Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Bilateralt møte med Danmark

Godt samarbeid i nord

— Danmark styrker sitt forsvar i likhet med Norge. Vi er opptatt av å styrke nærværet i nord for å ivareta norsk, dansk og alliert sikkerhet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen etter det bilaterale møtet med Danmark.

Det nordiske forsvarssamarbeidet og NATOs toppmøte sto på dagsorden, da forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen, onsdag 20. juni besøkte sin danske kollega Claus Hjort Frederiksen i København.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen legger ned en krans på minnesmerket for falne danske soldater.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen la ned en krans på minnesmerket for falne danske soldater. Foto: Monica Bell Sass

— Den danske forsvarsministeren og jeg har diskutert den sikkerhetspolitiske utviklingen og det kommende toppmøtet i NATO. Et samlende toppmøte blir viktig, sier forsvarsministeren.

Endringene i det sikkerhetspolitiske landskapet gjør Norden til en viktig forsvarsarena, som et supplement til NATO og EU. Det er derfor naturlig å styrke dialogen med Danmark, som i likhet med Norge er NATO-medlem, men også EU medlem.

Norge og Danmark har et godt samarbeid på forsvarsområdet. På det maritime området passer de to NATO-landene sammen på den nordiske regionen: — Norge i Nord-Atlanteren og Danmark i Østersjø-regionen. Til høsten vil det danske forsvaret delta i den store NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge. Utover det har vi begge valgt F-35 som våre nye kampfly, så på mange måter er Danmark og Norge i samme båt på forsvarsområdet, sier den danske forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen besøkte sin danske kollega Claus Hjort Frederiksen i København.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen besøkte sin danske kollega Claus Hjort Frederiksen i København. Foto: Det danske forsvarsministeriet

Det nordiske samarbeidet er i god utvikling og gir en klar merverdi til samarbeidet i NATO og EU. — Norden står overfor de samme utfordringene. Disse utfordringene gir også nye muligheter for økt forsvarssamarbeid mellom de nordiske landene, avslutter forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Til toppen