Finansnæringens Arbeidsgiverforening

Høringsuttalelse fra Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) om NOU 2009:13 Brede pensjonsordninger.


Vi viser til departementets høringsbrev av 9. mai d.å. og vår e-post til departementet 19. juni d.å., der vi anmoder om å inkluderes i høringen.

Rapporten omhandler forhold som berører finansnæringen i betydelig grad, som primærleverandør av pensjonsforsikringsprodukter i Norge.

Vi er kjent med at både Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) og Sparebankforeningen vil avgi høringsuttalelse.

Imidlertid har innholdet i rapporten en vesentlig bæring også for arbeidsgiverinteressene i næringen, som ivaretas av Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA). De fleste og største sparebanker, forsikringsselskaper og forretningsbanker i Norge er medlem i foreningen. FAs medlemmer har over 37.700 ansatte.

Våre kommentarer vil derved begrenses til de sider av rapporten som berører arbeidsgiverinteressene i betydelig grad. FA vil gi følgende kommentarer til NOU 2009:13 Brede pensjonsordninger:

  • FA har den klare oppfatning av at tjenestepensjonsordninger ikke skal inngå i dagens tariffavtaler. Det er de ulike virksomheter som bør være innkjøpere av ordningen og ved dette ha råderett og økonomisk ansvar.

    Arbeidstakerorganisasjonene har gjennom regelverket for drøfting god mulighet til å øve innflytelse på de valg virksomheten tar.

  • FA mener at det er virksomhetene selv som må avgjøre valg av pensjonsløsning/produkt i henhold til sitt behov og situasjon. Dette må gjelde både i forhold til nivå, pris og leverandør. Dette vil sikre at vi har et marked som gir oss mange aktører å velge løsninger fra, samt bidrar til god og nødvendig konkurranse.

  • Det er ikke sannsynliggjort i utredningen at det er sammenheng mellom dagens tjenestepensjonsordninger og manglende mobilitet i arbeidslivet. FA avviser at det er behov for å innføre standardiserte pensjonsordninger ut fra dette argumentet.

  • FA mener at utvalgets forslag om videre utredning av ulike hybridordninger er positivt. Hybridordningene vil kunne for mange bedrifter være et godt alternativ som selvstendig ny løsning, men også nyttige for de bedrifter som vurderer å gå over fra ytelsesordning til innskuddsordning.

  • FA støtter forslaget om å øke maksimalgrensene for innskudd i innskuddsordningen. Dette vil gi bedre balanse mellom dagens ytelsesordninger og innskuddsordninger ved ønske om omdanning. Dette forhold gjelder særlig eldre arbeidstakere.

  • FA mener at innskuddet i innskuddspensjonen må beregnes fra første lønnskrone.

  • FA mener at det bør uttredes videre hvorvidt minstekravet til en opphørende alderspensjons varighet bør økes. Det er mye som taler for at minste utbetalingsperiode bør forlenges i forhold til dagens regler.

 

fa.pdf