Akademikerne

Utkast til forskrift til lov om foretakspensjon -
Akademikernes merknader


Vi viser til høringsinvitasjon datert 21.08. 2009. Akademikerne kommer i det følgende med sine merknader til utkast til forskrift til lov om foretakspensjon. Utredningen har vært på høring i Akademikernes medlemsforeninger.

Endringene i foretakspensjonsloven innebærer at uførepensjon fra private tjenestepensjonsordninger kan utbetales 12 måneder etter at uførhet oppsto, selv om den uføre på dette tidspunkt mottar arbeidsavklaringspenger. Akademikerne er meget positive til denne endringen. Medlemmer i våre medlemsorganisasjoner kan ved lengre sykdom oppleve et dramatisk fall i inntektsnivå ved overgangen fra sykepenger til andre ytelser. Fallet i inntektsnivå kan være så stort at det virker negativt på vedkommendes mulighet til fokusere på bli frisk og komme tilbake til arbeid.

I loven ble det også fastsatt en hjemmel for å lage forskrift om fradrag i uførepensjon ved utbetaling av arbeidsavklaringspenger. Utgangspunktet er at man ønsker å unngå at ytelsen samlet sett gir et for høyt kompensasjonsnivå. Et for høyt kompensasjonsnivå vil kunne føre til at enkelte ikke kommer tilbake til det ordinære arbeidslivet.

Høringsnotatet drøfter og foreslår en begrensing i kompensasjonsnivået når uførepensjon og arbeidsavkiaringspenger kommer til utbetaling samtidig. Spørsmålet blir da hva som er et rimelig nivå på kompensasjonen og dermed grunnlaget for fradrag i uførepensjon. Når en uførepensjon fra en nettoordning basert på beregnet folketrygd kommer til utbetaling sammen med arbeidsavkiaringspenger, gir dette ofte en høyere kompensasjonsgrad enn 66 % og/eller det som er tilsiktet i pensjonsplanen.

Akademikerne sier seg enige i at kompensasjonsnivået ikke skal være urimelig høyt. Hva man betrakter som rimelig, kan variere. Akademikerne er enige i at eksisterende ytelsesnivåer, som for eksempel 66 % i offentlig sektor, kan være et utgangspunkt for en slik rimelighetsvurdering.

Det må likevel sikres at fradraget ikke må være større enn at det den forsikrede har krav på av utbetaling ut over 66 % av lønn blir borte. Dersom alderspensjonen skal være for eksempel 70 % av lønn fratrukket folketrygd, bør det utbetales 4 % av lønn fra tjenestepensjonsordningen for lønn inntil 6 G.

For lønn over 6 G vil utbetalingen fra tjenestepensjonsordningen sammen med folketrygden uansett ikke tilsvare 66 % av lønn, siden det ikke gis folketrygd over 66 % av lønn i perioden med arbeidsavklaringspenger. Akademikerne mener at tjenestepensjonen over 6 G bør utbetales uavkortet. Samtidig mener vi at det er ytelsen som er tilsiktet pensjonsplanen som bør være bestemmende i forhold til nivået på den totale kompensasjonsgrad.

Akademikerne ber derfor om at forskriftens § 5-2 "Fradrag i uførepensjon ved utbetaling" endres til lyde:

"Det skal gjøres fradrag i uførepensjonen ved utbetaling av arbeidsavkiaringspenger i de tilfeller der ytelsen utgjør mer enn 66 pst. av lønn eller pensjonsplanens ytelse hvis denne er høyere...."

Det er i dag samme problemstilling i forhold til attføringspenger og rehabiliteringspenger. Akademikerne mener at det ikke burde være noe i veien for å behandle denne situasjonen etter de samme prinsipper når det økonomisk sett ikke er noe forskjell på attføringspenger og den nye sammenslåtte ytelsen rehabiliteringspenger. Det betyr at vi også her ønsker en endring som kan iverksettes så raskt som mulig.

Når det gjelder ikrafttredelse og overgangsregler må det håndteres på en slik måte at selskapene får rimelig tid til å innrette seg. Akademikerne er kjent med at næringen selv ønsker at en forskrift ikke iverksettes før 1.7.2010, forutsatt at arbeidsavkiaringspengene i folketrygden iverksettes fra 1.3.2010. Akademikerne støtter et slik ønske.


 

 

akademikerne.pdf