Oslo Clearing ASA

Høring – lovforslag om gjennomføring av direktiv 2009/44/EF i norsk rett


Det vises til høringsbrev av 13. januar 2011 vedr. høring om gjennomføring av direktiv 2009/44/EF i norsk rett.

Vi gjør Finansdepartement på at Oslo Clearing ASA (Oslo Clearing) ikke er på listen over høringsinstanser til tross for at foretaket har godkjennelse etter kapittel 4 i lov om betalingssystemer og er et av foretakene som treffes direkte av de foreslåtte endringene. Vi er blitt gjort oppmerksom på høringsforslaget gjennom våre søsterselskaper i Oslo Børs VPS Holding ASA. Vi ber om at Oslo Clearing inkluderes i listen over høringsinstanser for forhold som treffer finansiell infrastruktur, mv.

Vi viser til høringsmerknadene fra Verdipapirsentralen ASA (VPS), der det vises til at flere begreper anvendes ved omtale av "sentral motpart", slik som "avregningssentral" og "oppgjørssentral", jf. bl.a. betalingssystemlovens § 1-3, og verdipapirhandellovens kapittel 13. Oslo Clearing er i likhet med VPS av den oppfatning at det vil være hensiktsmessig å samordne begrepsbruken i lovverket hva gjelder omtale av oppgjørssentraler.

Oslo Clearing registrer at artikkel 4 i direktivet legger føringer på verdipapiroppgjøret som gjennomføres dersom en deltaker er insolvent. Artikkel 4 sier at "midler og verdipapirer på en insolvent deltakers oppgjørskonto i systemet kan brukes til å innfri deltakerens forpliktelser overfor andre deltakere i systemet", dog slik at "dette gjelder bare den virkedagen insolvensbehandlingen vedtas".

Ved mislighold, kan Oslo Clearing, iht. sitt regelverk kreve at clearingtransaksjoner inngått av misligholdende medlem gjøres opp umiddelbart, dvs. at Oslo Clearing gjennomfører "close-out". En close-out prosess initiert av Oslo Clearing kan få markedsmessige konsekvenser, dersom posisjonen(e) som skal stenges ned er av vesentlig størrelse.

Basert på bl.a. erfaring ifm. oppbud i Terra Securities (2007) har Oslo Clearing vurdert at et alternativ til prosessen beskrevet over, er å gjennomføre oppgjøret av clearingtransaksjoner som opprinnelig avtalt, dvs. etter hvert som oppgjørsdag for transaksjonene inntreffer. Dette sikrer en ordnet avvikling, samt så unngås potensielle markedseffekter.

Den tolkning som nå gis til artikkel 4 innebærer at en avvikling der clearingtransaksjonene gjøres opp som opprinnelig avtalt, ikke lengre vil være en opsjon for Oslo Clearings misligholdshåndtering. På denne bakgrunn vil Oslo Clearing etablere som standard prosedyre at close-out gjennomføres umiddelbart ved mislighold.

Oslo Clearing er tilgjengelig for evt. spørsmål eller kommentarer til ovennevnte høringsmerknader.

 

 

oslo_clearing.pdf