Iver Steen Thomle

Statsrådsvikar i noen uker.

Iver Steen Thomle
Foto: Ukjent. Kilde: G. Hallager: Norges høiesteret 1815-1915

 

Periode som justisminister

  • 11.09.1857 - 02.10.1857

Det kan stilles spørsmål ved om Iver Steen Thomle fortjener en plass i listen over norske justisministere. Men siden han er oppført i listen i departementets jubileumsberetning, får tvilen komme ham til gode.

1857 ser ifølge denne listen ut til å ha vært et turbulent år i Justisdepartementet, med hele 4 ulike justisministere. Som sådan kan det minne om departementets skjebne i 1997, men i 1857 var det neppe veldig dramatisk.

I årene 1852 til 1881 var det praksis at det ble etablert en interimsregjering i Stockholm når kongen var død og tronfølgeren var umyndig. Det samme skjedde når kongen var syk eller på reise og derfor ikke kunne lede statsrådet. Interimsregjeringen besto av like mange norske og svenske statsråder, vanligvis ti fra hvert land. Normalt var de jo bare tre norske statsråder i Stockholm, så i disse tilfellene måtte det sendes flere. Og for de som reiste fra Kristiania til Stockholm, måtte det utnevnes stedfortredere. Kong Oscar I var syk i perioden 14. til 24. september 1857, og den nokså nyutnevnte justisminister Erik Røring Møinichen var blant dem som ble sendt til Stockholm, men det ser ikke ut til at han tiltrådte stillingen der. Uansett ble det for ham utpekt en stedfortreder, det var Iver Steen Thomle. Møinichen gjenopptok embetet som justisminister i Kristiania i oktober samme år, og Thomle vendte tilbake til Sørlandet.

Thomle var født i Froland 1. mars 1812, faren var bokholder på Frolands jernverk, men etablerte seg senere som handelsmann i Arendal, hvor Iver gikk på middelskole og realskole. Han tok studenteksamen i 1829 og juridisk embetseksamen ved Universitetet i Kristiania i 1833. Han arbeidet to år som kopist i Justisdepartementet, og deretter et år som fullmektig for advokat Frederik Stang. I 1837 vendte han tilbake til Justisdepartementet, hvor han steg i gradene og ble byråsjef i 1838 og ekspedisjonssekretær (nå ekspedisjonssjef) i 1840. I 1838 giftet han seg med Augusta Sofie Smith, som var datter av eieren av Frolands jernverk, men hun døde i 1843 i en drukningsulykke. Iver Steen Thomles bror, August Thomle var også høyesterettsdommer, og ordfører i Kristiania.

I 1846 ble han utnevnt til byfogd i Arendal, og i 1849 amtmann i Nedenes amt, dagens Aust-Agder. Det var denne stillingen han innehadde da han ble tilkalt som justisministervikar. I 1860 ble han assessor (dommer) i Høyesterett, og justitiarius fra 1878. Han var medlem av riksretten i den store saken mot ministeriet Selmer i 1883-1884. Han var Riksrettens visepresident og utformet en vesentlig del av mindretallets votum. Han gikk av som justitiarius i 1886, i en alder av 74 år, men men var deretter ekstraordinær dommer i Høyesterett fram til sommeren 1889.

Thomle ble ansett som en av Norges fremste praktiske jurister. I 1879 ble han utnevnt til æresdoktor ved Københavns universitet.

Ham døde 16. september 1889 på sin eiendom Petersborg, nå Drammensveien 44 i Kristiania. Han er gravlagt på Vår Frelsers gravlund.

I en nekrolog i Aftenposten er han omtalt slik:

«Med Iver Steen Thomle er en af vort lands mest fremragende embedsmænd gaaet bort. I alle de stillinger, han har indehavet, - som departementsmand, amtmand og dommer – har han vundet udelt anerkjendelse for sin almindelige administrative dygtighed, sin overlegne juridiske skarpsindighed og sin sjeldne evne til i en klar og udtømmende form at give udtryk for sine tanker. Ved sin humane og noble personlighed havde han derhos vundet alles agtelse, og i det amt, som hvis høieste civile øvrighed han virkede i 11 aar, bevares derfor hans minde med høiagtelse og ærbødighed.»

Thomles gate på Frogner i Oslo er oppkalt etter ham. Gaten ligger i nærheten av der hans eiendom Petersborg lå. Bygningen ble revet i 1933.