Finansnæringens Hoveodrganisasjon

Høringsuttalelse - forslag til forskrift om forenklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder


Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) viser til Finansdepartementets brev av 05.07.07 hvor det var vedlagt et høringsnotat med forslag til forskrift om adgang til forenklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder. Forslaget er utarbeidet av Norsk Regnskapsstiftelse. Forskriften skal erstatte gjeldende forskrift av 22. desember 2006 om forenklet anvendelse av IFRS.

1. Hovedsynspunkter

FNH vil bemerke at forslaget til ny forskrift om forenklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder ikke ivaretar finansbedriftenes behov for mest mulig ensartet regnskapsinformasjon. Finansbedriftene er en viktig brukergruppe i forhold til regnskapene fra den store bredden av norske foretak. Regnskapsinformasjonen blir benyttet til systematisk analyse som grunnlag for risikoklassifisering og løpende kredittvurdering av engasjementer. Sammenlignbarhet er meget sentralt i den forbindelse, både for det samme foretaket over tid og mellom foretak. For finansbedriftenes bruk av regnskapsinformasjon i kredittvurderingen vil det derfor være uheldig at regelverket åpner for at samme regnskapsspørsmål kan gis flere ulike regnskapsmessige løsninger.

2. Forslaget til forskrift

Under gjeldende forskrift er det kun foretak innenfor IFRS-rapporterende konsern som kan bruke forenklet IFRS. Etter Regnskapsstiftelsens forslag til ny forskrift utvides virkeområdet slik at alle regnskapspliktige kan anvende forenklet IFRS i selskapsregnskapet og alle, bortsett fra børsnoterte foretak, kan anvende forenklet IFRS i konsernregnskapet. Finansnæringen omhandles ikke i forslaget.

Regnskapsstiftelsens forslag viderefører oppbyggingen av den gjeldende forskriften der utgangspunktet er at reglene i IFRS om innregning og måling skal gjelde, mens opplysningskravene i IFRS (resultatoppstilling, balanseoppstilling og noteopplysninger) erstattes med opplysningskravene i regnskapsloven kapittel 6 og 7. Forslaget inkluderer, i motsetning til den gjeldende forskriften, supplerende krav til noteopplysninger og forslag om enkelte unntak fra innregnings- og målereglene i IFRS.

De forenklingen som er foreslått, bør etter Regnskapsstiftelsens oppfatning være valgfrie, og slik at valget kan gjøres enkeltvis for hver forenklingsmulighet. Unntak fra dette gjelder ved forenklet anvendelse av IAS 32 Finansielle instrumenter - presentasjon, IAS 39 Finansielle instrumenter - innregning og måling og IFRS 7 Finansielle instrumenter - opplysninger, hvor det foreslås at forenklinger i disse standardene må velges samlet, ikke enkeltvis.

3. Praktiske utfordringer for finansbedriftene

Rating og scoring er hovedelementene i kredittrisikostyringen i fmanssektoren. Ratingmodeller og scoringmodeller brukes for å forutsi sannsynligheten for mislighold. Regnskapsmessige opplysninger, som for eksempel egnekapitalandel, rentabilitet og kontantstrømmer, hentes inn i modellene. Regnskapsinformasjonen kan i betydelig grad påvirkes av de valg av regnskapsprinsipper kundene gjør. Ulike regnskapsprinsipper vil dermed medføre at to i utgangspunktet tilnærmet identiske kunder vil kunne ra vidt forskjellig risikoklasse og ulikt utfall i kredittprosessen. Det store antallet kunder gjør det vanskelig å foreta manuelle korrigeringer på engasjementene. Mest mulig ensartede regnskapsprinsipper er en av forutsetningene for en rasjonell og effektiv behandling av bedriftskunder. Vi finner det uheldig at finansbedriftenes behov for sammenlignbare regnskaper ikke er hensyntatt i denne sammenheng.

 

fnh.pdf