Dagen før dagen

Finalistene i Årets unge bonde 2021 møtte Landbruks- og matministeren

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Landbruks- og matministeren møtte finalistene i Årets unge bonde 2021 til en kaffeprat om landbrukspolitikk og hva som motiverer unge til å satse på landbruket. I morgen blir det klart hvem som blir Årets unge bonde 2021. Finalister fra Lindesnes i sør til Målselv i nord kjemper om den gjeve prisen. Vinneren blir kåret under banketten på Ny bonde-samlingen på Lillestrøm 27. november.

– Dette var et veldig hyggelig og inspirerende møte med unge og engasjerte bønder. Norsk landbruk trenger innovative og dyktige unge folk som tenker bærekraft i alt de gjør. Vi er også avhengig av gode forbilder som inspirerer, og årets finalister lever virkelig opp til det ved å vise at de tenker nytt og er ambisiøse. I tillegg har de et sterkt engasjement for yrket og er gode formidlere, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Landbruks- og matminister Sandra Borch med alle finalistene i Årest unge bonde 2021
Landbruks- og matminister Sandra Borch med alle finalistene i Årets unge bonde 2021: Fra venstre: Nora Sandberg, Kristian Kylstad, Tonje Fjeldstad, Eirik Østring, Sofie Høybakk, Simon André Simonsen, Jannike Nystøl Simonsen. Foto: Landbruks- og matdepartementet

En prestisjetung pris

For å bli nominert til "Årets unge bonde" må man være matprodusent under 35 år og en som kan inspirere andre til å finne veien til norsk landbruk. Vinneren får 20 000 kroner i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10 000 kroner og avløser i inntil en uke levert av Norske Landbrukstjenester.

Nora Sandberg (30) og Kristian Kylstad (27) fra Innlandet

Nora og Kristian tok over hver sin gård fra sine foreldre. Sammen driver de en av Ringsakers største melkeproduksjoner, med 120 kalvinger i året, i tillegg til 40 kalvinger i Kristians ammekubesetning. Paret satser på bærekraftig melkeproduksjon og har blant annet investert i nye melkeroboter for å utnytte gårdens potensiale og ta bedre vare på dyrene. Både Nora og Kristian er opptatt av å spre kunnskap om norsk matproduksjon. Nora gjør suksess som ku-influencer på Instragram, hvor hun formidler hverdagsøyeblikk med tanke på å få flere jenter til å satse på yrket. For dette har hun tidligere fått Innlandets matpris. Nora er også leder i Furnes Bondelag.

Simon André Simonsen (32) og Jannike Nystøl Simonsen (34) fra Agder

Simon André og Jannike jobber for få mest mulig ut av gårdsdriften på Lindesnes. De har til daglig ansvar for 140 dyr og en melkekvote på 300 000 liter. De har en egen gårdsbutikk hvor de selger kjøtt fra eget bruk og andre lokale produkter. De samarbeider med en illustratør om å lage en egen kolleksjon med gensere og t-skjorter. Begge har et sterkt ønske om å bidra til å spre kunnskap om kvalitetene til god og trygg norsk mat og de inviterer ofte barnehagebarn på besøk for at de skal bli kjent med dyrene og lære om gårdsdrift. Simon André og Jannike ønsker å få folk til å bry seg om hvor maten kommer fra, og at det er særlig viktig å få frem at dyr som har det godt gir også gode produkter.

Sofie Høybakk (29) fra Møre og Romsdal

Sofie tok over familiegården i 2018, men begynte som avløser allerede da hun var tretten år gammel. Sofie hadde egentlig ikke tenkt å bli bonde. Hun tok økonomiutdanning i London, men merket seg raskt at en hverdag på kontoret ikke var noe for henne. Sofie var den eneste i familien som hadde interesse for dyr, og det var derfor naturlig at det var hun som overtok gården. Dyrene betyr mye for henne og hun trives med å kunne være ute i friluft hver dag. På gården har hun 60 storfe og produserer først og fremst melk og kjøtt, men også gras. Sofie har brukt de første årene til å utvikle gården og tenke bruk av lokale ressurser hele veien. Hun lar kuene gå hele beitesesongen fra mai til oktober på innmark og fulldyrket areal, i forskjellige variasjoner. Sofie har et stort engasjement for landbruket i sin region og er opptatt av samarbeid med andre bønder. Hun er medlem av styret i Giske bondelag.

Eirik Østring (28) og Tonje Fjeldstad (30) fra Troms og Finnmark

Eirik og Tonje har om lag 300 vinterfôra sau, en liten ammekuproduksjon, og leverer ca. 300 slaktegris i året fra gården sin på Karlstad i Målselv. Vintrene kan ofte bli lange og kalde i nord, samboerparet har derfor strukket seg langt for å tilrettelegge for et aktivt husdyrhold året rundt. I 2020 fikk grisene for første gang gå ute hele vinteren ved hjelp av nye spesialtilpassede hytter som tilbyr ly i vintermånedene. Om sommeren går både griser og sauer utendørs. Eirik og Tonje bruker mesteparten av fritiden sin sammen med sine to barn på tre og fem år. I tillegg driver de et treningssenter på Finnsnes.

Skal få flere til å velge karriere innen jordbruk

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald's Norge og Felleskjøpet Agri. Målet er å øke rekrutteringen til norsk landbruk og gjøre flere oppmerksom på produksjonen av norsk kvalitetsmat. Siden oppstarten i 2010 har det vært flere hundre nominerte hvert år. Vinneren av Årets unge bonde 2021 kåres under banketten på Ny bonde-samlingen på Lillestrøm 27. november.