KLP

Høringsuttalelse til rapport fra arbeidsgruppen for CSR-rapportering


KLP er en ansvarlig finansiell investor og eier med mål om å påvirke til det beste for en langsiktig og bærekraftig verdiskaping - både i enkeltselskaper og i samfunnet forøvrig. KLP har i en årrekke arbeidet systematisk med samfunnsansvar som investor og aksjonær, samt med egen virksomhetsstyring og rapportering. KLP var også initiativtaker til investorsamarbeidet Bærekraftig verdiskaping som hadde som formål å øke bevisstheten om foretaksstyring og rapportering på samfunnsansvarsområdet i norske, børsnoterte selskaper. På bakgrunn av vår erfaring og kjennskap til dette tema har KLP valgt å utarbeide en selvstendig høringsuttalelse.

KLP støtter arbeidsgruppens forslag om utvidet krav til rapportering. Vi ønsker å kommentere følgende punkter:

Samfunnsansvarsbegrepet

"Med samfunnsansvar forstås det foretaket gjør på frivillig basis for å integrere og sikre åpenhet om hensynet til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og sosiale forhold, det ytre miljø og bekjempelse av korrupsjon i sine forretningsstrategier, i sin daglige drift og i forholdet til sine interessenter."

Vi forstår hvorfor formuleringen "på frivillig basis" er foreslått i § 3-3 c. annet ledd, men synes det er unødvendig. En slik formulering kan bidra til en unødvendig og potensielt uriktig grensedragning for hva fagområdet omfatter (ref. diskusjon rundt grensedragning mellom frivillighet og lovkrav på side 25 i arbeidsgruppens rapport). Det er heller ikke en viktig avklaring i forhold til en bedrifts samfunnsansvar. Vi foreslår derfor at denne formuleringen ikke inkluderes i lovteksten.

Videre mener vi at det bør vurderes å benytte den nylig etablerte internasjonalt anerkjente definisjonen til ISO 26000.

Unntaksbestemmelsen

§ 3-3 c. muliggjør unntak fra opplysningskravene. Vi mener at et slikt unntak ikke er hensiktsmessig og vil svekke rapporteringskravene og verdien av det foreslåtte lovkravet betydelig. Dersom informasjonen som rapporteres fra selskaper skal være nyttig for interessenter og særlig eiere, trengs sammenlignbar informasjon. Det er ingen av de nevnte FN-initiativer eller rapporteringsstandarder som på samme måte tilfredsstiller de foreslåtte endringene i regnskapsloven. I tillegg vil lovkravet svært enkelt kunne unnvikes. KLP foreslår derfor at § 3-3 c. fjerde ledd fjernes, slik at minimumskravene til rapportering i årsberetningen gjelder for samtlige selskaper underlagt loven. På den måten sikres et minimum av innhold, oppfølging og sammenligning.

Etterlevelse

Tidligere erfaring med krav til opplysninger om ikke finansielle forhold i årsberetningen viser manglende rapportering i henhold til kravene. Vi mener derfor at det bør ses nærmere på denne problemstillingen.

Vi vil for øvrig rose utvalgets rapport og vi håper våre innspill imøtekommes.

 

 

klp.pdf