Finansnæringens Hovedorganisasjon

Høringsuttalelse om utkast til ny forskriftsbestemmelse om måling og overvåkning av risiko i ny kapitalforvaltningsforskrift


Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) viser til høringsbrev fra Finansdepartementet av 05.07.07 om utkast til ny forskriftsbestemmelse om måling og overvåkning av risiko i ny kapitalforvaltningsforskrift, med vedlagt høringsnotat og forslag til ny forskriftsbestemmelse utarbeidet av Kredittilsynet.

FNH stiller seg positive til Kredittilsynets forslag til ny forskriftsbestemmelse, men ser det som avgjørende at det ikke utledes konkrete kapitaldekningskrav eller plasseringsbegrensninger fra stresstestene.

Generelt om forslaget

Kredittilsynets forslag går ut på å endre kapitalforvaltningsforskriften slik at det blir et krav til måling og overvåkning av risiko gjennom bruk av stresstester. Dette innebærer en utvidelse av Kredittilsynets forslag til nytt tredje ledd i § 2-2 av 30.10.06 om måling av risiko ved realistisk vurdering av forsikringsforpliktelsene, til også å stille minimumskrav til hvilke risikoer selskapene skal inkludere i sin måling av risiko til realistiske verdier (forsikringsrisiko, kredittrisiko samt markedsrisiko). Bestemmelsen gir videre en generell definisjon av bufferkapitalen.

I tråd med tidligere uttalelser, er FNH av den oppfatning at Kredittilsynets arbeid med ny tilsynsmetodikk representerer et vesentlig mer moderne og tidsriktig tilsyn enn gjeldende regelverk. Vi støtter derfor Kredittilsynets oppfatning av at en justering av utkast til ny kapitalforvaltningsforskrift sammen med utvikling av tilsynsverktøy tilpasset forsikringsselskapenes virksomhet, er de mest hensiktsmessige virkemidlene for å sikre en forsvarlig overvåking av forsikringsselskapenes soliditet. Samtidig ønsker vi å fremheve viktigheten av at det ikke utledes konkrete kapitaldekningskrav eller plasseringsbegrensninger fra stresstestene.

Merknader til enkelte forhold

Departementet legger i sitt høringsbrev til grunn at den nye kapitalforvaltningsforskriften i hovedsak vil bli gjort gjeldende for pensjonskasser, og ser det derfor som naturlig at pensjonskassene underlegges det foreslåtte kravet om stresstesting i forskriften § 2-2. Det er videre departementets oppfatning at Kredittilsynets forskriftsforslag er av en slik generell utforming at det kan være godt egnet også for mindre pensjonskasser.

FNH støtter departementets syn på å gjøre forslaget til ny forskriftsbestemmelse gjeldende også for mindre pensjonskasser.

Departementet legger videre til grunn at det på sikt vil være nødvendig og hensiktsmessig å utarbeide mer konkrete forskriftskrav til hvordan stresstestene skal gjennomføres. Inntil videre legges det til grunn at finansinstitusjoner som gjennomfører stresstesting i henhold til det opplegg Kredittilsynet for tiden utarbeider, også vil oppfylle de krav som foreslås i forskriften § 2-2.

Det er FNHs oppfatning at Kredittilsynets opplegg for stresstester foreløpig ser ut til å være et skritt i riktig retning, og vi ser frem til en utvikling av tilsynsmetodikken i dialog med Kredittilsynet. Samtidig imøteser vi muligheten til å avgi ytterligere kommentarer i neste høringsrunde, før den periodiske rapporteringen etableres. I den forbindelse ønsker FNH å peke på at selskapene i sin aktivaallokering har tilpasset seg et regelverksregime som på enkelte sentrale punkter er ulikt det regimet stresstestene bygger på. Det er derfor viktig at stresstestene ikke resulterer i et konkret kapitalkrav, selv om det likevel bør klargjøres hva som eventuelt kan skje om stresstestene gir dårlige resultater for et selskap.

FNH fremhever viktigheten av at stresstestene ikke resulterer i et konkret kapitalkrav.

Departementet nevner i høringsbrevet at muligheten det nye livsforsikringsregelverket gir for årlig re-prising av enkeltelementene i premietariffene, herunder rentegarantien, vil være et risikoreduserende element for premiebetalende kontrakter. FNH er enige i dette, men ønsker samtidig å påpeke at dette kun gjelder i sin helhet for offentlige ordninger, siden hele eller deler av premiereserven knyttet til kontrakter med adgang til årlig prising av rentegarantien, kan omdannes til fripoliser.

Videre nevner departementet i høringsbrevet at det kan reises spørsmål ved om stresstestene skal kreves gjennomført for selskapets portefølje av forpliktelser og eiendeler slik de er på det tidspunkt stresstesten gjennomføres, eller om stresstesten også skal ta hensyn til visse stipulerte eller forventede fremtidige endringer i porteføljene (som for eksempel omdanning til fripoliser). Departementet mener det kan være hensiktsmessig å la krav gjelde porteføljene slik de er på det tidspunkt stresstesten gjennomføres.

FNH støtter departementets syn, og peker i denne forbindelse på at alt annet vil være mer komplisert, samt at det for tiden ikke, foreligger erfaringer med hvordan en annen håndtering vil kunne slå ut.

Departementet oppgir videre at ny kapitalforvaltningsforskrift vil bli fastsatt til høsten, slik at forskriften kan tre i kraft 01.01.08. Etter kontakt med saksbehandler i departementet er FNH kjent med at forslaget fremdeles er til intern behandling, og at departementet ikke tar sikte på å fastsette forskriften før i begynnelsen av oktober. Vi synes dette er noe sent, og ber departementet prioritere arbeidet med å få fastsatt forskriften så raskt som mulig.

FNH ber departementet prioritere arbeidet med å fastsette ny kapitalforvaltningsforskrift.

fnh.pdf