Norges Rederiforbund

Høring – Finanskriseutvalgets utredning (NOU 2011: 1)


Vi viser til Finansdepartementets høringsbrev av 2. februar 2011 vedlagt Finanskriseutvalgets utredning (NOU 2011: 1). Norges Rederiforbund har følgende merknader til utredningen:

1. Skattlegging av finansiell sektor

Stabilitetsavgift og finansiell aktivitetsskatt (merverdiskattlegging)

Finanskriseutvalgets flertall mener at norske finansinstitusjoner bør ilegges en stabilitetsavgift basert på institusjonens gjeld utover egenkapital og sikrede innskudd, og som reflekterer eventuelle forventninger hos kreditor om at deres risiko er redusert som følge av sannsynligheten for statlig inngripen (implisitt statsgaranti). Videre mener flertallet at norske myndigheter bør utrede grunnlaget for – og de eventuelle konsekvensene av – en skatt på finansinstitusjonenes overskudd og lønnsutbetalinger for å beskatte merverdien skapt i finanssektoren, og således korrigere for sektorens merverdiavgiftsunntak.

Norges Rederiforbund er svært bekymret for at finansnæringen i det alt vesentlige vil kunne veite slike avgifter/skatter over på sine næringslivskunder. Hensynet til kostnadsutvikling og konkurransekraft for næringslivet tilsier derfor at man ikke må foregripe en eventuell innføring av slike avgifter/skatter før det er klart hva EU/EØS og eventuelle andre konkurrentland vil gjøre. Det er etter Rederiforbundets oppfatning svært viktig at norsk næringsliv ikke påføres ekstra kostnader og byrder som utenlandske konkurrenter kan unngå.

På denne bakgrunn vil Rederiforbundet også sterkt fraråde at norske myndigheter arbeider for en harmonisert tilnærming (skattlegging) blant de øvrige nordiske landene. Utvalget har vist til at de nordiske landene utgjør et naturlig og hensiktsmessig reguleringsområde, da de fleste utenlandskeide finansinstitusjoner de nordiske landene er eid av finansinstitusjoner i andre nordiske land, samt at de nordiske finansinstitusjonene i liten grad har virksomhet utenfor Norden. Finansinstitusjonenes næringslivskunder, som avgiftene/skattene vil veltes over på, kan imidlertid drive internasjonal virksomhet (også utenfor Norden). For disse vil økte kostnader som følge av en særnordisk avgiftslegging/skattlegging av finansinstitusjoner representere en konkurranseulempe i forhold til selskap som benytter finansinstitusjoner utenfor Norden (som ikke belastes slike avgifter/skatter).

På denne bakgrunn mener Rederiforbundet at en eventuell avgiftslegging/skattlegging av finansinstitusjoner må skje på EU/EØS-nivå, og at norske myndigheter må avvente utviklingen i EU/EØS. Særnorske eller særnordiske avgifter/skatter vil gi norsk næringsliv en konkurranseulempe.

2. Verdipapirmarkedene

Et velfungerende kapitalmarked, herunder obligasjonsmarked, er viktig som kapitalkilde for næringslivet, herunder rederinæringen. Dette gjelder særlig i økonomiske nedgangstider.

Obligasjonsmarkedet i Norge er preget av liten omsetning og likviditet. Et usikkert prisbilde begrenser plasseringsviljen i disse papirene, og fører til et mindre marked enn det ellers ville ha vært. Den svake likviditeten har også nær sammenheng med at markedet for statspapirer i Norge er lite, samt at en vesentlig del av norske statsobligasjoner er kjøpt opp av utenlandske investorer.

Det er derfor behov for ulike tiltak som kan videreutvikle kapitalmarkedene i Norge. Et siktemål bør være at norske bedrifter blir mindre avhengig av finansiering fra utlandet, noe som også vil bidra til å avdempe virkningene av en finanskrise som oppstår ute. Et av tiltakene bør være at staten utsteder flere statsobligasjoner slik at volumet blir større. Dette vil gi et obligasjonsmarked med større likviditet, samtidig som det stimulerer markedet for private obligasjoner, blant annet ved å gi grunnlag for en langsiktig rentekurve (referanserente) som vil gi et sikrere kalkulasjonsgrunnlag for utstedelsesvilkårene.

Rederiforbundet er derfor enig med utvalget i at myndighetene bør vurdere konsekvensene av et lite marked for statsobligasjoner. For en nærmere utdypning av ovenstående viser vi til høringsuttalelsen fra Næringslivets Aksjemarkedsutvalg (NAU).

 

 

rederiforbundet.pdf