Datatilsynet

Høringsuttalelse - NOU 2008:16 Om foretaksstyring og tiltak mot manipulering av finansiell informasjon


Datatilsynet viser til Finansdepartementets høringsbrev om foretaksstyring og tiltak mot manipulering av finansiell informasjon av 9. oktober 2008. Høringsfristen er satt til 9. januar 2009.

Høringsforslagets utkast til bestemmelser som retter seg mot transaksjoner med nærstående parter, vil kunne medføre en behandling av personopplysninger om den eller de nærstående. Særlig siktes det her til de tilfeller hvor parten er et familiemedlem, jf. utkast til forskriftsendringer i forskrift til utfylling og gjennomføring mv. av regnskapslovens § 7-30 bokstav e) jf. bestemmelsens annet ledd.

Datatilsynet finner denne foreslåtte utvidelsen av personkretsen noe problematisk i henhold til personopplysningslovens bestemmelser. Dersom en slik utvidelse skal skje, må det på forhånd avklares i hvilke transaksjonstilfeller det vil være aktuelt å registrere personopplysninger. Datatilsynet savner en vurdering av de personvernmessige konsekvensene knyttet til denne delen av forslaget, herunder hvilken informasjon de nærstående skal få, eventuelle konsekvenser forslaget vil medføre for disse og hvor lenge opplysningene om nærstående skal lagres. Det vises i denne forbindelse til veileder til utredningsinstruksen av 23.10.2008, vurdering av personvernkonsekvenser, fra Fornyings- og Administrasjonsdepartementet.

Datatilsynet har i det øvrige ingen kommentarer til høringsforslaget. 
 

 

datatilsynet.pdf