Norges Bank

Høring - forslag om endringer i verdipapirhandelloven vedrørende andeler i ansvarlige selskaper og kommandittselskaper


Vi viser til Finansdepartementets brev av 23. september 2009 vedlagt høringsnotat utarbeidet av Finanstilsynet.

Finanstilsynet foreslår at investeringstjenester knyttet til andeler i ansvarlig selskaper (ANS) og kommandittselskaper (KS) underlegges krav om tillatelse etter verdipapirhandelloven. Det innebærer at det vil være forbudt for andre enn verdipapirforetak å yte mellommannstjenester knyttet til slike andeler. Et sentralt formål med forslaget er å bedre investorbeskyttelsen for denne typen produkter. Det vil bidra til å sikre kvaliteten på de tjenester som tilbys og øke tilliten i markedet. Det vil også gi en mer helhetlig regulering av de spare- og investeringsprodukter som tilbys i markedet. Norges Bank støtter derfor Finanstilsynets forslag om å innføre konsesjonsplikt for investeringstjenester knyttet til ANS- og KS-andeler.

Norges Bank er videre enig med Finanstilsynet i at konsesjonsplikten kan begrenses til å gjelde tjenester som ytes til ikke-profesjonelle kunder. Overfor profesjonelle investorer foreligger det ikke samme beskyttelsesbehovet som overfor investorer i privatmarkedet. Profesjonelle kunder har i større grad forutsetninger for å ivareta sine interesser og vurdere investeringens risiko.

Finanstilsynet foreslår en såkalt selvstendig utvidelse av konsesjonsplikten i verdipapirhandelloven § 9-1. Tilsynet har imidlertid også vurdert et annet lovteknisk alternativ, men har kommet til at en utvidelse av definisjonen av "finansielle instrumenter" i verdipapirhandelloven § 2-2 til å omfatte ANS- og KS-andeler, ikke er å anbefale. Dette fordi "finansielle instrumenter" er et "koblingsbegrep" som benyttes flere steder i annen lovgivning, blant annet skattelovgivningen og lov om sikkerhetsstillelse. Norges Bank tar til etterretning Finanstilsynets vurdering om at en eventuell utvidelse av definisjonen vil kreve ytterligere utredning.

 

nb.pdf