Landsorganisasjonen i Norge

Høring om forslag til forskrift om forenklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder


Landsorganisasjonen i Norge (LO) har to bemerkninger til mottatt høring med forslag til forskrift som er utarbeidet av Norsk Regnskapsstiftelse om forenklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder.

LO positiv til at det utarbeides forenklede notekrav som er tilpasset IFRS, siden IFRS er en valgmulighet for de fleste regnskapspliktige. Men vi har en bemerkning når det gjelder tidspunktet for forskriften. Det lå til grunn for endringene i regnskapsloven i 2005, hvor man beholdt "god regnskapsskikk", at nye internasjonale regler for små/mellomstore selskaper var under utarbeidelse og at disse skulle implementeres i norsk regnskapsrett. Disse internasjonale forenklingsreglene for små/mellomstore bedrifter arbeides det fortsatt med både i EU og i internasjonale regnskapsmiljøer og LO har forstått det slik at reglene fra IASB er ventet i 2008. LO er på denne bakgrunn av den oppfatning at arbeidet på regnskapsrettens område bør vente fordi det sannsynligvis vil bli flere endringer i den i nær framtid, noe som er uheldig fra et brukerperspektiv.

Nettopp brukervennligheten og regnskapsretten er det andre momentet LO vil ta opp. Regnskapsretten er blitt svært uoversiktlig og vil bli enda vanskeligere tilgjengelig når denne forskriften kommer. En ting er at det er komplisert for dem som utarbeider årsregnskapet. Men for en vanlig bruker av regnskapsinformasjonen blir det enda vanskeligere å holde oversikt over hvilket regelverk som gjelder. LO mener at departementet bør etterstrebe bedre brukervennlighet i regelverket.

lo.pdf