Kredittilsynet

Høring - forslag til endringer i kapitalkravsforskriften


Det vises til departementets brev av 1. november vedrørende forslag til endring av forskrift 14. desember 2006 nr. 1506 forskrift om kapitalkrav for forretningsbanker, sparebanker, finansieringsforetak, holdingselskaper i finanskonsern, verdipapirforetak og forvaltningsselskaper for verdipapirfond (kapitalkravsforskriften).

Kredittilsynet vil foreslå ytterligere endringer:

Del III. Beregningsgrunnlag for kredittrisiko etter interne målemetoder


§ 10-2 (7) første setning skal lyde (endringer i kursiv/understreket):

Ved fastsettelse av EAD for trekkrettigheter, skal ubenyttet ramme multipliseres med en konverteringsfaktor (KF) som skal fastsettes i overensstemmelse med §§ 12-1, 12-2 og 13-3.

Merknad

Gjeldende tekst henviser kun til bestemmelser som gjelder massemarked og avansert metode (§ 12-6 og § 13-3), mens henvisningen skulle vært også til bestemmelser for grunnleggende metode.

Del IV. Adgang til å ta hensyn til sikkerheter ved fastsettelsen av kapitalkrav for kredittrisiko


§ 18-2 femte ledd skal lyde (endringer i kursiv/understreket):

"Risikovekt null prosent kan benyttes for den delen av et engasjement som er sikret i samme valuta i institusjonens egne mottatte innskudd eller med tilsvarende instrumenter, eller 80 prosent av markedsverdien av gjeldsinstrumenter utstedt av motpartene nevnt i forrige ledd bokstav a til d."

Merknad

Bestemmelsen i § 18-2 femte leddsvarer til bestemmelsen i direktivets anneks VIII, del 3 nr. 29. Det følger av direktivet at sikkerhet i innskudd i annen finansinstitusjon ikke er omfattet av bestemmelsene i 1.4 "Financial collateral" nr. 24 - 61, men av bestemmelsen i 1.7 "Other funded credit protection" nr. 79. Det bør derfor presiseres at det bare er pantesikkerhet i egne mottatte innskudd som kan gi null prosent risikovekt. Videre foreslås det å oversette "cash assimilated instruments" med "tilsvarende instrumenter" og ikke "tilsvarende eiendeler" siden institusjonens egne mottatte innskudd ikke er eiendeler. Bestemmelsen i § 18-2 femte ledd svarer til Basel-reglene nr. 185, jf. nr. 145 (a).

§ 18-3 sjette ledd, tabell 2 skal lyde (endringer i kursiv/understreket):

Tabell 2: Faste volatilitetsjusteringer for annet pant (Hp og HE ): Annet pant



Annen pant

Pant

Realisasjonstid

 

20 dager

10 dager

5 dager

Egenkapitalinstrumenter/konvertible obligasjoner som inngår
i en hovedindeks, jf. § 17-4 første ledd bokstav g

21,213

15

10,607

Andre egenkapitalinstrumenter/konvertible obligasjoner notert
på regulert markedsplass, jf. § 17-4 første ledd bokstav i-k

33,355

25

17,678

Egne mottatte innskudd mv., jf. § 17-2 første ledd bokstav a

0

0

0

Gull, jf. § 17-2 første ledd bokstav b

21,213

15

10,607

 

Merknad

Bestemmelsen i § 18-3 sjette ledd. tabell 2 svarer til bestemmelsen i direktivets anneks VIII, del 3 nr. 36, tabell 3. Betegnelsen "cash" i direktivet er i forskriften oversatt med innskudd mv., men egne mottatte innskudd mv." vil være en mer presis oversettelse. Sikkerhet i innskudd i annen finansinstitusjon skal behandles som garanti, jf. kapitalkravsforskriften § 18-1 første ledd og § 18-7 og direktivets anneks VIII, del 3 nr. 79. Bestemmelsen i § 18-3 sjette ledd. tabell 2 følger av Basel-reglene nr. 151, jf fotnote 43 med henvisning til nr. 145 (a).

§ 18-3 sjette ledd bokstav a skal lyde (endringer i kursiv/understreket):

"For gjenkjøpsavtaler og lån av finansielle instrumenter og varer skal realisasjonstiden settes til 5 dager (Hp og Ha ). For verdipapirfinansiering med krav til daglig margininnbetaling skal realisasjonstiden settes til 10 dager (HP og Ha ). For annen sikkerhet skal realisasjonstiden settes til 20 dager."

§ 18-3 syvende ledd bokstav b nr. 2 første setning skal lyde endringer i kursiv/understreket):

"realisasjonstiden skal settes til 20 dager bortsett fra for gjenkjøpsavtaler og lån av finansielle instrumenter eller varer som skal settes til 5 dager og for verdipapirfinansiering med krav til daglig margininnbetaling som skal settes til 10 dager (Hp og Ha )"

Merknad

Bestemmelsen i § 18-3 sjette ledd bokstav a, og i § 18-3 syvende ledd bokstav b. nr. 2 første setning, avviker fra direktivet vedatdet ikke fremgår klart at realisasjonstiden på 10 eller 20 dager avhenger av kravene til margininnbetaling, noe som ikke har vært hensikten. Bestemmelsen i § 18-3 sjette ledd bokstav a svarer til bestemmelsen i direktivets anneks VIII, del 3 nr. 37, jf. definisjonene i anneks VIII, del 1, nr. 2 og Basel-reglene nr. 151 hvor det for eksempelet med 10 realisasjonsdager er forutsatt daglige marginkrav. Bestemmelsen i § 18-3 syvende ledd bokstav b. nr. 2 første setning svarer til bestemmelsen i direktivets anneks VIII, del 3 nr. 48, jf. definisjonene i anneks VIII, del 1, nr. 2 og Basel-reglene nr. 157 og 167.

Del IV. Beregningsgrunnlag for kredittrisiko ved verdipapirisering


§ 30-1, (2) skal lyde (endringer i kursiv/understreket):

Ved bruk av del II skal institusjonens interesser beregnes som engasjementsbeløpet for den andelen av en overdratt portefølje med benyttede kredittfasiliteter som bestemmer hvilken del av kontantstrømmen fra engasjementene, som ikke er tilgjengelig for betaling til parter som har posisjoner i verdipapiriseringen. Institusjonens interesser skal ikke ha lavere prioritet enn investors interesser. Investors interesser skal være engasjementsbeløp for den resterende andel.

Merknad

Bestemmelsen i rådsdirektiv 2006/48/EC anneks IX, del 4 nr. 19 om at institusjonens interesser ikke skal ha lavere prioritet enn investors interesser var utelatt i § 30-1 (2), men korrekt inntatt i § 30-1 (3).
 

kt.pdf