Arbeidsgiverforeningen Spekter

Høringssvar - forslag til tiltak for å bedre konkurransen i markedet for fripoliser og pensjonskapitalbevis


Det vises til mottatt høringsnotat av 1. juli 2008.

Det er Spekters oppfatning at det er behov for tiltak som kan fremme konkurransen i markedet for forvaltning av fripoliser og pensjonskapitalbevis. Dagens situasjon er dels preget av et regelverk som kan hemme konkurransen, men like viktig i denne forbindelse er trolig den relativt lave kunnskapen som den enkelte har om sine rettigheter knyttet til fripoliser og pensjonskapitalbevis. Derfor er Spekter på generelt grunnlag positiv til tiltak som bidrar til økt konkurranse på dette området.

Nærmere kommentarer til enkeltelementene i høringsnotatet:

Informasjonsplikten:

Spekter støtter at det utformes standardinformasjon som gis ved utstedelse av fripolisen og som sikrer at mottakeren har et godt grunnlag for å treffe egne beslutninger. Dette bør omfatte både generell informasjon om produktet og detaljer om flytterett, administrasjonskostnader og flyttekostnader samt prinsipper for forvaltning. Den årlige kontoutskriften bør inneholde informasjon om både avkastning og kostnader. Vi er imidlertid i tvil om nytten av informasjon om fiktive overskudd ved stipulerte avkastningsresultater.

Oppsigelsesfrist:

Spekter støtter forslaget om en oppsigelsesfrist på en måned og også forslaget om å benytte bestemmelsene om renter ved forsinket betaling i de tilfeller hvor oppsigelsesfristen på en måned ikke overholdes.

Flyttegebyr:

Generelt er det en rimelig betraktning at flyttegebyr bør belastes kunden. Imidlertid kan et høyt flyttegebyr bli en sterk begrensning på konkurransen i markedet. Spekter kan støtte fortsatt bruk av flyttegebyr forutsatt at dette holdes på dagens lave nivå.

Konkurranseutsetting av retten til utstedelse av fripoliser:

Spekter støtter forslaget om at retten til å utstede fripoliser konkurranseutsettes. En forutsetning for dette er at den som gis rett til å utstede fripoliser også pålegges plikt til å tilby fortsettelsesforsikring.
 

spekter.pdf