Barne- og likestillingsdepartementet

Høring - EU-kommisjonens grønnbok om finansiell tjenesteyting overfor forbrukere - KOM(2007)226


Vi viser til brev av 16.5.2007 vedlagt grønnbok om finansiell tjenesteyting overfor forbrukere.

Finansiell tjenesteyting er et sammensatt og komplisert område som reiser problemstillinger og utfordringer for forbrukerne. Finansiell tjenesteyting har stor betydning i folks hverdag, men er samtidig et område som kan være vanskelig tilgjengelig for folk flest. I grønnboken som Kommisjonen har lagt frem fokuseres det på ivaretakelse av forbrukervern, og mange viktige forbrukerhensyn fremheves.

Kommisjonen har mange positive målsetninger som poengteres i grønnboken. For det første er det positivt med en slik samlet fremstilling av finansiell tjenesteyting overfor forbrukere. De igangsatte og planlagte initiativene som Kommisjonen viser til er viktige både for forbrukerne og næringslivet, og vil gi grunnlag for økt konkurranse på dette omradet. Barne- og likestillingsdepartementet støtter Kommisjonens mål om å gi forbrukerne fordeler når det gjelder pris, utvalg og kvalitet, øke forbrukertilliten og styrke forbrukernes finansielle forståelse gjennom informasjon og rådgivning. Det er imidlertid også viktig med sikkerhet for forbrukerne på dette område, for eksempel ved bruk av betalingskort og ved betalingstransaksjoner. Alle typer kundebindinger bør dessuten forhindres.

For forbrukerne er mangelen på objektiv og sammenlignbar informasjon om finansielle tjenesteyteres tilbud et særlig problem. Forsikringstjenester er et eksempel på at det foreligger omfattende informasjon fra den enkelte tilbyder, men at produkter og betingelser varierer på en måte som gjør at valg ikke kan baseres på prisen alene, og at det er vanskelig å foreta vurderinger og valg ut fra eget behov. På denne bakgrunn arbeides det i Norge med utvikling av en offentlig finansiert internettbasert informasjonsportal som skal sikre slik objektiv og sammenlignbar informasjon, og bidra til at forbrukerne kan treffe velfunderte valg mellom ulike produkter og dermed bedre ivareta sine interesser i dette markedet.
Med økende tilbud og levering av finansielle tjenester over landegrensene sier det seg selv at det blir ytterligere komplisert for forbrukerne å skaffe seg oversikt og foreta informerte valg. Dette vil kunne holde forbrukerne tilbake fra å handle finansielle tjenester over landegrensene. Bade for å fremme det indre marked for tjenester og for å skaffe forbrukerne et bedre grunnlag for deres valg bor det være en prioritert oppgave å utvikle systemer slik at forbrukerne også kan sammenligne tjenester over landegrensene.

Kommisjonen uttaler i grønnboken at det vil kunne bli aktuelt med nye lovgivningsinitiativer for finansielle tjenesteytelser dersom det er økonomiske argumenter for det, og dersom faktorer som forbrukertillit og grenseoverskridende aktiviteter kan økes. Vi er enig i at EU-regulering på mange omrader vil kunne være en fordel. Forutsetningen må imidlertid være at en eventuell regulering baseres på høy grad av forbrukerbeskyttelse. Dette vil igjen være nødvendig for velfungerende markeder.

På forbrukerområdet har vi sett en tendens til at minimumsharmonisering blir erstattet med totalharmonisering, noe som igjen kan ha både fordeler og ulemper. Fordelen er at det kan være enklere å handle over landegrensene, sammenligning av tilbud blir enklere, og konkurransen kan bli styrket. På den annen side kan det være en stor risiko for at forbrukerbeskyttelsen blir mindre tydelig og at rettigheter blir svekket eller faller bort. Ikke minst gjelder dette i et marked med variasjoner og hvor det er nødvendig med kompromisser fra medlemsstatene i EU. Ved evt. ny EU-regulering på dette omradet vil Barne- og likestillingsdepartementet i så fall anbefale at dette har form av minimumsregulering med mindre særlige behov tilsier noe annet.

bld_fin_tjenesteyting.pdf