Revisorforeningen

Høring - NOU 2008:16 Om foretaksstyring og tiltak mot manipulering av finansiell informasjon


Vi viser til høringsbrev av 9.10. 2008.

Den norske Revisorforening er positiv til de forslag som fremmes om foretaksstyring og om tiltak mot manipulering av finansiell informasjon, og støtter de aweininger som er gjort mellom_ønsk et om tiltak mot manipulering av finansiell informasjon og ønsket om regler som ikke legger for store byrder på de regnskapspliktige.

Foretaksstyring

Vi mener at begrepet foretaksstyring som foreslås innført i lovgivningen, er et godt og dekkende begrep for det som i blant annet av NUES blir kalt eierstyring og selskapsledelse.
Forslaget til ny § 3-3b annet ledd nr 8 i regnskapsloven lyder slik (vår understrekning):

"vedtektsbestemmelser og styrefullmakter som gir styret adgang til å beslutte at foretaket skal kjøpe tilbake eller utstede egne aksjer eller grunnfondsbevis."

Det følger av allmennaksjeloven § 9-1 at et foretak ikke har anledning til å utstede egne aksjer. Vi foreslår derfor at ordet egne strykes.

Årlig møte mellom styret og revisor

Vi støtter forslaget om et krav om slike årlige møter for foretak som ikke er små og som ikke er datterselskap av morselskap som avholder slikt møte. Et slikt krav mener vi vil styrke styrets oppmerksomhet rundt regnskapsavleggelsen og vil kunne bidra til avdekkelse av mislighetstilfeller.

Mottaker av revisors nummererte brev

Vi støtter forslaget om lovfesting av at nummererte brev skal sendes styreleder dersom den revisjonspliktige har styre, og at kopi av brevet dessuten sendes til samtlige medlemmer i styret dersom det gjelder forhold som kan føre til ansvar for styret.

Årsberetningen

Det følger av forslaget til forskriftsendringer i verdipapirforskriften § 5-3b at utstedere skal gi visse opplysninger om selskapets finansielle instrumenter og
egenkapitalforhold i årsberetningen. Vi mener det bør innarbeides en henvisning til bestemmelsen i regnskapsloven § 3-3a, slik at regnskapsloven § 3-3a gir en fullstendig oversikt over krav til årsberetningens innhold.

 

dnr.pdf