Kommunal- og regionaldepartementet

Forslag til endringer i kapitalforvaltningsforskriftene - Høringsuttalelse


Vi viser til høringsnotat fra Finansdepartementet av 22. september om forslag til endringer i kapitalforvaltningsforskriftene. Kommunal- og regionaldepartementet har følgende høringssvar.

Kommunal- og regionaldepartementet viser til avsnitt 2.8 i høringsnotatet fra Kredittilsynet, hvor det foreslås å åpne for at livsforsikringsselskaper og pensjonskasser skal kunne investere pensjonsmidler i fysisk infrastruktur.

Forslaget avgrenser ikke konkret hvilke infrastrukturinvesteringer det her vil være tale om, men i høringsnotatet nevnes blant annet veier og vann- og avløpsnett som investeringer som kan være aktuelle.

Kommuner og fylkeskommuner er i dag store eiere av ulik fysisk infrastruktur, typisk vei og vann- og avløpsnett. Forslaget i høringsnotatet reiser således spørsmålet om offentlig versus privat eie av infrastruktur. I den sammenheng vil vi gjøre oppmerksom på at MD har hatt ute på høring et forslag til lovfesting av kommunalt eierskap til vann-og avløpsanlegg (jfr. brev fra MD av 30.03.09 med frist 15.06.09). KRD går derfor imot de foreslåtte endringene i kapitalforvaltningsforskriftene. Forslaget kan eventuelt fremmes på nytt når MDs forslag til lovfesting av kommunalt eierskap til vann- og avløpsanlegg er behandlet.


 

krd.pdf