Historisk arkiv

Svar på spørsmål om grensekryssende humanitær bistand til Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Ingjerd Schou (Høyre) om utenriksministeren kan redegjøre for status på grensekryssende humanitær bistand til Syria.

Skriftlig spørsmål nr. 1211 (2022-2023).
Datert 01.02.2023
Oversendt 02.02.2023

Fra representanten Ingjerd Schou (H) til utenriksministeren:
Den 9. januar i år besluttet FNs sikkerhetsråd å forlenge resolusjonen som gjør det mulig med grensekryssende humanitær bistand til Syria. Under forrige periode var Norge pådriver for slik hjelp. Samtidig opplyser enkelte aktører at hjelpen ikke kommer frem til de som trenger den. Kan utenriksministeren redegjøre for status på grensekryssende bistand til Syria?

Utenriksministerens svar:
FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (Ocha) anslo ved årsskiftet at 15,3 mill. mennesker i Syria hadde behov for humanitær assistanse på grunn av vedvarende konflikt, matusikkerhet, vannmangel, covid-19, kolera og en stadig nedadgående økonomi. Dette var det høyeste antallet personer med humanitære behov etter at konflikten brøt ut i 2011. Det er spesielt bekymringsfullt at nesten halvparten er barn. Dette var før det tragiske jordskjelvet førte til ytterligere ufattelige lidelser og forsterkede humanitære behov.

Etter meget krevende forhandlinger ledet av Norge og Irland på tampen av vår rådsperiode, vedtok Sikkerhetsrådet 9. januar 2023 enstemmig resolusjon 2672 (2023) som forlenget med ytterligere seks måneder mandatet for den FN-ledede grensekryssende humanitære operasjonen fra Tyrkia inn i Nordvest-Syria over grenseovergangen Bab al-Hawa. Norge og Irland lyktes med å forhandle frem tre slike mandatforlengelser i løpet av vår toårige rådsperiode. Arbeidet med resolusjonen som autoriserer den grensekryssende humanitære mekanismen inn i Nordvest-Syria, er noe av det aller viktigste Norge bidro med i Sikkerhetsrådet.

Over fire millioner mennesker i det opposisjonskontrollerte Nordvest-Syria har behov for humanitær nødhjelp over grensen fra Tyrkia. Hjelpen når frem. FN og partnere nådde i snitt 2,7 millioner mennesker per måned i 2022 ved hjelp av den grensekryssende humanitære operasjonen. Operasjonen omfattet i snitt 630 lastebiler med humanitær bistand over grensen i måneden i 2022. Lastebiler som bl.a. bringer livreddende mat, medisiner og husly.

Det vil alltid være risiko forbundet med en humanitær operasjon som den grensekryssende humanitære mekanismen inn i Nordvest-Syria. Operasjonen finner sted i en meget krevende sikkerhetskontekst, og FN bruker partnere til å levere ut bistanden. For å sikre at den FN-organiserte humanitære responsen når frem, overvåkes operasjonen tett bl.a. ved hjelp av FNs egne monitoreringsmekanisme, eksterne tredjeparter med tilgang til det opposisjonskontrollerte området, samt bruk av video og tids- og geomerkede bilder av utlevering. Det er også mekanismer for tilbakemeldinger og klager fra mottakerne av den humanitære bistanden. Implementeringen av den grensekryssende humanitære operasjonen er underlagt en kontroll som overgår det som er vanlig i humanitære kriser.

I tillegg til mekanismene jeg har nevnt, rapporterer FNs generalsekretær til FNs sikkerhetsråd annenhver måned om gjennomføringen av den humanitære grensekryssende operasjonen, inkludert om tiltakene for å sikre transparens og overvåking. Sikkerhetsrådet har ved enkelte anledninger også bedt om særskilte rapporter som har omhandlet tiltakene for å sikre transparens. Disse rapportene er offentlig tilgjengelige.

I tillegg til FN er en rekke internasjonale humanitære organisasjoner engasjert i Nordvest-Syria. Vi støttet i fjor blant annet FNs fond for grensekryssende bistand med 84 millioner kroner. Norge er også blant de største humanitære giverne til Syria som helhet.