Helse- og omsorgsdepartementet

Høring - NOU 2008 :12 Revisjonsplikten for små foretak


Vi viser til Finansdepartementets ekspedisjon av 30. juni 2008.

For forvaltningen gir den finansielle revisjon av regnskapet sjelden informasjon om de forhold som er viktige i forbindelse med forvaltningen av tilskudd. Et regnskap gir ett, begrenset historisk bilde av hva som har foregått i en virksomhet. For å oppfylle kravene i økonomiregelverket er det ofte nødvendig å stille særskilte vilkår, og om nødvendig kreve særattestasjoner. De fleste mottakere av tilskudd i helse- og sosialsektoren er organisert som stiftelser. Dette er organer som er etablert med styrer og skal ha vedtekter.

Etter erfaringer med revisorer som gir såkalt "ren beretning" etter at de gjennom året har sendt kritiske, nummererte revisjonsbrev som ikke er fulgt opp, har Helse- og omsorgsdepartementet foreslått overfor Helsedirektoratet at det stilles krav om at virksomhetene skal etablere og rapportere på styrets internkontroll. Offentlig forvaltning har ofte behov for ulike bekreftelser, som ikke er en del av revisors ordinære oppmerksom-hetsområde. Dette kan gjelde medlemstall, publikumskontakt og andre ikke økonomiske størrelser. Slike bekreftelser kan like gjerne attesteres av regnskapsfører. I mange tilfeller kan det være tilstrekkelig at administrasjonens opplysninger bekreftes av styrende organer i virksomheten.

Revisjonsberetningene er oftest avgitt i en standardisert og forbeholden form som feiltolkes av lite regnskapskyndige medarbeidere i departementer og direktorater. Beretningen gjelder det regnskapsmessige og er konsentrert om poster som påvirker balansen. Det forvaltningen har behov for å vite, om tilskuddet har kommet den tiltenkte klientgruppen til gode, er ikke i revisors oppdrag. Beretningen tolkes imidlertid som om dette er kontrollert, og legges derfor til grunn som bevis med "høy og absolutt sikkerhet" for at målet med bevilgningen er oppnådd.

Departementet antar at det er viktigere at offentlige tilsynsmyndigheter styrker kontrollen med virksomhetene ennå opprettholde revisjonsplikten. Helse- og omsorgsdepartementet har få tilskuddsordninger som retter seg mot næringsdrivende. Tilskudd til fastlegene er ikke avhengig av regnskapsdata. De fleste virksomheter i helse- og omsorgssektoren er organisert som stiftelser og er regnskapspliktige etter stiftelseslovgivningen. Fra departementets side ville det være ønskelig med hyppigere gjennomgang av stiftelsenes forhold fra Lotteri- og stiftelsestilsynets side enn det som er dagens praksis.
Helse- og omsorgsdepartementet har på denne bakgrunn ingen merknader til at revisjonsplikten for mindre selskaper blir opphevet.

hod.pdf