet (EFT L 167 av 22.6.2001, s. 10).

6.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 96/9/EF av 11. mars 1996 om rettslig vern av databaser (EFT nr. L 77 av 27.3.1996, s. 20).

7.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 95/46/EF av 24. oktober 1995 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling av personopplysninger og om fri utveksling av slike opplysninger (EFT nr. L 281 av 23.11.1995, s. 31). Direktivet endret ved forordning (EF) nr. 1882/2003 (EUT L 284 av 31.10.2003, s. 1).

8.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/58/EF av 12. juli 2002 om behandling av personopplysninger og personvern i sektoren for elektronisk kommunikasjon (direktivet om personvern og elektronisk kommunikasjon) (EFT L 201 av 31.7.2002, s. 37).

9.

EFT L 184 av 17.7.1999, s. 23.

10.

EFT C 172 av 18.6.1999, s. 1. Endret ved europaparlaments- og rådsbeslutning 2003/429/EF (EUT L 147 av 14.6.2003, s. 25).