Nærings- og handelsdepartementet

Lovforslag om gjennomføring av direktiv 2009/44/EF om endelig oppgjør i betalingssystemer og oppgjørssystemer for verdipapirer og om finansiell sikkerhetsstillelse i norsk rett - høring


Vi viser til Finansdepartementets brev av 13. januar 2011 om ovennevnte.

Nærings- og handelsdepartementet har følgende innspill eller spørsmål til høringen.

I høringsnotatet på side 5 under punkt 2.2 heter det at ”Økende bruk av sikkerhets-stillelse til sikkerhet for ulike transaksjoner i finansiell sektor” … ”har medført et stort behov for å finne nye egnede formuesgoder som kan benyttes som sikkerhet. Dette gjelder særlig for deltakere i flere markeder. "Credit claims" (gjeldsfordringer) har fremstått som et slikt egnet sikkerhets¬¬objekt, blant annet grunnet mengden og fordi den alternative bruken er liten. "Credit claims" brukes da også allerede som sikkerhet i en del EU-land. I commission staff working document til forslaget til endringsdirektiv” leser vi bl.a.: ”In other words, banks lend less than they could if it were possible for them to use existing credit claims to obtain additional liquidity, to be invested in profitable investments.”

Vi finner det positivt at en her arbeider for at aktører i Norge og EU-landene konkurrerer på likere vilkår. Vi stiller imidlertid spørsmål ved om en bør vurdere om og eventuelt i hvilken grad det å åpne for dette kan gi økt systemrisiko, og i tilfelle om dette er ønskelig, bl.a. sett i lys av finanskrisen.

Vi stiller også spørsmål ved om ulike selskapsformer vil bli behandlet forskjellig når det gjelder overdragelse av gjeldsfordringer. Enkeltpersonforetak og lignende synes i denne sammenheng å kunne bli behandlet som forbrukere, mens andre virksomheter som selskaper. Vi stiller spørsmål ved om dette er hensiktsmessig, hvilke konsekvenser en kan forvente, og om det er ønskelig.

 

 

naringsdepartementet.pdf