Historisk arkiv

Fra overklassen til klasserom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkelen er opprinnelig laget av Riksantikvaren

Fra fordums storhet, rikdom og glamour, til folkelige forsamlingshus og åsted for lek og læring: Se hvordan EØS-midlene gjør herskapshus i Estland om til klasserom.

Etter at herregården Meeri ble ekspropriert fra sine tyske eiere, tok et barnehjem over hovedbygningen. Foto: Estlands Nasjonalmuseum

Estland har over tusen herregårder der en internasjonal overklasse holdt til og arrangerte storslåtte fester på 1800-tallet. Etter landreformen i 1919 ble alle herregårdene nasjonalisert. Flere forfalt. Omtrent 300 av dem ble tatt i bruk som landsbyskoler. I dag er det 65 såkalte Manor schools igjen.

I 2001 bestemte estiske myndigheter at disse herskapshusene skulle settes i stand igjen. På forbilledlig vis kombinerer esterne bevaring av kulturarv og utdanning.

     Les mer: Liste over pågående prosjekter

Grendeskolen I Kohila er den nyeste skolen som er opprettet. Foto: Martin Siplane

På veien har de fått viktig økonomisk drahjelp fra Norge gjennom EØS-midlene. 14 hus har gjennomgått sårt tiltrengt restaurering og ytterligere 14 har fått midler til utviklingsprosjekter. Prosjektene har som formål å gjøre skolene til en ressurs for lokalmiljøet ved å skape arbeidsplasser, øke turismen og bidra til aktivitet og engasjement.

Riksantikvaren samarbeider med det estiske kulturdepartementet om gjennomføringen av prosjektene som er finansiert av Norge med 4,5 millioner euro. Innsatsen er todelt: En del går til istandsetting av bygningsmassen, og én del går til verdiskapingstiltak.

     Les mer: Liste over tidligere prosjekter

Ruila grendeskole tilbyr en rekke tjenester for lokalsamfunnet og besøkende til regionen. Men først og fremst er det en liten og intim skole. Foto: Katrina Tang

To utstillinger tar for seg forvandlingen fra herskapshus til landsbyskoler. Én av utstillingene kommer til Norge denne høsten.