Samferdselsdepartementet

Høring – rapport fra arbeidsgruppen for CSR-rapportering


Vi viser til Finansdepartementets brev av 26. oktober 2010.

Arbeidsgruppen foreslår at samfunnsansvar defineres som "det foretaket gjør på frivillig basis for å integrere og sikre åpenhet om hensynet til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og sosiale forhold, det ytre miljø og bekjempelse av korrupsjon i sine forretningsstrategier, i sin daglige drift og i forholdet til sine interessenter."

Det er positivt at det fastsettes hvilke områder som omfattes av samfunnsansvaret og at denne definisjonen vil omfatte store foretak uavhengig av om de er eid av staten eller private.

For flere av de områdene som nevnes i definisjonen av samfunnsansvar i utkastet til ny § 3-3 c i regnskapsloven fins imidlertid i dag et relevant lovverk og krav om rapportering i årsberetningen, jf. f.eks. arbeidsmiljøloven og krav om opplysninger om arbeidsmiljøet i årsberetningen. Det vil derfor på noen områder kunne være vanskelig å skille mellom de delene av samfunnsansvaret som et foretak gjør frivillig og det som kan anses lovpålagt. På s. 25 i rapporten fra arbeidsgruppen uttaler arbeidsgruppen at den ikke ser det "som ønskelig å avgrense samfunnsansvarsbegrepet mot oppfyllelsen av slike mer generelle lovpålagte plikter, hvor det nettopp kan være måten bedriften har etterlevd dem som har interesse for foretakets interessenter. Arbeidsgruppen forutsetter derfor at frivillighetsbegrepet som benyttes kan omfatte oppfyllelse av mer generelle plikter". Vi kan ikke se at denne forutsetningen er ivaretatt i forslaget til definisjon av samfunnsansvar i utkastet til ny § 3-3 c Redegjørelse om samfunnsansvar i regnskapsloven. Etter vår vurdering er dette et viktig poeng. Vi foreslår derfor at det i § 3-3 c tas inn en setning om at redegjørelsen for oppfølgingen av samfunnsansvar også kan omfatte de lovpålagte krav som er omtalt i § 3-3 a i regnskapsloven.

 

 

samferdselsdepartementet.pdf