Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

- Barnedødelighet må ytterligere ned

- Vaksinealliansen Gavi har siden 2000 bidratt til å vaksinere 500 millioner barn. Seks millioner barnedødsfall har vært unngått som følge av dette. Fortsatt er det 1,5 millioner barn som dør hvert år av sykdommer som enkelt kunne vært unngått. Vi må derfor øke innsatsen slik at flere barn får vaksine og flere barn overlever enkle sykdommer, sa statsminister Erna Solberg, på en Gavi-konferanse i Berlin i dag.

Regjeringen har besluttet å øke det norske bidraget til vaksinealliansen Gavi til 6,25 milliarder kroner i perioden 2016-2020. Det er en økning på 56 prosent fra perioden 2011-2015.

- Verden kan vise til stor fremgang i arbeideidet med å redusere barnedødeligheten. Vaksinering er en av de beste investeringene vi kan gjøre for å bidra til god helse og til at barn kan få realisere sitt potensiale. Gavi er et godt eksempel på at samhandling mellom stater og private krefter kan gi resultater., sa statsminister Erna Solberg

For perioden 2016-2020 er Gavis mål å vaksinere 300 millioner barn og bidra til å redde ytterligere 5-6 millioner liv.

- Gavi er et godt eksempel på innovativt partnerskap som del av en moderne utviklingspolitikk. Mottakerlandene spiller en aktiv rolle i partnerskapet med blant annet nasjonal medfinansiering av vaksineinnkjøp, sa Solberg.

Det legges til grunn at landene overtar en stadig større del av ansvaret for finansering av vaksineinnsatsen i takt med stigende inntekter.

- En frisk og utdannet befolkning er grunnlaget for økonomisk vekst i et land. Grunnleggende helsetjenester og vaksiner er avgjørende for at barn skal kunne gå på skolen. Å ha mulighet til å få en utdanning er også veldig viktig for helsen. For eksempel vet vi at utdannede mødre i større grad sørger for å få sine barn vaksinert, sier Solberg.

Til toppen