Skattedirektoratet

Høring- utkast til utfyllende forskrift til lov om verdipapirhandel og lov om regulerte markeder (MiFID-forskriften)


Det vises til departementets brev av 29.03.07 hvor det blir bedt om eventuelle merknader til utkast til MiFID-forskrift, vurdering av gjeldende forskriftsverk mv.

Vi har kun kommentarer til utkastet til MiFID-forskriften. Vi beklager at uttalelsen avgis etter høringsfristen som var satt til 10.05.07.

Opplysningsplikt for kunder er foreslått regulert i ferskriftens kapittel 8. Formålet er i følge høringsnotatet "å sikre at informasjon kunden mottar, herunder markedsføringsmateriale, skal være korrekt, klar og ikke villedende samt at kundene skal være i stand til å fatte investeringsbeslutninger på informert grunnlag". Hensynet til å gi kunden relevant informasjon om risiko ser ut til å være svært sentralt, jf blant annet forskriftsforslaget § 8-1 (1) nr 2. For ikke-profesjonelle kunder skal markedsføringsmaterialet være tilpasset gjennomsnittet, jf § 8-1 (1) nr 3. En vurdering av avkastningspotensiale, herunder vurdering av risiko, bør inkludere en opplysning om hvordan verdipapirforetaket eventuelt utstederen av instrumentet anser at en investering i det aktuelle finansielle instrumentet normalt blir skattlagt etter norsk skatterett, og bør ikke begrenses til forslagets § 8-1 (6). En bedømmelse av hvilke skattemessige konsekvenser investeringen vil ha, vil være sentralt for å kunne bedømme det endelige avkastningspotensialet. Samtidig vil kundens risiko for å avgi mangelfulle eller feilaktige opplysninger til skattemyndighetene reduseres.

Når det gjelder rapportering til kunder etter forslagets kapittel 10 bør den årlige rapporteringen etter § 10-4 ideelt sett tilfredsstille de krav som kundens selvangivelsesplikt medfører. Herunder bør det som et mimimum fremgå av årsoppgaven hvor mange ordrebekreftelser/sluttsedler etter § 10-1 verdipapirforetaket har levert kunden i løpet av inntektsåret. Dersom instrumentet ikke er omfattet av oppgaveplikten etter ligningsloven kapittel 6, bør det opplyses om at skattyter selv må sørge for at også slike skattepliktige gevinster (ev. fradragsberettigede tap), avkastning og formue (ev. gjeld) oppgis i selvangivelsen.

Avslutningsvis bemerkes at dokumentasjon som kreves etter verdipapirhandelloven også kan bli ansett som oppbevaringspliktig regnskapsmateriale etter bokføringsloven, og således være underlagt opp til 10 års oppbevaringstid, jf lov av 19. november 2004 nr 73 (bokføringsloven) § 13.

skd_mifid.pdf