Justisdepartementet

Høring - Hjemmel til å innhente politiattest for ansatte i Norges Bank


Justisdepartementet viser til Finansdepartementets brev av 26.06.07 der utkast til forskrift om adgang til å innhente politiattest for ansatte i Norges Bank sendes på høring.

Nedenfor følger enkelte kommentarer fra Justisdepartementet til det fremsatte forslaget.

Oppramsingen av straffebud

Justisdepartementet er fornøyd med at det legges opp til en avgrenset attest der det positivt angis hvilke straffebud som skal anmerkes på attesten. Samtidig vil det være en attest som ikke er avgrenset i tid, slik at alle straffer på de aktuelle områdene vil fremgå. Det er derfor viktig at det foretas en nøye vurdering av hvilke straffebud det er nødvendig å anmerke på attesten for å ivareta formålet med innhentingen.

I Ot. prp. nr. 11 (2006-2007) gir Finansdepartementet følgende veiledning når det på side 23 uttales at "Finansdepartementet mener politiattesten må avgrenses til kun å omfatte straffbare forhold som er relevante i forhold til de interessene som skal beskyttes og antar at dette først og fremst Al være forhold knyttet til økonomisk kriminalitet og vinningskriminalitet, voldsforbrytelser, trusler og dokumentfalsk."

Justisdepartementet er enig i disse betraktninger, men mener samtidig at det fremlagte forslaget går noe langt i forhold til hvilke straffebud man anser det nødvendig å inkludere på attesten. Departementet anbefaler derfor at det foretas en generell gjennomgang av de bestemmelsene som er oppramset og vurderes om enkelte av disse kan fjernes.

Vi viser til vårt høringsbrev av 22.09.05 til Finansdepartementet vedrørende etablering av hjemmel i sentralbankloven til å innhente politiattest for ansatte i Norges Bank. I dette brevet understreker departementet viktigheten av å begrense attesten til de straffbare forhold som er relevante i forhold til de interesser som skal beskyttes. Som eksempel vises det også til endringen i inkassoloven av 13. mai 1988 nr. 26 § 5, og de forutgående drøftelsene i Ot.prp. nr. 63 (2004-2005). Departementet anbefaler at disse drøftelsene også blir veiledende for den nærmere angivelsen av hvilke straffebud som skal medtas på politiattesten for ansatte i Norges Bank.

På generelt grunnlag anbefales det at man foretar en ny vurdering av om det er nødvendig å inkludere alle de oppramsede straffebudene innenfor følgende kapitler i straffeloven:

  • Kapittel 12. Forbrydelser mod den offentlige Myndighed
  • Kapittel 13. Forbrydelser mod den almindelige Orden og Fred
  • Kapittel 14. Almenfarlige Forbrydelser
  • Kapittel 19. Seksualforbrytelser
  • Kapittel 29. Aager og Lykkespil
  • Kapittel 40. Forseelser mod Formuesrettigheder.

Videre vil departementet spesielt vise til høringsbrevet fra Norges Bank der det argumenteres med at også domfellelse for straffbare forhold av "infamerende karakter bør tas med i politiattesten. Begrunnelsen er at slike straffbare forhold - for eksempel seksualforbrytelser - kan bli brukt av kriminelle miljøer til å øve press og trusler mot ansatte i banken, for eksempel for å få tak i sensitiv informasjon som kriminelle kan benytte i anslag mot banken. Det er også risiko for at vedkommende på grunn av slike trusler kan begå nye straffbare handlinger direkte i eller mot Norges Bank."

Justisdepartementet finner det vanskelig å forsvare at man med denne begrunnelsen skiller ut nettopp seksualforbrytelser som en kategori som skal anmerkes på attesten. Det er neppe mulig å positivt angi alle forhold som potensielt kan benyttes av andre til å utøve press og trusler mot ansatte. Det vil alltid være en risiko for at ansatte har personlige forhold og egenskaper som gjør at de er utsatt for slikt press. Henvisningen til straffeloven §§ 192 - 204a bør etter Justisdepartementets syn utgå.

Dernest mener Justisdepartementet at forslaget også går for langt i å inkludere de mindre alvorlige overtredelsene. Bestemmelser det kan være aktuelt å vurdere å fjerne er for eksempel lite skadeverk, naskeri, ulovlig tilegnelse av hittegods, hotell- og restaurantbedrageri, promillekjøring, overtredelser av tolloven osv. En del av disse bestemmelsene faller også utenfor det området som angis av Finansdepartementet i det veiledende sitatet fra odelstingsproposisjonen gjengitt ovenfor.

Departementet er kjent med at selv om man har en anmerkning på attesten så innebærer ikke det nødvendigvis at personen ikke skal få den aktuelle stillingen eller tilgangen til Norges Bank. Det er allikevel grunn til å begrense omfanget av de forhold som skal anmerkes på attesten, da det alltid Al dreie seg om sensitiv informasjon og personopplysninger som man ikke uten tungtveiende grunner skal spre til andre.

Journalen over hvem som har levert attest

Forskriften legger opp til at det skal føres en journal over hvem som har levert politiattest, der blant annet resultatet av sikkerhetsvurderingen skal fremgå. Forskriften inneholder ingen opplysninger om hvordan denne journalen skal oppbevares eller hvem som skal ha tilgang til den. Det fremgår heller ikke om, hvordan og når eventuelle opplysninger skal slettes fra denne journalen. Etter departementets syn bør disse forhold omtales nærmere. Det bør i denne sammenheng fremgå uttrykkelig av forskriften at opplysningene utelukkende kan benyttes til formålet med innhentingen.

For øvrig har ikke Justisdepartementet ytterligere kommentarer til forslaget.


jd.pdf