Nærings- og handelsdepartementet

Høring – forslag til endringer i forskrift – om minstekrav til sikkerhetsavsetning i kredittforsikringsselskap


Vi viser til brev av 10. mai 2010 fra Finansdepartementet (FIN) vedlagt høringsnotat med forslag til endringer i minstekrav til sikkerhetsavsetning i kredittforsikringsselskap (KFS) i forskrift om forsikringstekniske avsetninger og risikostatistikk i skadeforsikring og gjenforsikring.

Vi finner det positivt at FIN foreslår krav som i større grad enn i dagens forskrift stiller likere krav til KFS i Norge relativt til KFS i EU. Kravene innebærer imidlertid en innskjerpelse relativt til den dispensasjon GIEK Kredittforsikring AS (GK) har i dag; der er minstekravet til sikkerhetsavsetning for 150 pst. av opptjent premie for egen regning for siste regnskapsår.

Vi mener likevel FIN ikke i tilstrekkelig grad har begrunnet regler som tilsynelatende er strengere enn EUs minstekrav. I den forbindelse ønsker vi kjennskap til om og i hvilken grad minstekravene anvendes i EU-landene. Det er også av interesse å kjenne til totaliteten av de ulike systemene og hvordan de samlet slår ut. Vi ønsker også en vurdering av de økonomiske og administrative konsekvensene ved forslaget, også av momentene under.

GK er underlagt norske regler. Særnorske krav som de må velte over på sine kunder kan føre til at norske aktører som er avhengige av GKs tjenester får en konkurranseulempe sett i forhold til aktører som benytter offentlige og private KFS i andre land. Det kan føre til redusert verdiskaping i Norge.

Finanstilsynet hevder at et norsk privat KFS i 2000/2001 anmodet om at reglene ble vurdert sett i lys av EUs regler. Det skjedde ikke, og selskapet flyttet porteføljen. Vi stiller spørsmål ved om forslaget fra FIN går langt nok. Det kan tenkes at om norske regler skiller seg fra EU-regler, så kan det bidra til at private aktører ikke finner det lønnsomt å drive KFS fra Norge. Det kan føre til redusert verdiskaping. Dersom FIN ser grunn til og ønsker å regulere GK som enkeltbedrift strengere enn EUs minstekrav, så kan Nærings- og handelsdepartementet (NHD) vurdere å anmode om dette direkte.

NHD ber derfor om en redegjørelse for FINs syn på våre merknader før vi tar endelig stilling til saken.

 

 

naerings_handelsdepartementet.pdf