Norges Museumsforbund

STRATEGI FOR BÆREKRAFTIG UTVIKLING – HØRING

Museumsforbundet har med interesse lest utkast til Norges strategi for bærekraftig utvikling, og vil knytte noen kommentarer til utkastet.

Generelt
Museumsforbundet ser positivt på at kulturminner blir trukket inn i strategidokumentet, bl.a. under pkt. 6.3 Biologisk mangfold og kulturminner, men vi savner en begrunnelse for og ikke minst betydninga av arbeidet med kulturminner (se under).

Kulturminnemeldinga ((St.medl.nr. 16 (2004-2005) la stor vekt på samvirket mellom kulturminnevernet og museene .  Dette aspektet savner vi i strategidokumentet.  Vi har derfor utarbeidet konkrete endringsforslag/tillegg til strategidokumentet (se under).

Miljøverndepartementets statsbudsjett for 2007 behandler mulige konsekvenser av klimaendringene på en rekke områder (kap. 12, s. 85ff).  Vi savner en tilsvarende omtale i Strategidokumentet.  Klimaendringer er allerede i ferd med å få konsekvenser for en rekke kulturminner, eksempelvis fuktskader på fredete og verneverdige bygninger, hyppigere oversvømmelser av Bryggen i Bergen og fare for flomskader på Østlandet etc.  Vi mener at dette er alvorlige utfordringer, som bør omtales i strategidokumentet. 

Konkrete forslag til endringer/tillegg
Endringer er skrevet i kursiv/halvfet skrift:

6.3 Biologisk mangfold og kulturminner (s. 49ff)
Regjeringens hovedmål:
- Regjeringen vil fortsette arbeidet med å få oversikt over tilstanden i fredete og verneverdige bygg for å kunne verne kulturminnearven mer effektivt.

Begrunnelse:
I Norge er ca. 4500 bygninger fredet gjennom vedtak i kulturminneloven.  Noen av disse befinner seg på museer.  Flesteparten av museenes vel 5000 verneverdige bygninger har ikke fredningsstatus, men utgjør like fullt en viktig del av landets kulturarv.

S. 55: Kulturminner
Ny tekst:
Regjeringen vil sikre kulturminner og kulturmiljøer og ivareta statens forpliktelser ved å:
• styrke kunnskapsgrunnlaget gjennom forbedret stedfestet informasjon om kulturminner og bidra til at kunnskap og opplevelse knyttet til kulturminner og kulturmiljøer skal være tilgjengelig for alle. Museene har en viktig rolle her

Begrunnelse:
Offentlige verneinteresser har et åpenbart behov for å styrke interessen og engasjementet for kulturminnevern.  Vi mener derfor at det er viktig å få dette aspektet  inn i strategidokumentet.  Teksten er for øvrig hentet fra Kulturminnemeldinga s. 15.

S. 56: Setninga: ”Det legges til rette for godt samspill mellom ulike programmer og relevante statlige satsinger og tiltak som tar utgangspunkt i lokale og regionale interesser” foreslås erstattes av ”Det utvikles modeller for samarbeid mellom eiere, rettighetshavere, næringslivet, offentlige aktører, museer og frivillige organisasjoner”.

Begrunnelse:
Foreslåtte setning er hentet fra Kulturminnemeldinga og vi mener at teksten er mer presis og dekkende enn eksisterende tekst.

Vi stiller gjerne opp for å drøfte disse innspillene nærmere!

norges_museumsforbund.pdf