Finansnæringens Hovdorganisasjon

Høring - forslag til forskriftsbestemmelser med saksbehandlingsregler for Kredittilsynets innhenting av trafikkdata


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev 18.12.2007 vedrørende ovennevnte.

FNH støtter Kredittilsynets arbeid med bekjempelse av verdipapirkriminalitet, herunder misbruk av innsideinformasjon og markedsmanipulasjon. Dette er viktig for å opprettholde tillit til at verdipapirmarkedet kan virke etter sin hensikt. Problemer for det noterte verdipapirmarkedet er blant annet knyttet til innsidehandel, bevisste lekkasjer og kursmanipulasjon.

Trafikkdata har vist seg å være viktige i saker vedrørende markedsmisbruk, og vi støtter at Kredittilsynet skal ha tilgang til innhenting av disse data.

Forskriftshjemmelen skal virke til å fremme et system med de nødvendige operasjonelle regler for å ivareta Kredittilsynets behov ved mistanke om markedsmisbruk. Samtidig skal man ivareta rettssikkerhetshensyn og hensynet til personvernet. Disse hensyn må avveies mot hverandre.

Overprøving av Post- og Teletilsynet (PT) sitt avslag på Kredittilsynets begjæring om fritak fra taushetsplikt - forslaget til forskrift § 13-16.

FNH støtter departementets innstilling på toinstansbehandling i disse tilfellene.

Finansdepartementet har lagt frem to alternativer: Det ene er å fastsette i forskriften at Kredittilsynet kan bringe PTs nektelse av å få tilgang til trafikkdata inn til Samferdselsdepartementet for overprøving. Samferdselsdepartementets avgjørelse vil være endelig. Det andre er å la straffeprosesslovens regler om domstolsprøving av PTs avgjørelse komme til anvendelse, slik at PTs nektelse må bringes inn for domstolene til overprøving. Dette vil være i samsvar med de reglene som gjelder i dag for politiets begjæring om overprøving i straffesaker.

Kredittilsynet er eneste offentlige organ i Norge utenfor politiet som har fatt kompetanse til å innhente trafikkdata. Rammene for politiets innhenting er fastsatt i straffeprosessloven, og vi mener at i all hovedsak bør de samme regler gjelde også her.

FNH mener at rettssikkerheten for abonnentbruker blir ivaretatt bedre ved domstolsprøving. Videre antas det å medføre større likhet og tillit til at rettssikkerheten blir ivaretatt. Personvernet må avveies mot det viktige samfunnsbehovet som forebygging og avdekking av markedsmisbruk er. Ved at avgjørelsen i disse tilfeller legges til domstolene, styrkes tilliten til at denne avveiningen er gjort på en forsvarlig måte.

Det er tidligere uttrykt bekymring for at Kredittilsynets hjemmel til innhenting av trafikkdata kan gi en "smitteeffekt" i forhold til andre filsyns- og kontrollorganer. Selv om det i dag ikke er andre organer som har fått tilsvarende hjemmel, er det ikke usannsynlig at de vil kunne få det på bakgrunn av andre EU-direktiver - på andre områder. Det kan etter vår mening da være betryggende at overprøving av PTs nektelse av tilgang til trafikkdata treffes av samme, uavhengige instans, ut fra samme vurderingskriterier.

FNH mener altså på at verdipapirhandelforskriften § 13 -16, " Overprøving av Post- og Teletilsynets avgjørelser "skal lyde:

(1)   Dersom Post- og Teletilsynet ikke gir samtykke til fritak fra taushetsplikt, kan
       Kredittilsynet begjære domstolsprøving av Post- og Teletilsynets avgjørelse.

(2)   Straffeprosessloven § 118 kommer til anvendelse så langt den passer.

Nærmere om underretning til den som berøres - forslaget til forskrift § 13 -17.

Spørsmålet gjelder hvorvidt abonnentbruker av de aktuelle telefonnumrene som det innhentes trafikkdata for, skal underrettes om dette.

FNH innstiller på å følge straffeprosesslovens regler om utsatt underretning komme til anvendelse for Kredittilsynet så langt de passer. Etter vår oppfatning sikrer dette at abonnentbrukers rettssikkerhetshensyn ivaretas på best mulig måte. Vårt syn underbygges også av det faktum at en del av disse sakene vil bli politianmeldt med påfølgende politietterforskning, og de innhentede trafikkdata bli brukt som bevis i straffesaker.

FNH er altså innstilt på at verdipapirhandelforskriften § 13-17, " Underretning "skal lyde:

(1)   Når Kredittilsynet har innhentet trafikkdata, plikter de å underrette dem som
       rammes av innhentingen.

(2)   Straffeprosessloven § 208a om utsatt underretning kommer til anvendelse så langt
       den passer. Utsatt underretning kan begjæres av direktøren for Kredittilsynet, jfr.
       kredittilsynsloven § 2. Begjæringen rettes til kompetent domstol.

(3)   Straffeprosessloven § 100a kommer til anvendelse så langt den passer.

fnh.pdf