Finansforbundet

Finansforbundets kommentarer til forslag om nye regler for godtgjørelse i finanssektoren


Finansforbundet viser til ovennevnte høring datert 25. juni 2010 fra Finansdepartementet.

Finansforbundet er positiv til at det innføres regler som regulerer godtgjørelser i finanssektoren. Vi er for åpenhet, langsiktighet, forutsigbarhet og rammebetingelser som sikrer en bærekraftig utvikling av finansnæringen.

Finanskrisen har avdekket behovet for blant annet å se på godtgjøringsstrukturer som kan bidra til finansiell ustabilitet. Den situasjonen vi har vært gjennom både nasjonalt og internasjonalt har vist at finansnæringen i Norge er en internasjonal bransje og det er viktig at vi har et felles rammeverk på tvers av landegrensene. Finansforbundet har vært en aktiv pådriver i dette spørsmålet i både NFU, Nordiske finansansattes union, og UNI Europa Finance, en europeisk sammenslutning av fagforeninger innen finansområdet, som vi er medlem av. Det er viktig for Finansforbundet at det ikke etableres særnorske regler som kan virke konkurransevridende og dermed resultere i at norske arbeidsplasser taper terreng overfor konkurrenter i Norden og Europa. Dette er veldig tydelig i flernasjonale konsern. Vi ber Finansdepartementet sikre at det ikke innføres særnorske regler i finanssektoren i Norge.

Finansforbundet viser til forskriftens § 1, omfangsbestemmelse, som omhandler hvem forskriften skal gjelde for. Det er viktig for Finansforbundet at forskriften vil gjelde også for eventuelle nye aktører som for eksempel agenter, ellers vil vi få en konkurransevridning som ikke er tilsiktet.

Det foreslås i forskriften at halvparten av årlig variabel godtgjørelse skal betales ut jevnt over tre år, samt kunne reduseres som en følge av resultatutviklingen. Her aktualiseres skattereglene som sier at det skal beskattes på utdelingstidspunktet. Hvis en variabel godtgjørelse trekkes tilbake, så vil en bli beskattet for en inntekt en ikke reelt har fått.

Videre vil en kunne komme opp i en vanskelig situasjon ved avslutning av ett arbeidsforhold. Vi ber departementet se på denne problemstillingen og eventuelle konsekvenser for de ansatte.

Finansforbundet mener at forskriften bør være tydeligere på sammensetningen av et godtgjørelsesutvalg og de ansattes representasjon i utvalget. Vi ber Finansdepartementet vurdere om de ansattes representanter bør ha en plass i utvalget for å sikre at også arbeidstakernes interesser blir ivaretatt.

Har dere spørsmål eller ønsker mer utdypning av kommentarene, så er det bare å ta kontakt med oss.

 


 

finansforbundet.pdf