Finansnæringens Hovedorganisasjon

Høringsuttalelse - Forslag til justering av tidsfrister for rapportering av solvensmarginkrav og solvensmarginkapital


Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) viser til Finansdepartementets brev datert 11.11.2008 hvor det anmodes om merknader til Kredittilsynets forslag til endringer i forskrift om beregning av solvensmarginkrav og solvensmarginkapital for norske skadeforsikringsselskaper og gjenforsikringsselskaper og endring i forskrift om beregning av solvensmarginkrav og solvensmarginkapital for norske livsforsikringsselskaper.

A. Endring av tidsfristene for skade- og gjenforsikringsselskaper

Vi registrerer at forslaget om endring av tidsfrist for foreløpig rapportering fra 15. februar til 1. februar forsterker konsentrasjonen av rapporteringsfrister rundt månedsskiftet januar - februar. Flere av de rapporterende selskapene vil kunne være i en situasjon der størrelsen på ansvarlig kapital ennå ikke er klar på grunn av ikke avsluttede årsoppgjørsdisposisjoner. Vi legger derfor til grunn at forslaget med ny rapporteringsfrist 1. februar, vil kunne resultere i at enkelte selskaper vil ha behov for en viss utsettelse av fristen, og at det må påregnes at den ansvarlige kapital kan endres frem til endelig rapportering.

FNH finner imidlertid etter en totalvurdering å kunne støtte den foreslåtte tidsfristen for foreløpig rapportering, men gjør regning med at en anmodning om en rimelig utsettelse vil bli imøtekommet.

Flytting av rapporteringsfristen fra 15. mai til 31. mars for endelig rapportering, anses som hensiktsmessig. Det legges videre til grunn at den konsoliderte oppgaven kun skal baseres på endelige tall, og dermed ikke vil være omfattet av foreløpig rapportering.

B. Endring av tidsfristen for livsforsikringsselskaper

FNH støtter forslaget om innføring av rapportering av solvensmarginkrav og solvensmarginkapital basert på foreløpige regnskapstall for livsforsikringsselskaper. Samtidig ønsker vi å påpeke at regnskapstallene for enkelte av selskapene ikke er fullt ut klare før i slutten av januar, slik at det vil være behov for en noe senere rapporteringsfrist. På bakgrunn av dette ber FNH om at fristen for foreløpig rapportering for livsforsikringsselskaper settes til 15. februar.

FNH har ingen innvendinger mot å fremskynde fristen for endelig rapportering for livsforsikringsselskaper fra 15. juni til 31. mars.


 

fnh.pdf