FNH og Sparebankforeningen

Høring - utkast til forskrift om obligasjoner med fortrinnsrett


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev 26. mars 2007 hvor det bes om merknader til utkast til forskrift om obligasjoner med fortrinnsrett innen 8. mai 2007.

Finansdepartementet viser i høringsbrevet til at forskriftsutkastet er utarbeidet av FNH og Sparebankforeningen og at utkastet i stor grad bygger tidligere forskriftsutkast. Vi har på denne bakgrunn kun noen tekniske innspill. Det bør derfor nå ligge vel til rette for å fastsette forskriften og å sette de nye reglene i kraft. Som tidligere meddelt anmodes det om at dette gjøres så snart som mulig. Vi vil før øvrig snarlig gi våre kommentarer til Justisdepartementets høringsuttalelse.

Merknader:

Til utkastet §§ 8 og 14:

Vi har tidligere lagt til grunn at motregning kun skal kunne foretas innen samme
sikkerhetsmasse. Dette for å hindre en mulig forfordeling mellom kreditorene i de ulike sikkerhetsmassene. Vi antar derfor at formuleringen "... i samme sikkerhetsmasse... " er falt ut til slutt i § 8 tredje ledd første komma. Det samme gjelder til slutt i § 14 tredje ledd tredje punktum. Formuleringen var også falt ut i vårt utkast som ble oversendt departementet.

Til utkastet § 9:

Vi mener § 9 annet ledd nest siste og siste punktum bør lyde:

"Tilsvarende fordringer som kvalifiserer til risikoklasse 2 kan utgjøre høyst 20 prosent av pålydende beløp på utestående obligasjoner med fortrinnsrett. Kapitalkravsforskriften §§ 5-1 til 5-6 om risikoklassifisering gjelder tilsvarende så langt de passer."

Den samme tilføyelsen som i § 9 annet ledd nest siste punktum, bør også gjøres i § 9 tredje ledd annet punktum:

"....15 prosent av pålydende beløp på utestående obligasjoner med fortrinnsrett.".

Tilsvarende gjelder for § 9 fjerde ledd, siste komma:

"..., kan høyst utgjøre et samlet beløp på inntil 20 pst. av pålydende beløp på utestående obligasjoner med fortrinnsrett."

Begrunnelsen for vårt forslag til justering av forskriftsteksten er rent teknisk, idet vi viser til at direktiv 2006/48/EF stiller opp visse krav som må være tilfredsstilt for at et verdipapir kan få betegnelsen "Covered Bond" med redusert risikovekt under kapitaldekningskravet. Etter direktivet skal de prosentmessige grensene beregnes i forhold til nominelt beløp av utestående obligasjoner med fortrinnsrett. Vi mener det også bør foretas en henvisning til kapitalkravsforskriften § 5-6 om institusjoner. Kapitalkravsforskriften §§ 5-1 til 5-6 omhandler visse motparter og debitorer til fordringer under fmansvl. § 2-28 første ledd bokstavene d, e og f, og denne henvisningen til kapitalkravsforskriften gjelder således både for annet og tredje ledd i § 9, der fordringer på de nevnte motpartene er behandlet.

Vi bemerker for øvrig at det er et linjeskift for mye i § 9 tredje ledd.

fnh_spbfor_obl.pdf