Valdres kommunerevisjon

Høringsuttalelse:
- Differensiert forsinkelsesgebyr ved forsinket innsending av årsregnskap

 

Bakgrunn


Vi viser til vårt brev til Finansdepartementet av 08.06.2009 vedrørende forsinkelsesavgift på små stiftelser ved sen innsending av årsregnskap for 2006 til Regnskapsregisteret. Vi kan ikke se å ha fått svar på dette brevet, men er blitt kjent med at departement i oktober sendte ut på høring "forslag til differensiert forsinkelsesgebyr for små stiftelser ved for sen innsending av årsregnskap til Regnskapsregisteret".

Til tross for at høringsfristen er gått ut tillater vi oss å komme med en uttalelse i saken.

Høringsuttalelse


Valdres kommunerevisjon er godt kjent med problemstillingen, ettersom vi reviderer flere små stiftelser som er ilagt forsinkelsesgebyr i 2006.

Vi mener problemstillingen er spesielt aktuell for små stiftelser som bare forvalter avkastningen av en bestemt pengesum til et bestemt ideelt formål uten at stiftelsen tilføres andre midler. Disse stiftelsene har hovedsakelig styremedlemmer som utfører frivillig arbeid.

Den store mengden med manglende innsendte årsregnskap for regnskapsåret 2006 mener vi skyldes manglende kjennskap til regelverket hos styremedlemmer i stiftelsene, og at fylkesmannens register og Brønnøysundregisteret ikke var oppdatert. Informasjonen om innføringen av forsinkelsesgebyr ble derfor sendt til tidligere styreledere. Når innsendingsplikten ble innført fom regnskapsåret 2005, mener vi det var for tidlig å innføre forsinkelsesgebyr allerede for regnskapsåret 2006. Spesielt med tanke på problemene med nå fram med informasjon til rett person.

Det er viktig at alle stiftelser har innsendingsplikt til Regnskapsregisteret, slik at man bidrar til å sikre stiftelsens midler fra underslag. Dette spesielt i perioder med lav aktivitet, der den som disponerer bankkontoen er eneste person som kjenner til stiftelsen. Når stiftelsen har innsendingsplikt til Regnskapsregisteret vil det være vanskeligere underslå midlene uten at dette blir oppdaget.

Vi mener imidlertid at offentlige gebyr bør stå ifht virksomhetens størrelse, noe som kan tilsi at gebyret f eks etter søknad kan begrenses til en gitt %-sats av bokført egenkapital.
 

Vi mener følgelig at:

  1. Også små stiftelser, som bare fordeler renteavkastningen av en pengesum, bør ha innsendingsplikt til Regnskapsregisteret.
  2. Alle virksomheter med innsendingsplikt til Regnskapsregisteret bør ilegges ordinært forsinkelsesgebyr for å sikre at disse sender inn årsregnskapene. Dette vil også være enklere å administrere. For små stiftelser var dette bare et problem frem til de ble kjent med regelverket. Små stiftelser har også revisjonsplikt, og da vil også valgt revisor for fremtiden bidra til at stiftelser ikke glemmer å levere årsregnskapet.
  3. Vi mener imidlertid det er sterkt urimelig å ilegge de små stiftelsene forsinkelsesgebyr allerede fra innsending en av årsregnskapet for 2006. Vi snakker da om "små stiftelser" som bare fordeler avkastningen av en bestemt pengesum til et bestemt formål uten at stiftelsen tilføres vesentlig med midler. Vi mener følgelig at departementet bør ettergi ilagte forsinkelsesgebyr på følgende måte:

    a. Alle "små stiftelser", som nevnt over, fritas i sin helhet for betalt forsinkelsesgebyr
        for regnskapsåret 2006. Gebyret fritas først når årsregnskapet for 2006 er innsendt
        og godkjent i regnskapsregisteret. Primært bør gebyret fritas uten at stiftelsen må
        søke om fritak.
    b. Tilsvarende gis slike små stiftelser fritak for 75% av ordinært gebyr ved forsinket
        innsending for regnskapsåret 2007 og 50% for regnskapsåret 2008.
    c. Vi mener også det er viktig å ha en åpning for at eldre stiftelser som av en eller 
        annen grunn enda ikke er registrert i regnskapsregisteret, skal kunne bli registrert
        uten at forsinkelsesgebyr ilegges. Vi foreslår derfor at når en "gammel" stiftelse
        stiftet i 2007 eller tidligere sender inn årsregnskapet for første gang, kan det etter
        søknad innvilges fritak for forsinkelsesgebyret. Men vi mener at alle som etablerer
        nye stiftelser fra og med kalenderåret 2008, bør kjenne til regelverket rundt
        stiftelsenes regnskaps- og innsendingsplikt.

  4. Vi støtter høringsuttalelsen om at det ikke bør skilles mellom næringsdrivende og ikke næringsdrivende stiftelser.
  5. Vi mener at andre organisasjoner som er organisert som aksjeselskap mv bør følge alminnelige regler uavhengig av størrelse. Det kan imidlertid vurderes om også større ideelle stiftelser med egne driftsinntekter i spesielle tilfeller også bør gis helt eller delvis fritak for forsinkelsesgebyret for årsregnskapet 2006 og 2007.

Valdres kommunerevisjon mener det er positivt at departementet har tatt tak i denne saken, og håper at departementet kan finne en løsning for de små stiftelsene som ble ilagt forholdsmessig store forsinkelsesgebyrer for regnskapsåret 2006.

 

valdres_kommunerevisjon.pdf