Landsorganisasjonen i Norge

Høring - Implementering av EU-kommisjonens rekommandasjon 5. JUNI 2008 om begrensning av revisorers erstatningsplikt


Landsorganisasjonen i Norge (LO) har mottatt på høring EU-kommisjonens rekommendasjon fra 5. juni 2008 om begrensning av revisors erstatningsansvar.

LO er betenkt over begrunnelsen for å foreslå ansvarsbegrensning i revisorers erstatningsansvar. Frykt for at store revisjonsselskaper skal gå over ende pga store erstatningssaker og at konkurransen mellom revisorselskaper blir for liten, legitimerer i seg selv ikke-en-begrensning t erstatningsansvar ter LOs oppfatning: Argumentasjonen for ansvarsbegrensning kan forstås som tiltak for å beskytte de fire store internasjonale revisjonsselskapene KPMG, PWC, Ernst & Young og Deloitte. Det kan LO ikke uten videre støtte. Ekstra betenkelig er det når det argumenteres med at en eventuell ansvarsbegrensing må omfatte tredjeperson "for å være effektiv". Hva vil det bety for næringslivet?

LO er kjent med at antallet erstatningssaker mot revisor har økt de siste årene, også i Norge. Dette har imidlertid flere årsaker og må forstås innenfor en mer helhetlig ramme, blant annet flere regelverksendringer de siste 10-15 år. Før det skal vurderes begrensninger i erstatningsansvaret for revisorer bør disse årsakene kartlegges grundig og vurderes. Formålet må på den ene siden være å unngå "amerikanske tilstander" med søksmål i tide og utide, og på den andre siden å ikke svekke den rollen revisor har som kontrollør av regnskapsinformasjon på vegne av brukere av regnskap, offentlige myndigheter og samfunnet for øvrig, siden det økonomiske erstatningsansvaret revisor har gir sterk legitimitet til denne rollen.

 

lo.pdf